Alitalia nakon 75 godina zatvara svoja vrata


Alitalia zatvara svoja vrata. Iako je kraj zračne linije već mjesecima jasan, prijevoznik je službeno najavio da će prestati letjeti od 14. listopada. Svi letovi nakon ovog datuma se otkazuju, a putnici mogu zatražiti povrat novca ili putovati prije 14. listopada

Od 15. listopada novoosnovana kompanija Italia Trasporto Aereo (ITA), u državnom vlasništvu, bit će novi nacionalni talijanski avioprevoznik. Upravni odbor novog nacionalnog avioprijevoznika, ITA-e, dao je u međuvremenu obavezujuću ponudu za kupovinu 52 aviona Alitalije, kao i za njene aerodromske slotove i drugu imovinu.

Alitalia je započela letjeti 1946. godine, neposredno nakon završetka drugog svjetskog rata. Na svom vrhuncu 1990 -ih, više od 25 milijuna putnika godišnje se ukrcavalo na njihove letove za odredišta uključujući Rim, Milano, New York i šire. Također je bila omiljena aviokompanija Sophie Loren, koja se 1960-ih pojavila u oglasima ove zrakoplovne tvrtke. 

Jedan od najpoznatijih putnika koji je redovno letio ovom aviokompanijom bio je Papa. Četiri različita pape letjeli su Alitalijom 57 godina, posjetivši više od 171 zemlje.