Alternativni ljetni odmor: Fruška gora je destinacija za cijelu obitelj


 

Pred nama je najtopliji dio godine! Dnevne temperature već su redovito preko 30 stupnjeva celzija, a ni noćne ne zaostaju! Je li vaše ljeto rezervirano samo za more? Koliko dugo možete trpjeti gužve na plaži, jesti u skupim restoranima, čekati u kolonama na autocesti? Mi smo prošlo ljeto u kolovozu odlučili otputovati u suprotnom smjeru – pravac Srbija i Fruška gora! Što nas je tamo dočekalo i kako smo nadopunili godišnji odmor koji najvećim dijelom provodimo na Jadranu? Čitajte u nastavku!  

U srcu Vojvodine smjestio se brdoviti kraj u kojem ćete se dobro osjećati u svako doba godine, no zbog nekoliko wellness centara visoke kvalitete, čak će i u najtoplijem periodu biti ugodno i zabavno. Dobra stvar za putnike iz Hrvatske je blizina Fruške gore. Ako na granici sve prođe brzo, iz Zagreba ste u Vrdniku (najnaseljenije mjesto) za nekih 3 i pol sata. Negdje je to na razini dužine vožnje do austrijskih brdskih i planinskih centara, gdje je odmor zbog razlika u jeziku i kulturi, ipak nešto drugačiji. Naravno, putnici iz Slavonije i Baranje do Fruške gore stignu duplo brže, zbog čeka im je ta destinacija pristupačnija od onih na Alpama. Ako se odlučite za putovanje u najbrdovitiji dio Vojvodine, dočekat će vas kompletna turistička destinacija s puno sadržaja za putnike s različitim interesima.

Wellness centar i Vrdnik

Nekoliko kvalitetnih hotela i wellness centara smjestilo se u Vrdniku, centru Fruške gore. Uglavnom se radi o novim i novouređenim hotelima u kojima možete provesti cijeli vikend, a da imate dovoljno sadržaja da vam ne bude dosadno. Veliki broj bazena, dječjih igraonica na otvorenom i s vodom, dječjih igraonica na zatvorenom s animatorima, restorani i kafići na bazenima, u unutrašnjosti hotela, igraonice, teretane… sve što vam treba za višednevni kvalitetni obiteljski odmor! Ako vam ipak u nekom trenutku dosadi biti u hotelu i na bazenima, svakako se prošećite ili odvezite do mjesta Vrdnik koje se raštrkalo po brdima i kotlinama, pa sve izgleda kao niz kućica na valovima zelenila. Ako poželite kušati lokalnu gastronomiju, naći ćete brojne male obiteljskih restorana s vrhunskom hranom, kao i veću etno kuću uglađenijeg izgleda, koja privlače više gostiju i u kojoj ćete imati osjećaj da ste u popularnom turističkom mjestu. 

Vrdnička kula

U blizini etno naselja, u kojem je moguće i odsjesti, smjestila se Vrdnička kula. Smještena je na 400 metara nadmorske visine te spada među najprepoznatljivije lokacije na Fruškoj gori. Radi se o ostatku nekadašnjeg utvrđenja grada Vrdnika,. Do kule se možete popeti laganom šetnjom od 15 minuta, uređenom stazom kroz šumu. A nakon uspona vas čeka predivna panorama na naizgled beskonačne obronke Fruške gore, umirujuće carstvo zelenila netaknutog djelovanjem ljudske ruke. Sama kula ima uređene i sigurne stepenice kojima se po njoj možete kretati, tražiti dobre kadrove i poglede na okolinu. Inače je Fruška gora odlična destinacija za ljubitelje aktivnog turizma, zbog velikog broja pješačkih i biciklističkih staza. Ako ste za ovakav tip odmora, ne propustite manifestaciju Tour de Fruška, koja jednom godišnje okuplja veliki broj zaljubljenika u prirodu i aktivni odmor.  

 

Vinarije

Iako ih nećete vidjeti s Vrdničke kule, brojne vinarije smjestile su se na obroncima Fruške gore, koja se smatra jednom od najkvalitetnijih vinskih lokacija u Srbiji. Fruška gora i okolica broje sve više vinarija, a uživanje i degustacija vina u kombinaciji s odličnom hranom u samoj vinariji posebno je gastronomsko iskustvo. Uživati ćete okruženi zelenilom, a koje god mjesto odabrali, nećete pogriješiti. U Vojvodini se rade sve kompleksnija vina, živih boja i aroma, čuvana u bocama ili bačvama, što veseli zaljubljenike u vino i vinsku kulturu. Što se tiče vojvođanskih vina, najpopularnije sorte su rajnski rizling, merlot, frankovka, talijanski rizling…  Svakako se mora spomenuti bermet, desertno bijelo vino koje se posebno njeguje i koje je najprepoznatljivija sorta Fruške gore.

