Azori – europski Hawaji


[AZORI – AZORSKO OTOČJE – SAN MIGUEL – listopad 2021.]
Fotke i tekst – Dominik Petar Čavka 
 
1500 kilometara/950 milja zapadno od Portugala nalaze se Azori tj. Azorsko otočje. Neki ih nazivaju i europski Hawaji jer, osim što su kao i Hawaji usred oceana, svakog posjetitelja ostavljaju apsolutno odusevljenog s svojim oštrim, brdovitim, zelenim reljefom…
 
Posjetili smo samo jedan otok, San Miguel, ali dovoljno da kazemo da se ovdje apsolutno vracamo opet, pogotovo jer su drugi otoci kao iz filma Jurski park  . Ima jos jako puno mjesta za posjetiti, vulkana obići, geotermalnih izvora za okupati se….Glavni grad Azora je Ponta Delgada gdje se i nalazi aerodrom Ivana Pavla II. Odmah po dolasku na izlaznim vratima aerodroma pregled COVID potvrda (cca. 2h iz Lisabona Ryanairom), zatim prva stvar rent a car kojeg nismo prethodno rezervirali. Cijena za 3 dana je bila 190 €, gorivo 45€, što po osobi iznosi 20 € na dan, poprilično jeftino s obzirom koliko smo plaćali taxi, uber i sl. usluge u Lisabonu.
 
 
Rent a car je zapravo jedina i najbolja, čak i prejeftina opcija za vožnju po otoku jer su sva mjesta raštrkana po cijelom otoku kojeg smo obišli uzduž i poprijeko, nerijetko s jednog kraja na drugi u istom danu. Nikad prije nisam otišao na put bez označenih mjesta što obavezno posjetiti, i mogu reći da je ispalo odlično. Vožnja po otoku, spontano otkrivanje turističkih atrakcija, parkova, vulkana, geotermalnih izvora, još parkova, još zelenila, odlične morske hrane i portugalskih specijaliteta za desert, ali i otkrivanje da ananas stavljaju u sva jela, a posebno u deserte.) Na slikama su neki od najvećih lokaliteta za posjetiti, a neka su bila nažalost zatvorena zbog vremena, naime uslijed velikih kiša, rijeke nabujaju, geotermalna jezera se napune blatom i resort se zatvara zbog održavanja. Cijeli otok je po mom mišljenju neočekivano jeftin, iako je izoliran i uvozi gotovo sve (osim mlijeka, ananasa i čaja).
 
U restoranima se u pravilu uvijek nalaze mesni i riblji meni, tostevi i burgeru su također dio svakog jelovnika i nudi se svugdje, a konobari odmah po sjedanju donesi hladna predjela (sir i masline, maslo i kruh…) Desert obavezno nešto s ananasom, a piće obavezno s marajukom i/ili ananasom. Ne znam kako je bilo prije korone, ali otok nije preplavljen turistima niti se domaćini trude oko masovnog turizma. Cijelo stanovništvo nastoji minimalizirat utjecaj čovjeka na okoliš, stoga im je u svakodnevnom životu zaštita priroda uvijek u fokusu.
 
U razvoj turizma se definitivno ne ulaže dovoljno što je vidljivo gotovo svugdje, a jedan od razloga za to je svakako max. očuvanje prirode, a vulkanskog materijala se grade kuće, zidovi i sl. kako bi se što prirodnije uklopili u okoliš. Starih kuća je jako puno i one su dosta derutne dok je novi dio grada moderan i sređen. Hortenzije su gotovo simbol Azora, sade ih uz ceste koje često izgledaju kao da se vozite po nekoj stazi u parku. Dobar dio otoka i njegovih znamenitosti je besplatan, ali npr. park Terra Nova se plaća 8 € i nudi razgled ogromnog botaničkog vrta s velikim bazenom s geotelmalnom vodom…s druge strane park Natural da Ribeira dos Caldeiroes je potpuno besplatan.
 
Fotogalerija: