Belogradchik tvrđava – nešto drugačija Bugarska by Travelina


Dok sam istraživala što sve vidjeti u okolici Sofije, uglavnom su se vrtjela ista mjesta kao ideje i prijedlozi za izlete. To uglavnom bude izlet u Plovdiv, izlet do Rila samostana ili tura po 7 jezera Rila.

 

Autor članka: Tea Vasiljevic (Travelina)

Svi izleti su mi bili jako privlačni, ali niti jedan se nije nešto posebno isticao. Niti jedan mi nije bio baš jedinstveno iskustvo i nešto novo što još nigdje nisam imala priliku vidjeti.

Nakon malo više “kopanja” po internetu, pronašla sam jedinstvenu lokaciju na sjeverozapadu Bugarke, pomalo skrivenu od očiju turista i potpuno nedostupnu javnim prijevozom – Belogradchik tvrđava.

Belogradchik tvrđava udaljena je 180 km od Sofije

Belogradchik tvrđava udaljena je 180 km od Sofije i nalazi se na samom sjeverozapadu Bugarske, u dijelu države koji se proslavio kao najsiromašnija regija u cijeloj Europskoj Uniji.

Belogradchik tvrđava je izgrađena na stijenama koje privlače pažnju baš zbog svog specifičnog izgleda i oblika. Oblik su dobile zahvaljujući činjenici da je ovaj dio prije više od 200 milijuna godina bio prekriven vodom.

Crvenkaste su boje zbog željezovog oksida. Same stijene dio su planine Balkan po kojoj je Balkanski poluotok dobio ime.

Belogradchik tvrđavu su ondje počeli graditi Rimljani još u 3. stoljeću. Ovisno o tome tko je vladao tim područjima, preuzimali su nadogradnje tvrđave. Nešto više o tome kasnije.

Kako doći do Belogradchik tvrđave?

Javni prijevoz nažalost nije opcija. Bus vozi dva puta dnevno u neko čudno vrijeme, a vlak zahtjeva presjedanja i odlazak taksijem iz jednog sela u drugo.

Jedino preostaje rent-a-car ili organizirana tura. Naš odabir kao što sam već spomenula pao je na bookiranje ture. Više o detaljima gdje rezervirati turu na koji smo mi išli provjeri na blogu.

Belogradchik tvrđava s organiziranom turom

Izlet do Belogradchik tvrđave se ne može svrstati među jeftine ture, ali vrijedi svakog eura! Pronašla sam nekoliko ponuda, sve nude više-manje isto. Mi smo uzeli najjeftiniju, onu od 80 eura.

U turu je uključen izlet do Belogradchik tvrđave (prijevoz), zanimljiva tura s vodičem po tvrđavi, posjet još nekoliko vidikovaca u okolici te odlazak u špilju Venetsa.

Ulaznice u pravilu nisu uključene u cijenu, ali nas je vodič počastio s ulaznicama za Belogradchik tvrđavu, a ulaz u špilju smo sami platili.

Cijene obe ulaznice je stvarno simbolična, prihvaćaju studentske i druge popuste pa to na kraju ispadne svega par eura. Evo cjenik za obje lokacije.

  • Cijena ulaznice za Belogradchik tvrđavu provjeri ovdje.
  • Cijena ulaznice za Špilju Venetsu je 6 leva (studentski popust 50%).

(1 euro = 2 bugarska leva)

*cijene se mogu promijeniti, najbolje pogledat na web stranici prije posjete.

Nekoliko činjenica o Belogradchik tvrđavi:

  • Belogradchik tvrđava nalazi se 2 km udaljena od istoimenog grada (ondje vozi bus iz Sofije 2 puta dnevno).
  • Tvrđava je prvi put izgrađena za vrijeme Rimljana oko 3. stoljeća.U isto vrijeme su izgradili prve ceste koje su povezivale bitne točke rimskog carstva.
  • Tvrđava je napravljena ondje zbog dobre preglednosti i mogućnosti obrane od neprijatelja.
  • Nakon pada rimskog carstva, neko vrijeme tvrđava je bila pod Bizantskim carstvom, a od 7. stoljeća spada pod teritorij novonastale Bugarske države. Nekoliko stoljeća kasnije, od 14. stoljeća osmansko carstvo preuzima vlast na tim prostorima te ulažu u obnavljanje i dovršavanje tvrđave.
  • U novije vrijeme tvrđava je korištena kao ratna baza u ratu između Srbije i Bugarske 1885. godine.
  • Najviši vrh tvrđave zove se “Prvi Slab” i s njega pada pogled na planinu Balkan.
  • Svaki od samostojećih stijena ima neko svoje ime.Ime je dobilo po “onome na što sliči” odnosno nekom predmetu, životinji ili osobi na koju podsjeća. Tako se ondje mogu pronaći gorila, pinokio pa čak i madona.

Za kraj, ono što je meni bilo iznimno zanimljivo je da je Belogradchik tvrđava nominirana za novih 7 svjetskih čuda. U tijesnoj utrci, izgubila je od konkurencije, ali ne sumnjam da će tu titulu jednog dana zaslužiti, jer u kombinaciji sa svojom bogatom poviješću te iznimnom jedinstvenosti, barem za mene već spada u svjetska čuda!

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne mora odražavati stavove autora bloga putoholicari.com

Fotogalerija: