Birds watching – beer ločing


Na 13.km od Nikšića prema Vilusima i Trebinju, nad jezerom Slano, kafana u začetku.Vidikovac, odmorište za dušu i oči, svratište dobrih ljudi, kod jednako dobrog vlasnika, Draga. 
Napisala: Biserka Dabetić – Srbija
 
Možda su vrata trenutno zatvorena, ali to ne smeta da odete iza lokala, sednete na klupe Dragovom rukom napravljene i da kupate pogled u čistoj vodi jezera.Drago će doći. I kao u onoj pesmi ” Čekaj me, ja ću sigurno doći, za pet minuta, pola sata, ili…A gde da se žuri?Treba iskoristiti trenutak koji život poklanja. Vrata su možda i otvorena. Ništa za to. Slikajte se, pričajte, gledajte u planine i daleke vetrenjače. Drago će stići. sačekajte. Čekanje nikada nije dugo ako znate koga čekate. A i ako ne znate. Kada Draga upoznate, biće kao da ste odavno prijatelji. Krupan, sa sedim dugim kovrdzama, miran, zadovoljan, sa hiljadu ideja i 1001 obavezom, usluzžiće vas Drago. I pričaće.Pričaće kako ima svesku za beleženje neophodnih reči za kelnera, koje pribavlja od gostiju iz raznih zemalja.Pričaće o spisku muških i ženskih imena koji pravi tako što pita mlade kampere, zaljubljenike u prirodu, kako se zovu. A oni pešice stižu u Nikšić, sa primorja i iz Trebinja, pa svrate da se odmore i nastavljaju do manastira Ostrog. Zato Drago iina koja su trenutno najpopularnija imena.
 
Svraćaju i bogati stranci u želji da kupe “Panoramu”, što je “radni naziv” kafane. Ne bi je, kaže Drago, prodao ni za brdo para, jer je ona njegovih ruku delo.Svaki blok, svaka staza, svaka klupa…On razmišlja da nađe “ozbiljno ime” za svoju kafanu. Pošto na jezero Slano  sleću selice da se odmore i prekrate put sa severa na jug, i obrnuto, Dragu je prijatelj, biolog  predlozio da jedna odaktivnosti, zanimljivih za goste, bude birds watching. Drugi, šaljivdžija, je dodao:”A zašto ne i beer ločing?” I eto zanimljivog slogana “birds watching – beer ločing”.Jedinstveno i duhovito!
 
Razmišlja Drago da ponudi turistima jahanje konja kroz šumu, uz planinu. Neki stranci, oduševljeni, snimili Dragovu kafanu dronom i hteli da mu pošalju snimak preko društvenih mreža.Nisu jer Drago ne koristi društvene mreže, niti ga to zanima.I ljudi se snašli, izradili mu ogromnu fotografiju i poslali mu je poštom. A na njoj: šuma, kafana, jezero, vidikovac, daleke planine…
Poznanici i nepoznati gosti mole Draga da im dozvoli da upriliče venčanje na ovom jedinstvenom mestu. On pristaje. Neki su to već učinili a neki sun obećali da će taj najznačajniji događaj u životu obeležiti baš tu.
Drago je gazda,(vlasnik),kelner, projektant,zidar, dizajner, zaštitnik prirode…Najviše od svega je  maštar Drago je duša kafane u začetku koja će se možda zvati”Birds watching – beer ločing”. I zbog te duše, zanimljivih priča, nestvarnog pogleda, vidika i panorame, treba doći na ovo mesto. A ako Drago ne bude tu, uživajte, on će sigurno doći..