Manastiri

Za sve koje zanimaju kultura, povijest i religija stanovnika Srbije i Vojvodine, Fruška gora nudi pravo bogatstvo! Radi se o brojnim manastirima koji su se smjestili na obronke gore, u miru opuštajuće prirode i daleko od buke i žurbe urbanih sredina. Ukupno je na Fruškoj gori izgrađeno 35 manastira, od kojih je 17 sačuvano danas. Većinom su izgrađeni između 15. i 17. stoljeća, a uglavnom su smješteni uz izvor vode i manastirsko naselje. Manastirski hramovi, građeni tijekom 18. stoljeća, predstavljaju zanimljivu kombinaciju tradicionalne arhitekture i baroknog uzora preuzetog iz repertoara zapadnoeuropske arhitekture. Mi smo posjetili manastir Mala Ravanica, prošetali njegovim cvijećem ukrašenim vrtom i uživali u nekoliko minuta spokoja, nenavikli na mir i tišinu koje nude samo takva mjesta.

Etno selo Vrdnik

Novi Sad

A mjesto gdje ćete naći manje tišine, a više kvalitetnog urbanog provoda, nalazi se na pola sata od Vrdnika i Fruške gore. Naravno, radi se o Novom Sadu, centru Vojvodine i drugom najvećem srpskom gradu. Moderan, lijep, živahan, ali ne naporno užurban, Novi Sad je kvalitetna kombinacija moderne destinacije sa svim opcijama za zahtjevnije putnike, i vojvođanske opuštenosti i nonšalancije. Simpatične uličice starog dijela grada ispunjene su kafićima i restoranima u kojima je uvijek dobro raspoloženje, a brojni kutci će vas pozvati da fotografijom ovjekovječite svoj boravak. Nikako ne propustite moderan postav Muzeja grada Novog Sada u kojem ćete puno saznati o povijesti prostora koji se razvijao pod utjecajem nekoliko naroda, kultura i religija zbog kojih je danas toliko raznolik i privlačan.

U gradu se nalazi i Muzej suvremene umjetnosti Vojvodine. Jedna od najprepoznatljivijih gradskih znamenitosti je katedrala koja se smjestila na Trgu slobode. U današnjem je obliku završena krajem 19. stoljeća, a toranj sa satom na sve četiri strane visok je 72 metra. Multikulturalnost centra Vojvodine vidljiva je i u prisustvu i važnosti židovske sinagoge, još jedne popularne gradske znamenitosti. Ipak, Novi Sad svoje najljepše lice pokazuje na obali jedne od najvažnijih europskih rijeka – Dunava. Prije svega tu je Petrovaradinska tvrđava koja se smjestila na desnoj obali Dunava i koja s visine nadgleda grad. Impozantne zidine kriju brojne prolaze i prostore, od kojih svaki priča brojne priče iz bogate prošlosti. Tvrđava je tijekom stoljeća mijenjala oblik, a izgrađena je s ciljem obrane od Turaka. Ako se ikada nađete na tvrđavi, nemojte nikako propustiti prošetati do sata kojeg lokani stanovnici zovu „pijani sat“, a kraj kojeg se pruža fascinantan pogled na grad. Sat je poseban jer mala kazaljka pokazuje minute, dok velika pokazuje sate, zato da bi se vrijeme moglo vidjeti s veće udaljenosti. Nikako ne treba zaboraviti spomenuti EXIT, glazbeni festival koji u grad dovodi goste iz cijelog svijeta!

Iz svega navedenoga da se zaključiti da su Srbija, Fruška gora i Vojvodina atraktivne destinacija na kojoj se može provesti više predivnih dana. Geografski su nam najbliži, pa su lagano i brzo dostupni iz svih dijelova Hrvatske. Na svakom od vas je da si, po vašim željama, odaberete kako ćete provesti savršeni fruškogorski odmor!

Više o mogućnostima odmora saznajte na web stranici Turističke organizacije Srbije.

autor: Matej Čepl u suradnji s Turističkom organizacijom Srbije

Sve fotografije: Matej Čepl