Aninih deset zapovijedi za putovanja – 1.


  1. ZABORAVI ZAPOVIJEDI

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 10. zapovijed – Nemoj biti snob

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 9.zapovijed – Putuj svjesno i savjesno

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 8.zapovijed – Tko pita ne skita

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 7.zapovijed – Putuj sama(a)

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 6.zapovijed – Veseli i zdravi bili

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 5.zapovijed – Pamet u glavu

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 4.zapovijed – Radi, Štedi, Putuj

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 3.zapovijed – Izbjegavaj životinjski turizam

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 2.zapovijed – Usudi se

Kroz zadnjih 9 tjedana, podijelila sam s vama 9 osobnih crtica kojih se uvijek pokušavam držati na putu. Zadnja ili prva crtica, ovisno s koje strane gledamo, jednostavno kaže – zaboravi zapovijedi i pravila. Svijet je pun učitelja, mudraca, gurua koji spremno dijele savjete svih vrsta. Iako ih je zanimljivo (i ponekad) korisno poslušati – slika svijeta i života najbolje se ipak gradi vlastitim iskustvom.

Nedavno sam imala priliku pročitati savjet prijatelja koji se vratio iz Irana. Njegovo iskustvo bilo je potpuno suprotno od mojeg. Dijelio je savjete ženama opisujući Iran kao jednu od najsigurnijih i bezbrižnijih zemalja na svijetu – za žene. Moje iskustvo govori potpuno drugačije. U 44 dana Irana, nepoznati lik mi je zašlatao koljena u plaćenom taksiju dok sam sjedila između njega i svojeg prijatelja, često bi mi se netko prikeljio i pratio po gradu ili do kuće nudeći mi novce ili bračne ponude, samo zato što sam žena bijele puti. Ponekad je bilo manje, a ponekad više agresivno. U svakom slučaju, Iran je vrijedan posjećivanja bez obzira putuješ li solo ili s ekipom, ali ne bih ga svrstala na popis najsigurnijih i najbezbrižnijih zemalja na svijetu za žene.

Sigurna sam da moj prijatelj nije imao loše namjere. To je bilo njegovo iskustvo i doživljaj Irana na koji su utjecali mnogi faktori. Spol, godine, njegov način putovanja, lokalni ljudi s kojima je dolazio u kontakt, utjecaj njihovih priča i percepcije, itd. Sigurna sam da bi i moj doživljaj Irana bio drugačiji da su okolnosti bile drugačije. Takav je i Iran, ni dobar ni loš, jednostavno je drugačiji. Iran nije jedna od mojih omiljenih država, što ne znači da možda baš tebi neće biti. Pametno je pročitati različita mišljenja, ali ne slijepo pratiti tuđa iskustva, već si ostaviti prostor da izgradiš svoja.

Zaboravi tuđe zapovijedi, priče i pravila. Propitkuj svoja stara iskustva i sve ono što si davno naučio. Otvori se novim iskustvima jer pojedina putovanja mijenjaju i one najdublje navike i vrijednosti. Da mi je netko prije 5 godina rekao da ću putem prestati piti alkohol ili postati vegan, umrla bih od smijeha. Da mi je netko rekao da ću postati tolerantnija prema religijama ili prestati se šminkati i takva otići na tv interview ili na dejt sa zgodnim frajerom – vjerojatno bih se rasplakala. Da ću odbaciti mobitel i biti sretna sama u oblaku svojih misli – mislila bih da je lud. Velika je vjerojatnost da se ništa od toga ne bi dogodilo da sam ostala u svom starom okruženju. Nova mjesta, novi ljudi, nove situacije i nova iskustva mijenjaju stara shvaćanja i navike. I baš zato ne treba biti previše strog prema sebi i drugima jer svi smo u neprekidnom vrtlogu promjena koje nas ponekad čine boljima, a ponekad samo živima.

Ne uspoređuj se, igraj svoju igru i radi ono što će te dugotrajno veseliti. Svima nam je zajednički isti ishod životnog puta. Svjesna sam svojeg postojanja i mortalnosti i stoga se ne štedim. Tu sam da živim, a ne da preživljavam. Zemlja je moja kuća, a svi Zemljani moji ukućani. Ne dozvoli da te umjetne granice ograničavaju. Ignoriraj tuđe zapovijedi, prekrši koje pravilo, ali ne na štetu drugih jer svaka je odluka bacanje bumeranga koji će se prije ili kasnije vratiti u obliku u kojem si ga bacio.

Hvala ti na čitanju zadnjih 9 tjedana. Do nekog drugog puta.

Topli pozdrav s Hiva Oe,

Ana

Autorica teksta: Ana Bakran

Ana je iskusna putnica koja je autostopom iz Zagreba stigla do Bora Bore te pritom posjetila 25 zemalja i proputovala 70.000 km koristeći razna prijevozna sredstva.

Trenutno se nalazi na pacifičkom otoku Hiva Oa gdje piše knjigu o zadnje četiri godine života na cesti.

Anu potražite na https://www.facebook.com/ana.bakran

Izvor: Triglav osiguranja Hrvatska