Bilogorske atrakcije – što posjetiti i gdje fino jesti?


Bilogorski kraj je sjecište puteva i raskršće brojnih povijesnih priča. Lijepi gradovi, romantična sela, zelenilo kud oko seže, gore i doline, bregovi i mirisne livade s konjima uz toplinu i gostoljubivost domaćina, neki su od mnogobrojnih aduta ove županije, a sve to okrunjeno atraktivnim biciklističkim stazama i vinskim cestama. 

Provedete li jutro u Bjelovaru, tada je njegov novouređeni korzo koji sjaji novim sjajem nezaobilazna postaja. Grad Bjelovar ima dugu tradiciju koja seže sve do 1756. godine kada je osnovan kao utvrda. Danas je Bjelovar moderan grad, sjedište Bjelovarsko – bilogorske županije, s brojnim kulturnim i povijesnim znamenitostima. Jedan od najimpresivnijih simbola grada je prekrasna tvrđava, a isto tako je poznat po svojoj prekrasnoj prirodi. Okruženje grada obiluje zelenilom i parkovima, što ga čini idealnim mjestom za opuštajuće šetnje i rekreaciju na otvorenom. Predstavljamo vam skrivene atrakcije u blizini Bjelovara!

Bjelovar

VELIKO SRCE MALENOG BRIJEGA

Zamislite drvenu kuću podignutu na zelenom brijegu, s koje se sa svih strana pruža pogled na more zelenila. Prirodan vodopad stabala i livada, okrunjen zelenom šumom posjetitelju pruža jedinstveno iskustvo mira u prirodi uz izvrsnu tradicijsku gastronommiju koju s ljubavlju spremaju vlasnici svojim gostima.

Vladimir i Vesna Vlajinić u sklopu imanja imaju mali restoran s ponudom lokalnih namirnica koji je vikendom otvoren za sve goste a preko tjedna rade samo po najavi. Topli bakin stolnjak prostrijet će se pred vama i vratiti vas u dane bezbrižnog djetinjstva, a stolom će prodefilirati knedle sa šljivama, janjetina na 100 načina, krpice sa zeljem, bijeli i kukuruzni žganci, domaći kruh, sarma, štrudli s jabukama, zljevanka, langošice.. Sve spremano iz domaće kuhinje, svježe, sezonsko. Vrstu namirnica određuju godišnja doba.

Na Malenom BrijeguFoto – Stipe Boscic

No hrana se može pojesti na raznim seoskim domaćinstvima i svugdje će biti ukusna jer je ponuda naših izletišta zadnjih desetak godina doživjela strelovit procvat. Ono što seosko domaćinstvo Na malenom bregu razlikuje od drugih, je nevjerojatno maštovita prezentacija koju za njih osmišljava i priprema daroviti g. Mladen Medak.

Na Malenom BrijeguFoto – Stipe Boscic

Mladen je početkom 2021. osmislio koncept interpretacijskih tabla za Stazu začudnih bića Bilogore i autor je njihovih ilustracija. Vladimir i Mladen su nas proveli šumom kroz posebno vođenu turu gdje smo se sreli s nekoliko interpretacijskih tabli, morali uz magične riječi otvarati drvena vrata/portale kroz koje začudna bića mogu doći, a mi smo poslušno recitirali čarobne riječi.

Vladimir – Na Malenom Brijegu – Foto – Stipe Boscic

Mladen svira nekoliko instrumenata, pjeva, crta, slika, crta karikature, piše slikovnice, sklada pjesme..nema kraja njegovim talentima. Zahvaljujući Mladenu naučili smo nešto i o Kamišibaju, tradicionalnom japanskom načinu slikovnog pripovijedanja gdje se isprepliće priča, ilustracija i glazba te pripovijedanje. Najljepše je što sve to slušate na slamarici poredani poput djece i osjećate se tako, ali u onom pozitivnim smislu, veseli i razgaljeni. 

Nisu samo začudna šumska bića ono što če vas oduševiti pri ovom storytellingu. Vladimir će pripremiti za vas i pravi piknik na travi nakon obilnog ručka a tu su i njegovi divni konji pasmine Gidran koje možete jahati na ograđenom prostoru ili se s njima zaputiti u šumu.

