Berlinski aerodrom otvoren s 9 godina kašnjenja


S devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren je središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.

“Danas nećemo govoriti o novcu, danas nećemo zbijati šale”, rekao je savezni ministar prometa Andreas Scheuer prilikom otvaranja aludirajući na seriju skandala koji su nekoliko puta otkazivali otvaranje središnje berlinske zračne luke i prouzročili troškove koji su se s prvobitne dvije popeli na preko šest milijardi eura.

Scheuer je zahvalio i djelatnicima druge berlinske zračne luke Tegel koja je zbog problema s novim aerodromom pod otežanim uvjetima za nekoliko godina produljila rad.

“Da ste u ovakvim uvjetima uspjeli zbrinuti toliki broj putnika, graniči s čudom”, rekao je Scheuer.

Berlin Tegel bi 8. studenog trebao zatvoriti svoja vrata, a drugi aktivni berlinski aerodrom Schönefeld, koji se nalazi odmah pored novog i koji je nekad služio kao glavni međunarodni aerodrom DDR-a, kao Terminal 5 djelovat će u sklopu nove zračne luke kao terminal za niskobudžetne kompanije.

Treći, najstariji aerodrom Tempelhof, koji se nalazio usred grada, zatvoren je još 2008.

Odluka o novom aerodromu je donesena 2006., a gradnju su od samog početka pratili problemi tako da mu je uoči planiranog otvaranja 2011. zbog propusta u konstrukciji i protupožarnoj zaštiti uskraćena uporabna dozvola.

Gradonačelnik grada-savezne pokrajine Berlina Michael Mueller rekao je prilikom otvaranja kako je ova zračna luka, koja je središnje zrakoplovno čvorište Berlina, ali i savezne pokrajine Brandenburg, koja se nalazila u sklopu Istočne Njemačke, još jedan korak k ujedinjenju.

“Ovaj aerodrom je još jedan doprinos njemačkom ujedinjenju i povijesti spajanja dvije njemačke države”, rekao je Mueller.

Prvi su u novu zračnu luku sletjeli zrakoplovi Lufthanse i britanske niskobudžetne kompanije Easy Jet s počasnim gostima. Prvi zrakoplov s putnicima bi trebao poletjeti sutra.

Premijer savezne pokrajine Brandenburg Dietmar Woidke izrazio je nadu da će otvaranjem nove zračne luke Berlin i okolica napokon postati i interkontinentalno zrakoplovno čvorište poput aerodroma Frankfurt i München.

Središnji berlinski aerodrom, koji nosi IATA oznaku BER, otvara se usred najveće poslijeratne krize zračnog prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

U sljedećim tjednima se očekuje otprema svega oko pet tisuća putnika dnevno. U usporedbi s prosincem prošle godine, zračni promet je u Berlinu smanjen za 70 posto.

Izvor: Index.hr