48 sati u Međimurju – najboljoj destinaciji na kontinentu


Međimurje je destinacija koja je u pokretu cijele godine. Geografski je riječ o jednom od najzanimljivijih područja u Hrvatskoj za aktivni odmor. Šarolikom ponudom mogućnosti potiče posjetitelje na razne aktivnosti, ali i poziva na razna događanja.

U stalnom je pokretu i kao turistički proizvod, i to u smjeru napretka, pa je nedavno na Danima hrvatskog turizma proglašeno najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske, što uz dosad primljene nagrade govori i više nego dovoljno o kvaliteti koja dočeka svakog gosta. Uputite li se u Međimurje, savjetujemo vam da mu posvetite barem 48 sati. 

Startajte u Svetom Martinu na Muri  

Sveti Martin na Muri jedno je od najpoznatijih turističkih odredišta u Međimurju, pa u toj općini postoji i široka ponuda smještaja. Jedan od njih je i u sklopu resorta s termomineralnom vodom, u kojem npr. kupanjem možete aktivno započeti svoj prvi dan u Međimurju. Unutarnji bazeni dobro će vas razbuditi, a bogati i lokalni zdravi doručak u restoranu u sklopu resorta dat će vam energije za istraživanje. Nalazite se u gornjem Međimurju, pa u kojem god smjeru krenete imate štošta za vidjeti, isprobati i okusiti.

U društvu jelena i muflona

Što kažete na posjet jelenima i muflonima? Potraga za njihovim društvom može vam biti na vašoj ruti, jer oni se nalaze u Jurovčaku, nedaleko od Termi Sveti Martin. Rado će vam jesti iz ruke, dopustiti vam da ih pomazite, a vjerojatno i pozirati za zajedničku fotografiju. Putem do jelena i muflona stati možete i u ponekoj vinskoj kući i isprobati međimurske specijalitete. Ako vam je prerano za vino, pronađite sok od jabuke i čips od jabuke, a po narudžbi naručiti možete i degustaciju domaćih međimurskih specijaliteta poput mesa ‘z tiblice, domaćih „slanina“ i ostalih specijaliteta.

Pogled koji seže do triju susjednih država

Za kraj prvog dana, tamo negdje pred zalazak sunca, zaputite se na omiljeno odredište mnogih izletnika, Mađerkin breg. S ovog brežuljka stepenastog oblika, pogled seže čak i do susjedne Slovenije i Mađarske ako je lijepo vrijeme. Oni u potrazi za mirom i tišinom te najboljim pogledom na Međimurje, najzadovoljniji su usponom na ovaj brežuljak smješten u Robadju, selu pokraj Štrigove. Odmorite na samom vrhu i osluškujte kako u daljini diše život na međimurskom selu. Put do Mađerkinog brega može ići kroz Štrigovu, nezaobilaznu postaju u kojoj posjetitelji uživaju u atrakcijama koje vrijedi pogledati, poput crkve Svetog Jeronima koja je dom vrijednim freskama Ivana Krstitelja Rangera. Nakon Štrigove opustite se na večeri u nekom od lokalnih restorana ili skoknite do Čakovca na večernju šetnju ili izlazak.

Posjet najsjevernijoj točki Hrvatske

Neke od točaka do kojih se mnogi izletnici rado upute u Svetom Martinu na Muri jesu lokalna imanja s pomno uređenom prirodom i dvorištem, blizu kojih se nalazi i najsjevernija točka Hrvatske. Riječ je o  selu Žabnik, a ono je ujedno i prilika da upoznate kraljicu sjevera, rijeku Muru. Posvetite ovoj lokaciji jutro vašeg drugog dana i malo više vremena. Istražite Mlinarsku hižu i Etnografsku izložbu koja će vas upoznati sa starim međimurskim zanatom mlinarenjem, naučite kako funkcionira mlin te napravite pauzu uz kavu i međimursku gibanicu.

Nadoknada kalorija na međimurski način

Avanture po međimurskim bregima zahtijevaju i nadoknadu kalorija. S obzirom na brojne restorane, zadovoljenje te potrebe zaista nije problem. Odredite u kojem dijelu razgledavanja ćete isprobati međimurske specijalitete i potražite restoran koji vam se najviše sviđa. Isprobajte tradicionalna međimurska jela, pa ugodno spojite s još ugodnijim te skupite novu energiju uz međimursku kuhinju. Domaće, kvalitetne namirnice, autohtoni proizvodi, tradicija u spremanju i recepturi te gostoljubivost domaćina logično su objašnjenje za pobjedu gornjeg Međimurja u izboru Europske destinacije izvrsnosti kada je u pitanju lokalna gastronomija. Jela poput mesa ‘z tiblice ili sušenih kobasica te domaćih kolača nalaze se i u ponudi vinarija, pa svoj drugi dan posvetite istraživanju okusa Međimurja.

Opuštanje za kraj

S obzirom na to da je riječ o vinskoj regiji, i to najnagrađivanijoj na svijetu, vina je moguće iskušavati na svakom koraku gornjeg Međimurja. Biciklističke staze i šetnice sastavni su dio Međimurske vinske ceste, pa dio svojeg vinskog „razgledavanja“ možete planirati i kroz bike rute. Ostavite degustaciju vina kao šećer na kraju ili ponesite bocu sa sobom kako biste mogli uživati kada se vratite s izleta.

Spoj međimurskih brežuljaka i dolina te gora i nizina protkan je domaćom hranom, nagrađivanim vinima te zanimljivostima, što ga svrstava na sam vrh turističkih destinacija u Hrvatskoj.