Austrija od utorka potpuno otvara granice za Hrvatsku i još 30 zemalja


Govoreći o Hrvatskoj austrijski ministar zdravlja je ustvrdio: „Hrvatska zadnjih sedam dana ima 0,0 posto novozaraženih, znači niti jedno novo oboljenje“. Dodao je kako se time približava statusu korona-free zemlje

Austrija u ponoć s 15. na 16. lipanj, odnosno u 00:00 sati 16. lipnja otvara svoje granice za 31 zemlju i potpuno ukida kontrole. To se odnosi na sve zemlje članice Europske unije, EFTA-e i EW države, uz četiri iznimke, a to su Švedska, Velika Britanija, Španjolska i Portugal za koje restrikcije i dalje ostaju na snazi – rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg u srijedu na konferenciji za novinare u Beču, na kojoj je govorio i ministar zdravlja Rudolf Anschober.

„U smjeru Italije, također su otvorene granice, do daljnjega“, istaknuo je šef austrijske diplomacije uz napomenu kako će austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova za Lombardiju, najpogođeniju koronavirusom talijansku pokrajinu izdati hitno „parcijalno upozorenje“ Austrijancima da još ne putuju u tu regiju. „Naravno da ćemo stanje stalno pratiti“, dodao je.

Schallenberg je apelirao na odgovornost i razum svakog pojedinca pri odluci gdje će ove godine provesti odmor, preporučivši Austrijancima „da ako nije nužno, da se odreknu putovanja u inozemstvo i odmor provedu u Austriji“. „Putovanja u Grčku, Hrvatsku i Italiju biti će moguća. Ali, molim vas da kada pakirate vaš kovčeg, ne zaboravite na razum“, poručio je Schallenberg Austrijancima.

Što se tiče hrvatskih državljana koji od sljedećeg utorka odnosno 16. lipnja putuju iz Hrvatske u Austriju više nema ograničenja ulaska, što znači da je Hrvatska stavljena na zelenu listu zemalja i više nije potrebno imati liječničku potvrdu o negativnom testu na koronavirus niti se više mora u dvotjednu karantenu pri ulasku u ovu alpsku zemlju. Ministar zdravlja Anschober je dao pregled trenutačne epidemiološke situacije u svijetu, Europi i Austriji. Rekao je kako je u Austriji i Europi situacija „značajno drugačija“ nego u ostalim dijelovima svijeta.

„Opća epidemiološka situacija u Austriji vrlo je pozitivna i na izuzetno je stabilnoj razini“, istakao je potkrijepivši to aktualnim podacima i mjerodavnim parametrima. „Reprodukcijski parametar je 0,16 posto. U posljednjih 24 sata zabilježeno je 26 novih zaraza i 35 ozdravljenih. Trenutačno su od koronavirusa aktivno bolesne 422 osobe, od čega 295 u Beču. Hospitalizirano je 84 bolesnih, uključujući 19 u intenzivnoj njezi“, izvijestio je Anschober.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u srijedu ujutro u Austriji je do sada zabilježeno ukupno 16.902 zaraza, 15.910 ozdravljenja i 673 preminulih te ukupno 506.344 testiranih. Anschober je čestitao Italiji koja se je također uspjela izboriti da prijeđe na sigurnu stranu, dodavši: „Veliki kompliment našim talijanskim prijateljima“.

Potom je usporedio trenutačno epidemiološko stanje i brojke vezane uz pandemiju koronavirusa u Austriji s onima u zemljama Europske unije. Govoreći o Hrvatskoj austrijski ministar zdravlja je ustvrdio: „Hrvatska zadnjih sedam dana ima 0,0 posto novozaraženih, znači niti jedno novo oboljenje“. Dodao je kako se time približava statusu korona-free zemlje. Anschober je za Austrijance, kako je rekao, „gladne Sunca, koje privlači Jug“ pokazao razumijevanje, poručivši im da budu odgovorni i pridržavaju se zaštitnih mjera i higijenskih uputa: „Zdrav razum, molim vas!“

Izvor: eMeđimurje