Biciklom kroz Sloveniju – Vipava, Bled i Kranjska gora


Biciklizam električnim biciklima je promijenio način poimanja turizma, a Slovenija je jedan od regionalnih lidera na tom području. Naime, šume, priroda i općenito outdoor kultura tamo je snažno naglašena, stoga privlači sve više turista koji žele uživati na zdravi, aktivan način.

Nude niz tura, od koji se ističu tri vrlo atraktivne – Vipava, Bled i Kranjska gora. Isprobali smo ih u tri dana i uživali do maksimuma. Na svim lokacijama mogu se posuditi električni bicikli te su dostupne razne mape koje vode ne samo po šumama, već i parkovima te vinarijama. Usput možete upoznati njihova simpatična sela i pitome uličice. Vipava je vrlo zahvalna na tom području, oko doline se prostiru brda koja su veliki benefit za vinare, kao i brojne proizvođače voća i povrća.

Vipava, Foto: Tomo Jeseničnik

Jedna od top destinacija tog kraja je vinarija Guerila, osnovana 2005. godine. Danas rade na temelju biodinamičkog vinogradarstva na Planini kod Ajdovščine u Vipavskoj dolini. Nalazi se u vrlo modernoj, novoj zgradi koja gleda na dolinu, a tu su i tri apartmana, dostupna za turiste. Biodinamičkim pripravcima uvode i šire mikrofloru u vinogradima te razvijaju i potiču otpornost organizama. Tamo možete probati i domaće delikatese te pojesti zdravi ručak, prije nego nastavite biciklirati divnim krajem s posebnom dušom.

Podrum Guerilla, Foto: Dubravka Prpić Znaor

Dim Bikes, Foto Dubravka Prpić Znaor

Druga vinarija koju valja posjetiti na toj lokaciji je podrum Petrič, koji postoji od davne 1778. godine. Također se radi o obiteljskoj vinariji, koju danas vodi Urban Petrič, čak 8. vlasnik vinarije. Ima veliku strast predanost i ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu, kao i prethodni vlasnici. Prirodni vremenski uvjeti u Vipavskoj dolini omogućuju mu proizvodnju vina posebne kvalitete, jer se radi o spoju mediteranske i kontinentalne klime. Dragocjeno stoljetno iskustvo nadogradili su uvođenjem suvremenih tehnologija koje omogućuju proizvodnju izvrsnih vina vrhunske kvalitete. Pritom ne koriste insekticide ni herbicide.

Sam gradić Vipava je vrlo romantičan, kroz njega ide istoimena rijeka, na kojoj se smjestio jedan od tamo najboljih domaćih restorana – Krhne. Vlasnik i chef Erik Žabar izuzetno je kreativan i inovativan, stoga njegova hrana donosi domaće sastojke, ali i drugačija promišljanja o hrani. Kod njega možete isprobati zanimljiva jela poput guščjih jaja, obrazine sa žgancima, luk u crvenom vinu i svašta finoga.

Nedaleko se nalazi selo Štanjel, gdje možete otkriti kako izgleda jedna od najčarobnijih lokacija u Sloveniji. Tamo je smještena Villa Fabiani, impresivan skup zdanja koje je zapravo osmislio Max Fabiani, nekadašnji bečki arhitekt. Danas je elegantne zgrade  preuredio bračni par Blanka i Andrej Maglaj, a sama je lokacija zaštićena i povijesno vrlo značajna. Tamo se održavaju i vjenčanja, destinacija je hit među romantičnim putnicima. Tu je i vinograd, pored njega je bazen, pa ružičnjaci, šetnica, vrtovi… Uskoro će tamo otvoriti i muzej oldtimera, pošto je vlasnik Andrej kolektor vintage automobila i vozila, a ima i Porsche traktor star pedesetak godina, jedan od svjetskih unikata.

Vila Fabiani, Foto: Ana Rojc

Od mjesta koje će oduševiti ljubitelje dobre hrane i vina je i vinarija Barkola. Rade po dogovoru, dočekat će vas vinar Tadej Kavčić, član 4. generacije koja živi i radi na imanju. Tamo možete probati ne samo domaće meso, kao što su pršuti koji vise iznad restorana i svi im se dive – već i domaće voće i povrće te pekmeze i slične delicije.

Za prave bicikliste i one koji će to tek postati tu je vrhunsko mjesto Ribno Alpine Resort, koje se sastoji od hotela i 2 glamping cjeline. Jedna je cjelina dublje u šumi, bungalovi na terasi imaju drvenu kadu, dok druga cjelina okružuje romantično jezero, a sve zajedno gleda na planine. Ove su kućice posebno napravljene sa skloništem za bicikle na nultoj razini. Sve skupa je uistinu predivno. Imaju oko 30 bicikala za najam, ako ne ponesete vlastiti.

Ribno Resort – kamp, hotel, glamping i bicikli Foto: Andrej Tarfila

Bled Foto: Andrej Tarfila

Prednost Ribno resorta je i činjenica da je to prvi zero waste hotel u Sloveniji, a osim toga pri izgradnji su koristili, a to i dalje čine, puno recikliranog drva. Naime, vlasnik Matija Blažić i osobno radi s drvom, pravi je majstor, osim što, naravno, obožava bicikl. Ovo je inovativno mjesto koje je podređeno biciklistima, nalazi se u blizini šume te je savršeno za jednostavno, ali i nešto naprednije bicikliranje cesticama, puteljcima i šumarcima.

Ribno kompleks nalazi se nedaleko Bleda, do kojega biciklirate desetak minuta, ovisno o prometu. Naime, ovo slavno slovensko jezero jedna je top destinacija, ali osim uz samu vodu, tu je niz okolnih puteva koji idu dalje i vode vas predivnom prirodom.

Biciklisti i svi ljubitelji prirode uputiti će se i u Kranjsku goru – još jedna savršena destinacija za vožnju na dva kotača. Inače slavno skijalište nudi niz staza i čarobnih vrhova, a zrak je čist, planinski i fantastičan. Tamo smo unajmili odlične električne bicikle u Intersport Bernik, koji zimi imaju i školu skijanja.

Biciklom možete doći do doma Tamar te tamo pojesti zdravu planinsku hranu, taman za aktivan dan.

Dolina Tamar pored Kranjske Gore

Na povratku s planine svratili smo i u Nordic Center Planica, super muzej smješten ispred skakaonice. Unutra je dostupna staza za učenje skijaškog hodanja, koja privlači niz znatiželjnika i sportaša.

Nedaleko je još jedan prirodan lokalitet, gdje možete biciklom – jezero Jasna izgleda kao iz bajke. Tik do jezera nalazi se chalet Jasna, koji nudi smještaj i restoran, koji privlači ljude željne prirode i outdoor sportova.

Slovenija nudi niz opcija za zdravi, aktivan odmor, što dokazuje sve više izvrsnih sadržaja i opcija za sve dobi i nivoe fizičke spreme.