Vladimir i Mladen – Na Malenom Brijegu – Foto – Stipe Boscic

VINARIJA CONER – VRHUNSKA PONUDA VINA I DOMAĆE HRANE

Na spoju vinorodnih brežuljaka i bukovih šuma s plodnom ravnicom kojom teče rijeka Drava, oplemenjuju ju hrastove prašume i nadaleko poznati Peski, vinarija vas poziva da se opustite i uživate u trenutku koji će Vam ostati trajna uspomena. Posjetite ih i upoznajte suvremene načine proizvodnje vina, uživajte u hrani i druženju, te na koncu, ponesite dio bilogorskog mira sa sobom.Vinarija Coner – Foto – Stipe Boscic

Tradicionalna jela bilogorskog kraja pripremljena su na ekskluzivan i suvremen način, od namirnica proizvedenih na njihovom imanju na Bilogori ili seoskim gospodarstvima u okolici. Sve što mogu, uključujući ručno proizvedenu tjesteninu, poslužuju domaće. Uz jela s karte, u ponudi su im specijaliteti s ražnja, roštilja i iz krušne peći. Od obrade tla i loze, pa do skidanja grožđa s trsja, svom vinu posvećuju potpunu pozornosti, kako bi zadržalo notu zdravlja, svježine i ekskluzivnosti do trenutka kada se ulije u čašu, sretnom gostu. Bilogorska su vina lagana, pitka i aromatična, s dobrim omjerom kiselina odnosno šećera i alkohola.

Vinarija Coner – Foto – Stipe Boscic

U Vinariji Coner možete jednostavno i uspješno spojiti posao i užitak. Možete kod njih dogovoriti opuštajući radni dan ili dan za team-building na Bilogori. Obje dvorane, u koje mogu primiti do 130 gostiju, opremljene su opremom za održavanje sastanaka, radionica i predavanja .Od siječnja 2017. nude i smještaj u pet soba i tri apartmana s ukupno 24 ležaja.

Dočekali su nas raširenih ruku s odličnim čvarcima od crne svinje i domaćim suhomesnatim proizvodima, a vina su nas osvježila i oraspoložila toliko da smo poželjeli kod njih ostati cijeli dan.

Obavezno probajte vino Iskra i Cabernet Sauvignon ako volite slatko vino.

Vinarija Coner – Foto – Stipe Boscic

Gravel Tura – doživljaj prirode na biciklima

Nakon vinarije zaputili smo se prema graničarskom čardaku povrh Velikog Trojstva gdje su nas dočekali vodiči Igor Prka i Senad Vegić. Vozili smo kroz bilogorske vinograde, šume, livade, polja i sela. Odvažite se i doživite bilogorsku prirodu na ovaj način. Bilogorski pejzaži su fascinantni za vožnju, a teren je baš sportski tako da morate biti u nekakvom kondicijskom minimumu.

Gravel tura – Foto – Stipe Boscic

VRATA BILOGORE – ZALAZAK SUNCA

Ovaj OPG s fantastičnim pogledom na zalazak sunca, star je više od 150 godina. Koliko povijesti u maloj ruralnoj kući/restoranu su ispisale ove ukusno pripremljene trpeze! Obitelj Mihoci posjeduje i stari vinski podrum, dok jela bilogorskog kraja pripremljena na iznimno maštovit način uz bogatu vinsku ponudu.

Vrata Bilogore

Zanimljivo je i to da su smješteni na jednoj od najviših točki Bilogore, a pogled koji seže do Sljemena i Kalnika preko Medvednice i Ivančice, okupan u zlatnom zalasku sunca, daje dodatnu notu ovom seoskom domaćinstvu. Domaćini su topli i srdačni, dočekuju vas na vratima dobrodošlicom i isto vas tako ispraćaju. Divan prostor s dušom, s crvenim crijepom i drvenim stolovima, pun je ljupkih detalja koji evociraju prošlost.

Vrata Bilogore – zalazak sunca

SVI ZNAMO ZA FILM VLAK U SNIJEGU, NO JESTE ZNALI DA GA MOŽETE I POSJETITI?

Veliki Grđevac, rodno mjesto Mate Lovraka, klasika dječje književnosti, tijekom godine obiđe nekoliko tisuća učenika i odraslih posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske. Uz Lovrakove dane kulture i spomen sobu Mate Lovraka, tu je izgrađen i “Mlin Družbe Pere Kvržice”, identičan i na istom mjestu gdje su ga obnavljali Pero i družba. U sklopu Centra položen je pružni kolosijek na kojemu su postavljeni lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakovog djela “Vlak u snijegu”. U centru se nalazi rekonstruirana tradicijska Mlinareva kuća, dječje igralište i ostali manji etnografski sadržaji. Prostor je izuzetno atraktivan, jer se nalazi na šumskom području uz potok Grđevicu, kao pritoku rijeke Česme.

Vlak u snijegu

Za Lovrakov centar veliko zanimanje pokazuju škole širom Hrvatske, i prepoznat je kulturno-edukativno-turistički centar za pretežito učenički turizam, koji promovira ovaj kraj i prisjeća sve generacije na lik i djelo dječjih romana, Matu Lovraka. U neposrednoj blizini Centra nalazi se poučna Staza prijatelja prirode u dužini 2 km. Na stazi se nalazi nekoliko postaja na kojima se posjetitelji mogu upoznati s florom i faunom ovoga kraja. Biljni svijet je izuzetno bogat raznovrsnim šumskim vrstama, a uz veliki broj šumskih životinja, koje je moguće vidjeti i danju, posebna atrakcija je vidra, koja kao simbol obilježava općinski grb, te manja kolonija dabrova, koja obitava nedaleko mlina Družbe Pere Kvržice.

ROMSKA KUĆA – Što možete vidjeti u prvoj Romskoj kući u Hrvatskoj ali i Europi?

U malenom selu Maglenča, nalazi se jedinstvena romska – etno kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, jedne od osam skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj.

U prvoj Romskoj kući u Hrvatskoj, ali i Europi, smještena je Stalna izložba o povijesti autohtonih hrvatskih Roma Lovara, a ovdje možete vidjeti i bogate nasade lavande. Na ulazu u imanje simboličan je putokaz na kojemu se mogu vidjeti pravci prema velikim europskim gradovima gdje Romi još traže svoje mjesto pod suncem, a sam ulaz u kuću okrenut je prema istoku na kojem sunce najprije izlazi.

Romska kuća

Domaćini Romske kuće, Goran i Slađana Đurđević, iznimno vješto u maniri najiskusnijih svjetskih vodiča, interpretiraju zainteresiranim gostima priču o tradiciji, običajima i eko etno naslijeđu Romske kuće i povijesti ovog kraja. Ovdje možete degustirati neke od specijaliteta tradicionalne romske kuhinje i kupiti neke od proizvoda lavande koje vlasnici sade na vlastitim nasadima oko kuće.

Romska kuća – Foto – Stipe Boscic

POSJETITE DARUVAR, GRAD SKLADA I ZELENILA

Brojni izvori ljekovite termalne vode, nalazišta ljekovitog mineralnog blata, očuvane povijesne građevine i prekrasni povijesni pejzažni parkovi, wellness-spa i medicinski sadržaji, pivske priče, odlična vina i sirevi, čine Daruvar idealnim gradom za istraživanje.

U vrtu dvorca Janković u jednom od najljepših perivoja Hrvatske, smjestio se Ginko, veličanstveno stablo posađeno davne 1777., godine, pa ćemo njemu prepustiti uvodni dio priče o Daruvaru.

Ako naćulite uho i poslušate moju tišinu, šapatom lišća ispričat ću vam da sam najveće i nastarije Ginkgo stablo u Hrvatskoj. Bio sam tako malen i slabašan i nitko nije ni slutio da ću se toliko razviti i narasti. No uspio sam i postao  službeno najljepši i najstariji primjerak svoje vrste u Hrvatskoj. Postao sam zaštićeni spomenik prirode, simbol grada i glavni čuvar parka Antuna Jankovića ispred istoimenog Dvorca kojega morate jednom posjetiti kada dođete u Daruvar. Svjedok sam Vremena, čuvar sjećanja, razglednica prošlosti, vaša povijest i vaša budućnost.

Ja sam Ginko iz Daruvara, najstarije stablo u Hrvatskoj.

BEERLIST – NAŠE PIVSKE I DRUGE PRIČE 

Ako volite pivo, onda ovdje morate obavezno stati. Pivovara Daruvar osnovana je davne 1840. godine, a priča o Staročeškom pivu počinje 1893. godine, kada se ovaj brand počeo proizvoditi. Brand 5thElement rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj craft sceni. Kako se pivo proizvodi od 4 osnovna sastojka (hmelja, slada vode i kvasca) iz 5th elementa odlučili su predstaviti te sastojke kroz 4 elemeta: Vatru, vodu, zrak i zemlju uz peti dodatak, a to je Ljubav. S naglaskom na stvaranje posebnih aroma, okusa i stilova piva, stvoren je 5th element, nevjerojatno šarmantan, urban prostor. Krešo Marić majstor piva u pivovari i Miran Husak, autor programa Beerlist, dvoje su uigranih kolega koji će vas umješnošću pravih pivskih majstora voditi kroz prezentaciju piva, odnosno degustaciju BEERLIST uz najfinije sireve i čokoladnu tortu pekarnice Imako. U njihovim pivskim pričama, naučit ćete nešto o povijesti daruvarskog piva i piva općenito, vidjet ćete kako se pivo rađa, osjetiti mirise i kušati okuse različitih stilova piva.

Degustacija BEERLIST

Koji program posjetiti? Programi Pivskih priča organiziraju se za manje grupe, a svaka od njih ima drukčiji intenzitet pivskog doživljaja. Od osnovnog programa koji uključuje obilazak pivovare i kušanje piva, pa sve do dvodnevnih – intenzivnih turističkih programa. Posebno izdvajamo jednodnevne programe „Craft – Zajednički element“ koji uz obilazak pivovare uključuje i ljubavnu priču sira i craft piva te posebnu čokoladnu tortu, kao i program „Pilsner“ koji uz obilazak uključuje predavanje o kulturi piva, autohtone pivske pogačice i posebnu pivsku večeru pripremljenu od strane vrsnih kuhara iz Daruvarskih toplica

Još više detalja o cijeloj priči možete vidjeti na službenim stranicama Beerlist.

Degustacija BEERLISTFoto – Stipe Boscic

Prošećite Daruvarom

Zelen i uređen, skladan i smiren Daruvar je idealan za šetnju, a šetnjom kroz njegov centar ćete pronaći i atraktivne skulpture. Prošećite Julijevim parkom, u kojem se nalaze skulpture “Ždrala” (simbol Daruvara) i “Kupačice” ili “Goje Maje”. Skulptura “Kupačica”, jedan od najranijih radova kipara Antuna Augustinčića izrađena 1927. u bronci. Nalazi se od 1956. u Daruvarskim toplicama, a tamo je postavljena kao simbol plodnosti žene, te postoji predaja da ako imate probleme sa začećem, dotaknete Maju.

Maja

Možete zaželjeti želju i baciti novčić za sreću u „Ivanovo vrelo“ – najveći kaptirani izvor ljekovite termalne vode. Zanimljivo je i to da se Julijev park nije mijenjao već više od 150 godina a sa svojim kaptiranim izvorima ljekovite tople vode i povijesnim građevinama, ovo je jedan od najljepših ako ne i najljepši perivoj u Hrvatskoj.

Dvorac Janković

Upoznali smo dvorac iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom centru Daruvara, dvorac koji spada u zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije. Antun Janković je sebi u Podborju dao izgraditi dvorac imenom Daruvar (Ždralovgrad) s prostranim parkom oko njega za koji je tadašnji istraživač i putopisac Friedrich Wilhelm von Taube napisao: „To je dvor najljepši u cijeloj kraljevini, pa se ne bi trebao ni u Beču sakrivati“.

Dvorac Janković

U vrijeme Jankovića perivoj se prostirao na 14 ha površine. Središnjim očuvanim dijelom s južne strane dvorca, ispred glavnog ulaza, dominira muški primjerak gore spomenutog, stabla Ginkgo biloba, a koji je pronio slavu zelenog Daruvara van granica Hrvatske, kada je u nemilosrdnoj konkurenciji raznoraznih starih ljepotana diljem Europe, ponio titulu u natjecanju za Europsko stablo 2020. godine te u konkurenciji između 16 zemalja, osvojio drugo mjesto.

Najbolji burek stiže iz Daruvara

Želite li pojesti nešto slasno, hrskavo, zasitno i super ukusno za doručak, zaputite se u popularni zdravljak Orijent na trgu Franje Tuđmana. Lokalci ga znaju pod jednostavnim imenom Kod Faruka, a tamo se jede hvaljeni burek. Burek je sočan, napravljen s idealnim omjerom tijesta i sira ili tijesta i mesa.

Iz razgovora saznajemo da je vlasnik Faruk Demiri, zdravljak naslijedio od oca. A njegovi preci su tražeći mjesto u kojem bi se skrasili, prošli Mostar, Vrsar i Lipik. Na kraju su svoje gnijezdo savili u Daruvaru. Mjesto ima tradiciju dužu od 40 godina a obiteljski posao mu je predao davne 2013, otac MahirBurek kod Faruka postao je unatrag nekoliko godina i turistička poslastica, preporuka za obaveznu posjetu kad ste u Daruvaru a o njemu su pisali i brojni nacionalni mediji.

GAREŠNICA – MISTER MORGEN

Jeste znali da je u Garešnici rođen slavni Ivo Robić, pjevač zabavne glazbe čija se karijera vinula u međunarodne visine kada je svojim hitom Morgen, na američkoj top listi pretekao Franka Sinatru i Elvisa Presleya? Svestran glazbenik svirao je nekoliko instrumenata: klavir, saksofon, klarinet, flautu i kontrabas.

Djetinjstvo je proveo u Garešnici gdje je pohađao pučku školu. U danima najveće slave Ivo Robić nije zaboravio svoj rodni kraj, pa je nekoliko puta održao koncert u Hrvatskom domu u Garešnici, na poziv njegova tadašnjeg  predsjednika Pere Brnjasa. 

Bilogora

Jos jedna zanimljiva činjenica – svi smo čuli za kultnu rečenicu – “Houston we have a problem” s misije Apolo 13, a jeste li znali da je upravu tu poruku primio inženjer strojarstva Milojko Mike Vucelic koji je isto rođen u Garešnici. Bio je jedan od najzasluznijih ljudi NASAe što se posada Apola 13 vratila živa na zemlju. Zbog toga je dobio “Presidential Medal of Freedom”, najvišu američku civilnu nagrada koju mu je dodijelio predsjednik Richard Nixon.

Mister Morgen – Garešnica

Ima Garešnica puno skrivenih aduta, prepuna je vodene površine, brežuljaka i nizina, livada, gustih šuma, plodnih polja i vinograda a ima i značajan broj ribnjaka. Najveći ribnjaci nalaze se u Hrastovcu i Kaniškoj Ivi. Posjetili smo Centar za Posjetitelje Natura 2000 i saznali da je Zgrada bivšeg Društvenog doma imala više različitih namjena. U njoj je bilo smješteno kino, zatim noćni bar pa i čak trgovina. Danas je tu  Centar, koji je napravljen u sklopu projekta “Zeleni vrtovi Poilovlja” teškog” 22,5 milijuna kuna.

Na samom ulazu u Centar dočekat će vas akvarij sa zaštićenim ribama koje obitavaju na području Garešnice. Šetnjom kroz Zeleni vrtovima Pilovlja otkrili smo da se tu nalaze čak 62 zaštićene ptičje vrste, stanište europskog dabra i vidre. 

Foto – Stipe Boscic

Ako ogladnite od prirode i njenih divnih vizura, tu je tradicijski restoran Kod Bake, s tradicijom starom više od 50 godina.

Kod Bake – Foto – Stipe Boscic

Poznat po izvrsnim filekima, ovaj restoran se nalazi u mjestu  Kapelica, odmah nadomak Garešnice. Ovdje sve podsjeća na prošlost, starinske lutke odjevene u nošnje, stari predmeti s dušom, toplo uređeni interijer a domaća hrana skuhana po receptima chefice  Danijele Crnjak Andri, udovoljit će i najzahtjevnijima. Ako volite netipična jela naše povijesti, onda je ovo prava adresa.

Kod Bake – Foto – Stipe Boscic

Topla preporuka je da svratite  na porciju fileka pripremljenih na 100 načina iz Danijeline kreativne kuhinje, ili na porciju bunceka s kiselim zeljem, a Danijela sprema i sjajni rižoto sa šparogama. Ako želite nešto manje tradicionalno, možete odabrati bilo što s raznolike ponude menija.

Kod Bake – Foto – Stipe Boscic