Berlin u tri dana


Berlin – samo ime grada priziva slike ispunjene ratom i mirom, podjelom i jedinstvom, tamnom poviješću i svijetlom budućnošću. Jedan od najposjećenijih gradova u Njemačkoj i Europi, Berlin je ogroman. Svake godine ovaj biser na rijeci Spree posjeti oko 12 milijuna turista iz svih dijelova svijeta. Nigdje drugdje u Njemačkoj ne postoji življa scena, ulice s više povijesti ili četvrti raznolikije nego u glavnom gradu. Prije Drugog svjetskog rata Berlin je imao 4,5 milijuna stanovnika, danas je sa 3,5 milijuna i dalje najveći grad Njemačke.

Napisao: Saša Mihalic

Ako ste već posjetili neki grad u Njemačkoj osim jezika nemojte očekivati neke sličnosti, jer ovaj grad je nešto sasvim drugačije od ostatka zemlje. Ukoliko imate na raspolaganju samo 72 sata kao mi, najbolje da previše ne planirate nego da se jednostavno prepustite ulici i uživate, pogotovo ako prvi put dolazite ovamo. Jedan od najboljih načina da vidite što više, a da ne gubite previše vremena je da podijelite grad na dijelove i onda ih istražujete jedan po jedan. Grad se sastoji od 12 okruga i u svakom se pronađe nešto zanimljivo. Najviše ćete se zadržati u tri okruga oko centra grada, gdje se ima najviše toga za vidjeti (Charlottenburg-Wilmersdorf, Mitte i Friedrichshain-Kreuzberg).

Prijevoz u Berlinu je tako dobro riješen da sa jednog kraja grada na drugi stignete jako, jako brzo. Bilo da koristite podzemnu željeznicu (U-Bahn), nadzemni S-Bahn, tramvaje ili autobuse, možete se brzo kretati gradom. Najbolje je odmah pri dolasku uzeti jednu od mnogih turističkih kartica , npr. https://www.berlin-welcomecard.de/ i onda možete koristiti sav javni prijevoz neograničeno a dobivate i popuste za sve gradske zanimljivosti i atrakcije, hranu i piće u restoranima i kafićima. Jedan od možda najboljih načina kretanja po gradu je i rentanje bicikala koji su raštrkani po svim ulicama. Nijemci jako vole bicikle i biciklističke staze su svuda po gradu i dobro su označene. Ako se krećete pješice morate paziti da ne hodate po biciklističkoj stazi da vas ne pregaze lokalci koji jure s posla ili na posao :). Mi smo imali par bliskih susreta.

Što vidjeti za samo tri dana? Može se jako puno, ovisi o tome koje stvari vas više zanimaju.

Dan 1.

  • Reichstag

 Sjedište jednog od dvaju domova njemačkog parlamenta – Bundestaga. Nakon ujedinjenja Njemačke, zgrada je ponovo postala sjedištem njemačkog parlamenta. Nakon velike obnove 1999.g. , nova staklena kupola na povijesnoj zgradi iz 19. stoljeća reprezentativan je primjer suvremene arhitekture i jedna od najvećih znamenitosti Berlina. Svakog dana od 08.00 ujutro do ponoći kupola s pogledom je otvorena za sve putnike i turiste.

  • Brandenburger Tor

 Južno od Reichstaga nalazi se jedan od zaštitnih znakova Berlina, Brandenburška vrata. To su trijumfalna vrata, simbol njemačkog glavnog grada. Smještena su na Pariškom trgu i jedina su preostala vrata od njih 18, izgrađenih kao ulaz u Berlin. Tu je uvijek jako puno turista pa je nemoguće okinuti dobru fotku, jedino ako dođete jako rano ujutro 🙂

  • Holocaust-Mahnmal 

 Par minuta hoda od Brandenburških vratiju se nalazi se Memorijalni centar Europe posvećen ubijenim Židovima ili Holocaust Memorial.  Holocaust Memorial je velik i upečatljiv spomen na milijune Židova koje su Nacisti pobili za vrijeme rata.

  • Gendarmenmarkt

 Gendarmenmarkt je trg u Berlinu i mjesto arhitektonskog ansambla uključujući Konzerthaus (koncertnu dvoranu) i francusku i njemačku crkvu. Jedan od najljepših trgova Berlina.

  • Berliner Dom

Berlinska Katedrala je jedan od simbola Berlina i sjedište protestantske crkve u Njemačkoj. Jedna od najljepših i najupečatljivijih zgrada u gradu. Zanimljivo je da je nedavno katedrala postala dom za oko 30 000 pčela zahvaljujući aktivizmu jednog biologa. U podnožju kupole te neobarokne znamenitosti nalazi se košnica iz koje pčelar Uve Mart izvlači saće, a sličnih košnica ima u više od 15 poznatih berlinskih zgrada. Riječ je o inicijativi “Berlin zuji”, koju je 2010. godine pokrenula jedna biologinja s mužem. Možete čak i kupiti med nekoliko katova ispod kupole.

