5 stvari koje niste znali o Kutjevu, vinskom gradiću Slavonije


Da se Kutjevo smjestilo u sjeveroistočnom dijelu Požeško-slavonske županije i da je riječ o vinskom području, smještenom podno Krndije, jednom od pet slavonskih gora, poznata je činjenica. Iako je samo na malo više od 2 sata vožnje od Zagreba i na dobroj povezanosti sa svim ostalim točkama Hrvatske, postoje zanimljivosti, informacije i legende koje vjerojatno niste znali o ovom simpatičnom gradiću.

Vinsku tradiciju započeli još ”bijeli fratri”

Iako svi znaju da je Kutjevo sinonim za kvalitetna vina, ne znaju svi da su za tu tradiciju zaslužni fratri iz 13. stoljeća. Redovnici Cisterciti (”bijeli fratri”) 1232. godine u Kutjevu osnivaju opatiju Vallis Honesta de Gotho i započinju s uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina. Na tom se mjestu danas nalazi i čuveni kutjevački podrum.

Sve je u znaku graševine: od trga do festivala

Jeste li znali da se paralela koja se proteže kutjevačkim gorjem povezuje i s ostalim svjetskim vinorodnim područjem poput Iste, Piemonta, Bordeauxa i Oregona? Tradicija još iz srednjeg vijeka i povoljni uvjeti samo neki od mnogobrojnih koraka do raznoraznih vinogradarskih udruga, festivala i manifestacija. Osim što Udruga vinara i vinogradara Kutjevački vinari brine o kvaliteti proizvoda članova Udruge, Kutjevo skrbi o vinu i kroz razne manifestacije poput Festivala Graševine, najpoznatije kutjevačke sorte i Kutjevačko Vincelovo i Martinje. Vino je u Kutjevu uvijek u središtu, pa se tako i središnji gradski trg naziva Trgom graševine, a na njemu je podignut spomenik – nekoliko trsova i bure s grbom grada.

U malom Vetovu popularni su čvarci i ribe

Grad Kutjevo sastoji se i od 17 naselja, a od njih se u Vetovo svako malo sjate posjetitelji u potrazi za svježom ribom ili čvarcima. Osim što kroz cijelu godinu slovi kao izvor svježe ribe poput šarana, soma i smuđa, u Vetovu se svake godine održavaju Etno susreti Požeštine na kojima se najviše ističe Čvarkijada. Riječ je o natjecanju u pravljenju čvaraka, a osim što sve miriše po čvarcima, biraju se i najljepše narodne nošnje, najljepše djevojke za udaju te se mogu isprobati i kupiti autohtoni proizvodi.

Kutjevo krije zanimljive priče kutjevačkih stanovnika

Kutjevo je mjesto koje krije i zanimljive priče o ljudima. Tako npr. postoji obitelj koja je davnih godina odlučila u Kutjevo doseliti iz Italije, i to davne 1900. Obitelj čiji su se prvi doseljenici bavili mesarstvom i vinarstvom u tamošnjim vinarijama, kasnije su i sami postali vinari i svoju vinarsku tradiciju održali do danas kada, nadahnuti obiteljskim povijesnim pričama i dogodovštinama, tradiciju održavaju i obogaćuju iz dana u dan.

Kutjevo je dom strastima baruna Trenka i Marije Terezije

Možda ste čuli legendu o tajnim strastvenim vezama baruna Trenka i Marije Terezije. Prema kutjevačkim legendama, oni su svoju strast pronalazili upravo u kutjevačkom podrumu dvorca u centru Kutjeva, gdje su 1741. punih sedam dana proveli uživajući u ljubavnoj moći kutjevačkog vina. O tome što 70 urezanih redaka na zidu koji je navodno ostao nakon njih, saznajte prilikom svog posjeta Kutjevu.

Iako mali grad, sa svojim je okolnim mjestima prepun zanimljivosti i odlične enogastronomske, a posebno eno, ponude koju svakako isprobajte kada stignete u Kutjevo!