Ako letite za Kinu mogu vam uzeti analni bris na Covid-19


Svakome tko leti u Kinu od sada se može uzeti analni bris na Covid-19, nakon što je Peking proširio testiranje

Unatoč sve većim protestima stranih vlada, Kina je proširila svoju upotrebu analnih briseva za provjeru koronavirusa, tako da su svi koji lete u Peking od sada mogu biti testirani tom metodom. Zaposlenik iz pekinškog odjela za kontrolu epidemije rekao je kineskim državnim medijima da bi zdravstveni službenici mogli naložiti takvo testiranje na svim međunarodnim dolascima u glavni grad, premda nisu obvezni, piše Daily Mail.

U Šangaju putnici iz rizičnih regija i oni koji dođu zrakoplovima s najmanje pet pozitivnih slučajeva moraju obaviti kompletne pretrage, uključujući analne briseve. SAD, Japan, Južna Koreja i Njemačka izrazili su zabrinutost zbog testova, iako je Kina porekla tvrdnje da su potrebni za američke diplomate.

Kineski centar za kontrolu bolesti tvrdi da se test provodi sterilnim brisom koji se umetne do dva centimetra u anus prije nego što se izvadi laganom rotacijom. Liječnici su državnim medijima rekli da testovi mogu spriječiti propuštanje infekcija jer se tamo tragovi mogu otkriti dulje nego u respiratornom traktu.

No, Jin Dongyan, profesor virologije sa Sveučilišta u Hong Kongu, rekao je da bi test također mogao pronaći i neaktivne tragove koji ne predstavljaju opasnosza prijenos drugima. Drugi stručnjak u Europi rekao je da se virus dulje nalazi u stolici nego u uzorcima iz nosa, ali da pacijenti u toj fazi oporavka više nisu rizični za širenje zaraze.

Početkom ovog tjedna Tokio se požalio na testiranja nekih japanskih putnicika u Kinu, rekavši da su im nanijeli “veliku psihološku bol”. Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu izjavilo je da njihovi građani sada mogu predati uzorke stolice umjesto da ih “kineske vlasti uzimaju izravno”.

Američki mediji također su prošlog mjeseca izvijestili da su američki diplomati morali pristati na analni test, ali Peking je odbacio tvrdnje. “Prema mojim saznanjima… Kina nikada nije tražila od američkog diplomatskog osoblja smještenog u Kini da provodu testove analnog brisa”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Njemačka je također izrazila zabrinutost zbog testova, rekavši da su se neki njezini građani svjedočili “pooštrenim procedurama”, navodi Vice News.

Izvor: net.hr