  • Museumsinsel

 Ljubitelji muzeja doći će na svoje kada stignu na Museumsinsel (Muzejski otok). Muzejski otok je naziv sjevernog dijela otoka Spreeinsel na rijeci Spree. Ime je dobio po nekoliko svjetski poznatih muzeja koji danas zauzimaju cijeli sjeverni dio otoka.

  

Dan 2.

  • Schloss Bellevue

 Schloss Bellevue u četvrti Tiergarten u Berlinu prva je službena zgrada prebivališta njemačkog Saveznog predsjednika. Nalazi se u središtu njemačke prijestolnice na sjevernom rubu velikog parka, izravno na obalama Spree, nedaleko od Victory Column, zgrade Reichstag i Brandenburg Gate.

  • Siegessäule

Stup pobjede  je 230 metara visok spomenik, postavljen u čast pobjede nad Francuskom 1871. Na stupu se nalazi zlatni kip božice Viktorije. Ispod divovskog kipa nalazi se platforma s koje se pruža prekrasan pogled na okolni park i Berlin.

  • Potsdamer Platz

 Potsdamer Platz je trg u središtu Berlina. Ime je dobio po gradu Potsdamu koji se nalazi u blizini Berlina. Dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća Potsdamer Platz bio je jedan od najprometnijih trgova u Europi. Većina zgrada je uništena snažnim bombardiranjem tijekom Drugog svjetskog rata. Kad je Berlin podijeljen na dva dijela poslije rata , trg je također podijeljen na zapadni i istočni dio. Danas je to jedan od najmodernijih dijelova grada sa visokim neboderima, šoping centrima i uredima.

  • Haus der Kulturen der Welt

 Dom svjetskih kultura (HKW) je izložbeni prostor u Berlinu za međunarodnu suvremenu umjetnost i forum za aktualna zbivanja. Prikazuje umjetničke produkcije iz cijelog svijeta s posebnim osvrtom na neeuropske kultura i društva. Jako zanimljivo za vidjeti.

Dan 3.

  • Deutsches Currywurst Museum

 Ako ste mislili da ste sve vidjeli onda se varate. Nijemci kao veliki obožavatelji kobasica odlučili su otvoriti interaktivni muzej u kojem možete dirati, kušati i sudjelovati u virtualnom pripremanju Currywursta. Možete vidjeti kako je nastala legendarna užina te njegova uloga u filmu, glazbi i TV-u.

   

  • Mauermuseum – Museum Haus am Checkpoint Charlie

   Muzej Checkpoint Charlie privatni je muzej u Berlinu. Ime je dobio po čuvenom prijelazu na berlinskom zidu, a stvoren je za dokumentiranje takozvanog “najboljeg graničnog sigurnosnog sustava na svijetu” . Na zaslonu su fotografije i povezani dokumenti uspješnih pokušaja bijega iz Istočne Njemačke, zajedno s uređajima za bijeg: baloni za vruće zrake, automobile za bijeg, sedežnice i mini-U-brod. Muzej istražuje i održava popis smrtnih slučajeva na berlinskom zidu.

  • East Side Galery

U četvrti Friedrichshain-Kreuzberg u ulici Mühlenstraße se nalazi 1316 m sačuvanog dijela berlinskog zida pretvorenog u galeriju na otvorenom. Prednji dio zida koji gleda na ulicu je prekriven stotinama grafita i murala umjetnika iz cijelog svijeta, a na strani koja gleda prema rijeci ima još slobodnog mjesta koje čeka tvoj potpis prilikom posjete gradu.

  

  • Alexanderplatz

   Trg u samom centru povijesnog dijela Berlina je jedno od najživljih dijelova grada. Tu se uvijek nešto događa, od street performera do sajmova hrane. Mnogo mjesta za šoping i dobro se najesti i napiti. Mnogima je ovo jedna od polaznih točaka s koje kreću u razgledavanje grada.

  • Berliner Fernsehturm

Televizijski toranj koji se nalazi u neposrednoj blizini Alexanderplatza jedan je od današnjih simbola Berlina. Zbog iznimne visine vidljiv je u cijelom središtu i nekim drugim dijelovima grada. S 368 metara ovo je najviša građevina u Njemačkoj, a ujedno je dostupna turistima, doduše samo do 203 metara visine. Na samom vrhu možete uživati i u vrhunskoj hrani i piću jer se ondje nalazi i rotirajući restoran.

 Zaključak?

Možda je ipak najbolje da sve što ste isplanirali jednostavno zaboravite i prepustite se ovome gradu koji će vas sam spontano provesti svojim ulicama. Promatrajte ležernost i opuštenost ljude koji žive tu, promatrajte grafite po zgradama, slušajte zvukove, osjetite puls grada koji živi 24 sata na dan. Berlin je danas jedan od najzanimljivijih svjetskih gradova za živjeti, mnoštvo mladih ljudi dolazi ovamo, pogotovo umjetnika iz cijelog svijeta.

Definitivno mjesto na koje ćemo se vratiti.

  

  

 .