Cipar ima najčišća mjesta za kupanje u Europi, Hrvatska na 5. mjestu


Europska mjesta za kupanje uglavnom drže izvrstan standard. Među tim mjestima Cipar je odnio pobjedu, dok je Hrvatska na visokom 5. mjestu.

Prema ljestvici Europske agencije za okoliš za 2020. godinu, Cipar je na 112 testiranih kupališnih mjesta oko otoka dobio najvišu ocjenu od 99,1% za izvrsnu kvalitetu vode. To je pravovremeni poticaj za istočnu mediteransku otočnu državu, koja pokušava privući turiste nakon sumorne ljetne sezone 2020. kada su zabilježili pad turističkih dolazaka za više od 84% u odnosu na prethodnu, rekordnu godinu.

Godišnje izvješće pokazalo je da je 2020. godine gotovo 83% europskih mjesta za kupanje bilo izvrsnog standarda. Cipar je pobijedio Austriju (97,7%), Grčku (97,1%) i Maltu (96,6%), koje su zauzele drugo, treće i četvrto mjesto. Hrvatska je na visokom petom mjestu (95,6%) te je također ocjenjena kao mjesto za kupanje izvrsnog standarda. Od svih promatranih zemalja, Poljska je jedina s manje od 50% mjesta za kupanje s izvrsnim standardom.

Postotak nekvalitetnih kupališta u regiji je 1,3% od ukupnog broja anketiranih područja u Europi. Ovaj broj nije puno fluktuirao od 2013. godine, kada je ta brojka iznosila 2%, što odražava dugoročno poboljšanje kvalitete voda u Europi.