Avioprijevoznici UAE udružili snage kako bi proslavili nasljeđe Šeika Zayeda


Ovo je bila prva letačka formacija na svijetu sastavljena od četiriju putničkih zrakoplova aviokompanija Emirates, Etihad, Air Arabia i flydubai te sedam mlažnjaka Al Fursan UAE Air Force

Preciznim letom formacije proslavljen je 47. Nacionalni dan Ujedinjenih Arapskih Emirata. Povijesni trenutak za zrakoplovstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata obilježen zapanjujućim nebeskim programom „Godina Zayeda“

Aviokompanije Emirates, Etihad, flydubai, Air Arabia i Al Fursan proslavile su 47. Nacionalni dan Ujedinjenih Arapskih Emirata te ujedno obilježile nasljeđe Njegovog Visočanstva Šeika Zayeda, pokojnog utemeljitelja Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je svoj život u ulozi vođe posvetio ujedinjenju i stvaranju bolje kolektivne budućnosti nacije. Formacijski let demonstracija je zrakoplovnog uspjeha ove zemlje njenim građanima i svijetu.

Snimka formacije:

Spektakularni počasni let, prvi ove vrste u svijetu, te svojevrsna prekretnica u civilnom zrakoplovstvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, okupio je više od 11 zrakoplova: Boeing 737 MAX 8 brenda flydubai (Zayed 1), Airbus A320 brenda Air Arabia (Zayed 2), A380 brenda Etihad Airways (Zayed 3) i A380 brenda Emirates Airline (Zayed 4), kao i sedam mlažnjaka Al Fursan iz UAE Air Force. Svi komercijalni zrakoplovi unutar formacije bili su ukrašeni prigodnim plakatima „Year of Zayed“. Ovo je ujedno i prvi put da je ova jedinstvena kombinacija tipova zrakoplova letjela u formaciji.

Zrakoplovima su ponosno zapovijedali kapetan Adrian Smith ispred flydubai, Nadhem Al Hamada ispred Air Arabia, kapetan Richard Dyson ispred Etihad Airways i kapetan Abbas Shaban ispred Emirates Airline. Tim Al Fursana vodio je pukovnik Nasser Al Obaidli.

Formacija i plan leta

Pažljivo koreografirana formacija “stepenice” započela je u nedjelju u 10.00 sati (13:00 sati po lokalnom vremenu) kad su zrakoplovi poletjeli s međunarodne zračne luke Dubai World Central Al Maktoum. Službeni program formacije započeo je kad su svi zrakoplovi uspostavili svoje položaje na visinama u rasponu od 600 do 1500 metara s vertikalnim razmakom od 300 metara.

Na nebu iznad grada Ras Al Khaimah svaki je zrakoplov prilagodio svoju brzinu i namjestio se u pravilnu poziciju kako bi se postigla idealna formacija. Zrakoplovi su se zatim spustili u svoje položaje, a vertikalni razmak smanjen je na manje od 100 metara.

Prvo mjesto u formaciji „Godina Zayeda” pripalo je zrakoplovu kompanije flydubai koji je letio na nadmorskoj visini od 300 metara pri brzini od gotovo 400 kilometara na sat. Slijedio ga je zrakoplov kompanije Air Arabia na nadmorskoj visini od 400 metara. Sljedeći je bio zrakoplov Airbus A380 double-decker kompanije Etihad, koji je pratio prva dva zrakoplova i letio na visini od gotovo 500 metara, a Airbus A380 kompanije Emirates letio je na najvišoj nadmorskoj visini od gotovo 600 metara. Zrakoplovi su stvorili prostor za sedam mlažnjaka Al Fursan (u prijevodu Vitezovi) koji su se formirali u oblik strelice i pripremili za stvaranje tragova putem dimnih signala u bojama nacionalne zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zapanjujuća formacija letjela je s impresivnom preciznošću diljem obale UAE, počevši od grada Ras Al Khaimah, nastavljajući prema gradovima Um Al Quwain i Ajman, prolazeći zatim znamenitostima, uključujući Sharjah Corniche, Dubai’s Palm i World Islands s prizorom zgrade Burj Khalifa u pozadini te naposljetku prelazeći Abu Dhabi Corniche i džamiju Sheikh Zayed, gdje su se svi zrakoplovi razdvojili i nastavili prema svojim matičnim zračnim lukama za slijetanje.

Precizno planiranje i koordinacija

Iako je besprijekorno izvršena formacija izgledala kao jednostavan zadatak, cjelokupna je misija planirana duže od pet mjeseci zbog složenosti same formacije i broja uključenih zrakoplova. S primarnim fokusom na sigurnost letenja, pomno tehničko planiranje i koordinaciju uključene su bile sve četiri zrakoplovne tvrtke i više regulatornih dionika.

Uspjeh formacije omogućen je suradnjom pilota i menadžera operacija leta iz svake zrakoplovne kompanije, Agencije za civilno zrakoplovstvo UAE, Ministarstva obrane UAE, kontrolora zračnog prometa, Odjela za transport Abu Dhabi te Uprave civilnog zrakoplovstva iz ostalih UAE, među ostalima.

Svi su sudionici zajedno radili na prepoznavanju prikladnih lokacija za uzorke formacijskog leta, uzimajući u obzir zračni promet, prenapučena područja, planiranje rute, vidljivost te potencijalni vjetar i vremenske uvjete. Cjelokupna formacijska ruta bila je zaštićena od bilo kakvog zračnog prometa unutar Privremeno ograničenog područja koje je kontrolirala Agencija za civilno zrakoplovstvo UEA. Susreti su održani kako bi se ustanovio položaj svake zrakoplovne kompanije u okviru formacije, a sastavljene su precizne vizualne referentne točke kako bi se svaki zrakoplov mogao sigurno pridružiti i zadržati svoj planirani položaj. Osim toga, svi su piloti prošli rigorozne vježbe simulacije leta.

Probni let obavljen je 8. studenog 2018. godine kako bi se osiguralo da položaji unutar formacije odgovaraju timu Al Fursan. Probni let „Godina Zayeda” uključivao je i dva helikoptera i avion Aero L-39 Albatross iz latvijskog tima Baltic Bees koji je snimao svaki detalj i aspekt formacije.

„Godina Zayeda” održava se u čast NJ.V. Šeika Zayeda i njegove izvanredne ostavštine koja je ostavila trajan trag na UAE. Inspirativni vođa stvorio je viziju prosperiteta, odlučnosti i tolerancije – atributa koji ostaju snažno ukorijenjeni u kulturi UAE i svih zrakoplovnih organizacija UAE.

Fotogalerija: