Bled – jedini pravi slovenski otok stvoren za mir i opuštanje


Hrvatska je zemlja tisuću otoka, a Slovenija? Samo 999 manje! Da, ne biste vjerovali! Jednog, ali vrijednog

Napisala: Marija Pajić – Meri Goes Around The World

Baš zato odluka da napokon posjetim Bled, slovensko bajkovito mjesto bila je potpuno opravdana. Od silnog uzbuđenja što napokon – nakon dugo vremena putujem, nisam baš obraćala pažnju na ključan detalj. Vremenska prognoza! Što raditi na Bledu kad ne radiš ništa od onoga što si planirao jer kiša nezaustavljivo pada? Slijede upute.

Nisam neki zaluđeni obožavatelj povijesti, ali volim legende. Kako slušati, tako i čitati. Pa jedna na koju sam obratila pažnju prilikom dolaska na Bled kaže sljedeće!  Za mirnih i tihih noći iz dubina Bledskog jezera čuje se zvuk zvona. U 16. stoljeću u Bledskom dvorcu je živjela udovica Poliksena, neutješna zbog gubitka muža, skupila je svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Oluja je zahvatila brod koji ga je prenosio za crkvu Marijina Uznesenja na Bledskom otoku i zvono je potonulo. Shrvana i neutješna, udovica se zaputila u Rim i zaredila se gdje je i umrla. Srećom, Papa je poslao novo zvono za crkvu koje se i danas koristi. Kažu da će se svakome tko pozvoni ostvariti želja, ali samo da se zna – ta sreća košta tri eura.

(FOTO: Privatni album)

Zbog vremenskih (ne)prilika nažalost nisam pozvonila jer odlazak na otočić bio je u rangu nemoguće misije, ali zato se toplo nadam da će me pratiti sreća općenito u životu jer ni druga legenda koju sam pročitala ne ide mi na ruku. Konkretno, ta druga kaže da će par koji posjeti ovo mjesto pratiti vječna sreća ako muškarac prenese voljenu preko 99 stepenica od dna prema vrhu Bledskog dvorca. S obzirom na to da nismo došli na baš tooooliko aktivan odmor, i tu legendu smo preskočili. Na opću radost, zadovoljstvo i zdravstveno stanje mog odabranika. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bled, Slovenia (@bledslovenia) on

Legenda za legendom, ali moraš biti teška legenda da pogodiš čak tri dana Bleda s kišom koja jednostavno ne prestaje. Znate ono kad se nebo spoji sa zemljom? E, to vam tako izgleda kad ja dođem na Bled! Sve one raskošne Instagram fotografije o mom putovanju iz bajke ostale su nedosanjani san. Ako ništa drugo, bar sam probala kremšnitu jer ako nisi to pojeo, kao da nisi bio. Šanse da ja neću nešto pojest prilično su smiješne. Govoreći rječnikom kladionice, koeficijent nema smisla jer je u pitanju zicer. Jedan kroz jedan da jedem, naravno.

Ne postoji ljepši kraj što liči na raj

Davnih dana ovu rečenicu je zapisao legendaran slovenski pisac Franc Prešern. Kako je krenulo, pred vama je legendaran putopis. U svakom slučaju, toliko legendi na jednom mjestu, uvelike objašnjava zašto ovaj slovenski biser posjećuju turisti iz cijelog svijeta! Pitate se kako? Smješten nedaleko Ljubljane, točnije sat vremena od slovenske prijestolnice Bled je itekako dobro povezan, no za dobrobit vašeg putovanja, preporučujem da se u ovu avanturu uputite automobilom. Pogotovo ako vas zateknu prekrasni vremenski uvjeti kao npr. mene. Ruku na srce, ne možete jesti kremšnite 24 sata na dan tako da morate otići i negdje dalje. Nešto više od dva sata ugodne vožnje iz Zagreba i na Bledu ste! U svakom slučaju, za sve avanturiste opcija su i bus i vlak, pa tko voli nek’ izvoli!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Nancy ? (@nancy.clouds) on

Bled je prilično mirno mjesto koje zapravo živi od turizma. U njemu je svoj dom pronašlo otprilike 5 tisuća ljudi koji će se svakako truditi da se osjećate kao doma. U bilo koje godišnje doba. Ono što također krasi ovaj kraj je i vječna kulisa za vjenčanja pa su tako brojni parovi iz cijelog svijeta – svoje sudbonosno DA odlučili izgovoriti baš na ovom mjestu! Prednost ceremonije na ovom mjestu je da ovdje nikada nećete naići na abnormalnu gužvu. Kako se radi o destinaciji za prilično aktivan odmor, očekuje vas pravi raj kao stvoren za mir i opuštanje! Toliko miran da služi kao inspiracija brojnim umjetnicima!

Život u bajci

Tko kaže da ne bi volio da mu Disney režira život, znamo da laže. Sve Pepeljuge, Snjeguljice i ostale prijateljice na ovom bi se mjestu osjećale vrlo ugodno. Prvenstveno zbog kulise koja krasi ovaj grad. Ovdje se sve vrti oko jezera, smještenog na 504 metra nadmorske visine između šumovitih slovenskih Alpi. Ono što svakako odlikuje ovaj kraj su i termalne vode. Tako se i rodio turistički boom ovog mjesta pa tako u ljetnim mjesecima, Bled se pretvori u veliko kupalište. No, svakako svoju posebnu čar ima i u zimskim mjesecima, pogotovo kad čarobni dvorac dotaknu prve pahulje.

(FOTO: Privatni album)

Prednost Bleda svakako je blizina Krvaveca, poznatog slovenskog skijališta tako da zaljubljenici u zimske sportove ovim putovanjem odrade dvije stvari. U slučaju ovog mjesta sve se vrti oko otočića i dvorca. Sami dolazak do dvorca prilično je jednostavan ako idete automobilom. 

Nakon što kupite jednodnevnu ulaznicu za otprilike stotinjak kuna, u unutrašnjosti vas čeka interaktivna izložba o povijesti mjesta i okolice te o životu tamošnjih stanovnika. Isto tako, ovdje ćete pronaći kovačnicu, a u maloj radionici i rekonstruirani Gutenbergov tiskarski stroj koji prikazuje način tiskanja u 16. stoljeću. Na ovom mjestu smjestio se i neizostavni bledski restoran s autohtonim jelima (Dvorski restaurant iz kojeg se pruža pogled koji jednostavno nema cijenu)  kao i trgovina s brojnim domaćim proizvodima od kojih je većina napravljena od meda. Slatko je sve, mora se priznat’!

Ono što definitivno ne smijete propustiti je vožnja pletnom po jezeru za što ćete izdvojiti nekih sto kuna. Radi se o tradicionalnom drvenom čamcu koji svojim specifičnim platnenim krovom štiti putnike od sunca. Vožnja traje svega pet minuta, ali bitan je doživljaj. Uostalom, sve što je lijepo, kratko traje! Ako vas počasti lijepo vrijeme, ne zaboravite svoju romantičnu stranu i unajmite čamac te veslajte do otoka. Nećete požaliti, sigurna sam!

Nije život jedna kremšnita!

Da, nemojte misliti da se ovdje jede samo to! Ona kultna tj. ona o kojoj se najviše priča čeka vas u hotelu Park. Ako se pita Slovence, radi se o kremnoj rezini, a ne kremšniti – koja je nastala davne 1953. godine i od tada je prodana u više od 15 milijuna primjeraka. Za tu magičnu slasticu napravljenu bez margarina izdvojit ćete 20 kuna. Kad se umorite, poželjet ćete i odmoriti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bled, Slovenia (@bledslovenia) on

Srećom, smještaja na Bledu ima na pretek. Od odličnih spa hotela preko kućica na drvetu pa sve do privatnog smještaja. Kako sa mnom sve ide u predzadnji tren, prevelika tuga koja me preplavila kada sam shvatila da su sve jedinice u glampingu Ribno Bled zauzete – teško da se može opisati riječima. Ipak,  uspjela sam pronaći odličan apartman smješten nedaleko centra za otprilike 500 kuna po noći za dvije osobe. Istina, nisu napomenuli da imaš osjećaj da ti zvoni crkva u sobi, ali što je tu je. Ne može baš sve biti savršeno.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bled, Slovenia (@bledslovenia) on

Aktivnost prije svega, zar ne? Vikend iz snova provedite ili na bazenu ili na biciklu. Na Bledu, bicikl možete unajmiti na svakom koraku. Ja živim na rubu pa je moj kišni vikend završio zapravo u Grazu točnije u shopping centru, ali svatko ima svoj đir. Moj je da obilazim trgovine s odjećom koja mi uglavnom ne treba. Nadam se da vaš ima drugačiju sudbinu!

Vozili bicikl ili ne, ono što vam svakako treba je vikend iz snova! I za to ne morate bti ludo zaljubljeni kao glavni likovi ove priče. Bar jednom godišnje idite negdje gdje nikada niste bili. Ako ste prešli tridesetu, osjećate se dobro u svojoj koži, želite učiti i istraživati – vapite za putovanjem! Ne moram vam ni reć da nije avantura toliko opasna, koliko je rutina zastrašujuća!

Sretan put!