Černobil tura by Irma Matejić


Par godina razmišljali smo o Pripyatu i Černobilu, ali tek smo sad zapravo nekako naglo odlučili otići. U dva dana kupili smo avionske karte i rezervirali turu s vodičem.

Napisala: Irma Matejić

Prijava za turu je jednostavna, samo pošaljete sve podatke. Oni iste šalju u Ukrajinsko ministarstvo koje vam odobri poseban ulazak u ” Chernobyl exclusion zone”. Išli smo preko agencije https://www.chernobyl-tour.com/ koju definitivno preporučujemo. Cijena je 100 dolara bez ručka koji možete nadoplatiti 5 dolara (isplati se jer tura traje cca 12 sati sveukupno, a i fora je jer jedete u kantini s radnicima Černobila) te Geigerovog brojač po 10 dolara.

Organizirani prijevoz iz centra Kyieva do ulaska u zonu traje cca dva sata. Tijekom tih dva sata slušate sigurnosni briefing – od osnovnih stvari vezanih za radijaciju, radijacijsku izloženost, moguću štetnost, ponašanju tijekom ture do gdje hodati i koliko se smijete zadržavati. Vodile su nas dvije super gospođe i odličan vozač. Naime, jedna gospođa je radila u samom Černobilu, a vozač je bio jedan od likvidatora koji je sudjelovao u raščišćavanju poslije nesreće.
Na putu do same zone prolazite dva check pointa. Na prvom vojnik provjerava cijeli bus, a onda dobijete personal radiation counter (mali uređaj veličine usb-a koji se nosi oko vrata, a u sebi ima poseban film koji prati razinu radijacije). Potreban je ministarstvu koje je izdalo kartu za ulazak za mjerenje statističkih podataka.
Kad prođete taj prvi check point, kao da je vrijeme stalo. Sve je ostalo isto. S obzirom na izostanak čovjeka u cijeloj zoni vegetacija je sve preuzela, a životinjski svijet se obogatio (medvjedi, lisice, srne, jeleni, zečevi). U zoni je zabranjeno odlaganje stvari na pod i hodanje po neoznačenim putevima. Prije ulaska u autobus obavezno je otrest noge jer busevi pri izlasku iz zone prolaze radijacijska mjerenja. Svako veće očitanje podrazumijeva kompletan proces dekontaminacije, isto vrijedi i za ljude. Pri izlasku iz zone, prolazite dva kontrolna mjerenja radijacije (beta i gama). Na samom kraju ture, dobijete poseban certifikat s vašim podacima i dozom radijacije koju ste zaprimili tijekom ture. Doza radijacije koju smo primili bila je manja od one koju dobijete kada letite dužim letom ili se snimate rendgenom. U svakom slučaju, voditeljice su nas zamolile da pokušamo objasniti prijateljima i obitelji da tura (ukoliko pratite dobivene upute) ne znači da ćete se razboliti ili gore, već samo doživjeti potpuno drukčije i jedinstveno iskustvo.