Bus iz poznatog filma ‘Into the Wild’ maknut iz divljine Aljaske


Gradski autobus Fairbanksa iz 40-ih godina prošlog stoljeća postao je ultra popularan iz poznatog putoholičarskog filma ‘Into the Wild’ iz 2007. godine. Helikopterom je uklonjen iz aljaške divljine.
 
Autobus je postao atrakcija za avanturiste na otvorenom, ponekad s tragičnim posljedicama, pa je donesena odluka Nacionalne garde vojske Aljaske da ga preuzme iz svog dugogodišnjeg počivališta na Stampede stazi, 25 milja zapadno od Healyja.
 
Autobus je napušten 1961. godine, a 24-godišnji avanturist Christopher McCandless utočište je u njemu pronašao 1992. godine i na kraju umro od gladi nakon 114 dana. Njegova priča bila je tema knjige Jona Krakauera “Into The Wild” i filmske adaptacije iz 2007. godine, koju je režirao Sean Penn.

Priča je plijenila maštu mnogih ljudi, a brojni putnici nakon toga pokušali su doći do autobusa povlačeći se McCandlessovim koracima. Na žalost mnogo ovih pustolova se izgubilo, ili je bilo ozlijeđeno ili im je bila potrebna spasilačka služba dok su pješačili po lošem vremenu ili su prelazili nabujale rijeke Teklanika ili Savage. Donesena je odluka o uklanjanju autobusa na sigurno mjesto helikopterom CH-47 Chinook, a operacija je izvedena zajedničkim naporima Ministarstva za prirodne resurse na Aljasci i Nacionalne garde vojske Aljaske.
 
Autobus će biti pohranjen na sigurnom mjestu, dok DNR razmatra sve mogućnosti i alternative za njegovo trajno izlaganje.
 
Movie Trailer