Boeing 737 MAX ponovo može letjeti


Dvije godine je bio prizemljen zbog nesreća u kojima je poginulo 364 ljudi

Regulatorna tijela za civilno zrakoplovstvo u ostalim zemljama obavit će vlastite inspekcije zrakoplova. SAD je u srijedu dao zeleno svijetlo Boeingu 737 MAX da ponovo bude uveden u linijske letove u putničkom prometu nakon dvogodišnjeg prizemljenja zbog dviju nesreća u razmaku od pet mjeseci u kojima je poginulo 346 ljudi.

Posebna dodatna obuka

Na zrakoplovu je, prije ponovnog puštanja u promet, izvršeno više modifikacija.

Američka Savezna agencija za zračni promet (FAA) je k tome precizirala da piloti moraju proći posebnu dodatnu obuku koja je neophodna za upravljanje tim zrakoplovom na američkom nebu.

Nesreće s Boeingom 737 MAX dogodile su se naime u Indoneziji i Etiopiji. Aviokompanije čiji su zrakoplovi Boeing 737 MAX prizemljeni u zračnim lukama više od 20 mjeseci morat će obaviti temeljiti pregled zrakoplova i obaviti sve potrebne popravke. Što se tiče zrakoplova uskladištenih u tvrtki Boeing, njih će pregledati inspektori FAA. Zračna kompanija American Airlines već je najavila let tim zrakoplovom krajem prosinca.

Regulatorna tijela za civilno zrakoplovstvo u ostalim zemljama obavit će vlastite inspekcije zrakoplova te se ne očekuje da će se Boeing 737 MAX tako brzo vratiti na svjetsko nebo.

Proizvođač zrakoplova je u priopćenju odgovorio da je ta odluka “važna etapa” u povratku Boeinga 737 MAX u zračni promet te da će s regulatornim tijelima u svijetu naporno raditi kako bi taj povratak bio što brži.

Proizvođač Boeinga u Seattleu trenutno raspolaže s 450 tih zrakoplova

Izvor: RTL.hr