Bali (2.dio)


Drugi dio putopisa sa Balija by Andrea i Kristina

Tekst i fotografije: Andrea Milat i Kristina Tomičić

BALI – 1.dio

KLIMA

Klima u Indoneziji odlikuje se visokim temperaturama (prosječna najviša je 30-32 C, a najniža oko 22- 25 ), vlažnost zraka je visoka, a sunce jako jer se radi o područjima oko ekvatora.

Svatko tko je počeo planirati putovanje na Bali zasigurno je pročitao da je kišna sezona između studenog i ožujka. Već se tad svi sezonski radnici ili jednostavno oni koji inače putuju u tom razdoblju, prijevremeno razočaraju. Međutim, Bali ima svoje čari i za vrijeme kišne sezone, izuzevši tjedne oko Božića i Nove godine, broj posjetitelja sveden na minimum.  Kad je riječ o Baliju, bespotrebno je otvarati aplikacije za vremensku prognozu zbog nepredvidljivosti njihove klime. Primjerice, ako bi netko u ovom trenutku potražio trenutno vrijeme na Baliju, šanse su da bi se prikazala kiša, čak i oluja. Riječ je o tipičnim tropskim kišama, koje se ne mogu usporediti s onima sjevernije od Ekvatora. 

Sunce je neopisivo jako te se savjetuje nanošenje krema s visokim faktorima, no kao drugi savjet za zaštitu napominje se i nošenje duže lagane odjeće, šešira, marama kako bi se izbjegle i moguće sunčane opekline. Većina onih koji planiraju ići na Bali zasigurno ovo pročitaju, ali jednako brzo i zaborave jednom kad počnu uživati u zrakama dugo očekivanog sunca. Trenutačni preplanuli ten zvuči primamljivo baš kao i povratak kući gdje su se svi zaželili malo sunca i ljeta. Potrebno je paziti na umjerenost sunčanja jer Balinežani s razlogom na sve turiste gledaju kao Hrvati na prekomjerno  preplanule Čehe.

Plivanje je još jedan od razloga za odabir Balija kao iduće destinacije, no potrebno je smanjiti očekivanja o Indijskom oceanu. More oko Hrvatske, Grčke, Karipskog otočja ili Maldiva, neusporedivo je sa “sivilomIndijskog oceana. Zalasci sunca u Kuti te Seminyaku su nezaboravni kao i izležavanje na mekanom, bijelom pijesku. No s razlogom sve vile i hoteli imaju bazene i prelijepe resorte za one koji su tu isključivo za relaksaciju i plivanje. Postoje brojne druge, bliže destinacije za zaljubljenike u tirkizno more i bijeli pijesak. Kad je riječ o Baliju, uz klasično izležavanje na plažama ili uz bazene, preporučuje se i doza avanturizma koja se može naći u unutrašnjosti otoka – Ubudu i okolici.

AVANTURIZAM

Bali je nepresušan izvor avanturističkih aktivnosti koje obuhvaćaju planinarenje, jahanje, rafting, buggy safari, ATV, adrenalinske parkove i brojne druge. Ayung river safari u Ubudu stvoren je za takozvane početnike ili sve koji nisu došli po prekomjernu adrenalinsku dozu. Slapovi nisu toliko strmi, ali cjelokupno iskustvo obogaćuju komični instruktori. Paket koji je obuhvaćao ATV vožnju za dvoje uz ručak i rafting odmah nakon, činio se kao dobra ideja. U paket je uključen i prijevoz obzirom da se do rijeke iz Ubuda vozi oko dvadeset minuta. Uz cjenkanje se može postići cijena od 600 kuna za dvije osobe koja uključuje cijeli paket, a oni nešto sposobniji u cjenkanju zasigurno mogu i bolje proći. ATV vožnja ovisi o agenciji, no za sve ‘suvozače’ preporuča se ostanak u restoranu ili vlastiti ATV jer se tijekom vožnje zadobiju brojni udarci. Unatoč tome, taj dan svima je ostao u dobrom sjećanju, čak i onima koji nisu skloni avanturizmu na drugim putovanjima.

BALI SWING

Bali ljuljačka još je jedna od popularnih atrakcija za koju su zasigurno čule brojne djevojke i žene. Ona se ne može nužno svrstati u avanturističke aktivnosti, no za one koji žele najpoznatije fotografije s Balija, ”Bali swing” je idealno mjesto.  Pred samim ulazom već je jasno da je mjesto puno Instagram zaljubljenika sređenih do maksimuma. Uz neograničen broj ljuljanja u cijenu je uključen i ručak u njihovom restoranu. Ispred manjih ljuljački red može biti  malen ili nepostojeći, dok se za najveće i najukrašenije ljuljačke može čekati i do pola sata. Svi koji su strpljivo čekali u redu nosili su sigurnosne prsluke obzirom na visinu. Za svakoga tko ne želi toliko čekati, uz stručne fotografe u ekipi, i one fotografije s manjih ljuljački mogu biti odlične. Nakon ljuljanja isplati se prošetati kompleksom jer su poznata Bali gnijezda posvuda te su najljepše fotografije putovanja bile upravo u gnijezdima.

TREKKING MOUNT BATUR

Za sve one hrabrijeg avanturističkog duha Bali nudi i odlazak na izlazak sunca u zoru. Uspon na vulkan Batur na visinu od 1717m predstavlja pravi izazov. Svakodnevno grupe turista u 4h okupljaju se na mjestu u podnožju vulkana kako bi uz lokalnog vodiča sa svjetiljkama krenuli na sam vrh. Uspon je, za one malo manjeg iskustva i loše forme, poprilično zahtjevan. Preporuča se nositi adekvatna obuća zbog strmijeg terena. Za vrijeme noći turisti sa svjetiljkama uz pratnju lokalnog vodiča osvjetljavaju planinu. Uspon, ovisno o brzini hodanja može trajati oko 2h. Za vrijeme uspona potrebna je velika pažnja posebice pred sam vrh zbog strmine i mogućnosti proklizavanja. Na vrhu vulkana je vjetrovito i hladno te je potrebno ponijeti i nešto topliju odjeću. Uz velik broj turista na vrhu se nalaze i majmuni, koji su usavršili otuđivanje stvari te je potrebno biti na oprezu. Na samom vrhu vulkana može se okrijepiti toplim napitkom nakon napornog uspona te netom prije 6h uživati u osvojenoj nagradi: neopisivom prizoru rađanja dana. Nakon trekkinga i jutarnje aktivnosti za odmor se preporuča odlazak u obližnje termalne izvore. Termalni izvora Toya Devasya nalaze se nedaleko od vulkana s pogledom na jezero Batur. Odmor i kupanje u izvorima uz planinski svježi zrak opustit će svakog pojedinca.

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne mora odražavati stavove autora bloga putoholicari.com