Blistave boje života u Bjelovarsko – bilogorskom kraju


Zeleno srce Hrvatske u čijem su se središtu smjestile tri planine: Moslavačka gora, Papuk i Bilogora, ispričati će brojne priče o toplini i gostoljubivosti Bilogoraca i Moslavaca, a njihovih pet gradova i osamnaest općina, prigodno se razmjestilo po bajkovitim brežuljcima na kojima se padine i gore kupaju u zlatnom suncu i beskrajnom nebeskom plavetnilu.

Priča 1 – ISTRAŽI ČAZMU

Zelena šetnica i prvi javni biološki bazen

U sklopu projekta Čazma Natura posjetili smo bajkovitu šetnicu Medjami, prostor uz rijeku Česmu, nedaleko od gradskog središta. Nekada su ga više koristili ribolovci i izletnici, u međuvremenu je postalo zapušteno i zaboravljeno, no na sreću to se promijenilo.

Šetnica Medjami

Šetnica Medjami

Posjetiteljska staza duga 1,8 km vodi ispod krošnji drveća, kroz šumu te obilaznim putom preko vode. Za one željne ljetnog osvježenja, Čazma nudi još jednu atrakciju – prvi biološki bazen u Hrvatskoj. Biološki bazeni su inače hit u svijetu jer se za njihovo čišćenje ne koristi klor već se voda pročišćava uz pomoć biljaka i mikroorganizama, isto kao i bazen iz Čazme. Ovaj bazen prostire se na čak 1500m2, a blizu se nalazi i dječje igralište. I šetnica i biološki bazen, napravljeni su u sklopu projekta Čazma Natura vrijednog 26 milijuna kuna.

Čazma Natura najveći je projekt u povijesti Čazme. Posjetite ovo ljeto ovaj ljupki gradić koji se nalazi na samo 45 minuta vožnje od Zagreba. Posjetite i paviljon na Zelenoj tržnici koji je napravljen u obliku staništa dabra i postavljen na površini vode. Tu su i park i dječje igralište koji su krajobrazno osmišljeni kao šumski ambijent s gnijezdima ptica. Ogladnite li nakon šetnje, u blizini je izletište Zmajevo gnijezdo i Ranč Letec.

Biološko kupalište Čazma

POSJETITE RANČ LETEC

Gdje kupiti odlično ekološko pirovo brašno i griz? Gdje pronaći najfiniji mladi kozji sir, sir za grilanje, skuta, feta, pljesnivi sir, jogurt, kefir, sirutka? Posjetite ranč Letec, u Donjem Dragancu! Ovdje ćete se pogostiti sjajnim sirevima uz kraljevsku jelenju salamu, sve zaliveno finom kapljicom vina.  Na ranču drže preko  100 koza sanske pasmine. Na novo uređenim modernim prostorima za automatsku mužnju svaki dan proizvedu cca. 150 litara kozjeg mlijeka.

Kozje mlijeko i sir spravljen u najmodernijoj sirani, premium su proizvodi imanja Letec,  a umiljate koze koje su uz to i druželjubive, svemu daju posebnu notu ljepote života na selu. Tu je i kolonija jelena koju možete vidjeti kako bezbrižno šeće prekrasnim poljima.

RANČ LETEC

Gdje fino jesti? 

Posjetili smo i Zmajevo gnijezdo, obrubljeno sa svih strana vinogradima, koje obitelj Pirak uzgaja godinama. Sorte frankovke graševine i rizlinga svale godine izlaze spremne iz podruma, a restoran osvaja tradicijskim stilom prepunim cvijeća koji poput zavjese, zaklanjaju trijem i stepenište na kat.  Stari čardak šapće glasom davnih predaka, a mnogobrojni predmeti starine izrađeni vrijednim rukama pričaju priče o vremenu koje se više neće vratiti ali koje i dalje oživljava kroz ukusne mirise, sjajne boje i okuse u loncima, na drvenim stolovima. Tamo možete i prespavati, a tišinu će vam eventualno uznemiriti pjev ptičica ili igra vjeverica. Pogled sa Zmajevog gnijezda seže do Medvednice, Kalnika, Ivanščice, Bilogore, Vukomeričkih gorica, Siska, a stoljetne šume Moslavačke gore kriju stare utvrde i gradine. Odlična postaja za jelo i odmor.

Zmajevo gnijezdo – Foto Stipe Boščić

Čarolija svjetla Salaj

Jedan maleni dječak, sin mlinara iz Grabovnice, bio je toliko siromašan da mu je čak i skromno božićno drvce bio nedostižan san. Živeći u neimaštini prije puno desetljeća samo s ocem, bez majke, taj dječak je sanjao toplinu doma i svjetlo božićnog drvca. No njegovo siromaštvo je bilo i za tadašnje pojmove strašno. Nije dječak imao velikih želja, sanjao je majčine ruke, skroman ručak, pokoju naranču za poklon, cipele koje ne propuštaju kišu i blato. Kad je stasao za srednju školu, njegov susjed napisao je pismo ravnatelju Elektrotehničke škole s molbom da se tog dječaka primi u srednju školu i pruži mu se bar neka mogućnost nade i novih početaka. Pismo je bilo toliko lijepo sročeno (a dobri susjed je bio vješt u izričaju), da su svi zaposlenici škole plakali kad su ga čitali. Dječak je primljen u školu i đački dom pri školi, te je zahvalan na pruženoj prilici, uspješno završio srednju školu i napustio Hrvatsku, svoj kruh zarađujući u dalekom svijetu kao vrsni elektrotehničar kojeg su prepoznale zahtjevne strane firme. I dalje je sanjao blještavo svjetlo božićnog drvca i povratak u rodno selo.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Božićna priča (@salaj_family)

Desetljeća su proletjela, dječak je postao odrastao čovjek s vizijom – kupit će veliko imanje i svakog Božića će sjaj okićenih stabala i blistavih lampica  pružati obilje radosti putnicima namjernicima, onu istu koju sam nije osjetio nikad dok je bio mali. Priča koja se rodila iz jednog sna, otjelovila se u SalajLandu, imanju iz snova kada je prvi puta prije 18 godina gospodin Zlatko Salaj, dječak iz naše priče, postavio tada skromnih 7000 lampica na svom imanju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Božićna priča (@salaj_family)

I tako, bi svjetlost. Sedam tisuća blještavih lampica pronijelo je glas o ovom imanju te dovelo brojne prolaznike, putnike namjernike a i začuđene sumještane koji su se dolazili diviti Salajevoj čaroliji. Sve to proizašloj iz unutarnjeg svjetla,  čiji prekidač i u osmom desetljeću života drži taj mali dječak. Puno nas je zaboravilo što znači čuvati razigranu iskru unutarnjeg djeteta, te smo odrastanjem postali hladni na vlastite vapaje duše, ali to u ovom slučaju nije slučaj. Priča se razgranala, bila je prepuna uspona i padova, osobnih i poslovnih previranja i stresova podjednako kao, sreće i radosti, no danas imanje sjaji uz čak 4 miliona i dvije stotine tisuća lampica za Božić i Uskrs. Imanje se prostire na 10 hektara, prepuno je umjetničkih radova, opkoljeno zelenom ogrlicom brojnih stabala i drvenih tradicijskih kuća, umjetničkih radova u drvu, a g. Zlatko Salaj se i dalje veseli svakoj novoj sezoni. Svake godine mijenja dizajn i postav imanja za Božićnu priču, dodaje nove lampice i nova umjetnička djela. Imanje je bilo zadnja postaja našeg press putovanja ali kao svugdje gdje smo došli, bili smo dirnuti pričom koja stoji iza truda i ljepote, pričom o ljudskom duhu koji nađe načina kako pobijediti ne samo okolnosti, već sam život koji je na samom početku dodijelio loše karte.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Božićna priča (@salaj_family)

Ukoliko želite posjetiti ovo imanje idućeg Božića, imanje svoja vrata otvara pod brandom: Božićna čarolija svjetla by Salaj, poznata i kao “Salajland”,  otvara svoja vrata 25. studenog i traje će do 8. siječnja. Imanje se moći posjetiti svakog dana, uključujući i nedjelje i praznike, od 15 do 21 sat. Nakon sumraka, možete očekivati svakodnevni vatromet, a u ponudu je uključen i restoran koji nudi tradicionalnu gastronomsku ponudu pa posjetitelji mogu degustirati kuhano vino, tople čajeve te ukusne domaće večere.  Imanje je otvoreno i svakog Uskrsa.

Bjelovarsko – bilogorski kraj je sjecište puteva i raskršće brojnih povijesnih priča. Lijepi gradovi, romantična sela, zelenilo kud oko seže, gore i doline, bregovi i mirisne livade s konjima uz toplinu i gostoljubivost domaćina, neki su od mnogobrojnih aduta ove županije, a sve to okrunjeno atraktivnim biciklističkim stazama i vinskom cestom. Posjetite ga što prije!