18 fascinantnih činjenica o Hrvatskoj koje će vas oduševiti


Hrvatska, zemlja bogate povijesti i prekrasnih krajolika, skriva mnoge zanimljivosti koje će vas iznenaditi. Bez obzira jeste li zaljubljenik u prirodu, povijest ili kulturu, ove zanimljive činjenice o Hrvatskoj sigurno će vas fascinirati

Daleko je od svjetskoga rekorda, no i najduža hrvatska riječ beskrajno je zahtjevna za izgovoriti. Ima 30 slova, a riječ je: prijestolonasljednikovičičinima

Dok se popularni film Mamma Mia 2 odvija na grčkom otočju, zapravo je sniman na hrvatskom otoku Visu i Komiži.

Nacionalni cvijet Hrvatske je perunika ili iris.

Hrvatska je jedna od najzelenijih zemalja na svijetu. Ima čak 12 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova.

Narodna nošnja otoka Suska jedinstvena je u cijelom svijetu i najkraća je narodna nošnja u Europi.

Prvi torpedo na svijetu konstruirao je Riječanin Ivan Lupis.

Vjeruje se da su Vinkovci najstariji grad u Europi. Vinkovci u kontinuitetu postoje duže od 8200 godina.

LOLIGO prva znanstvena podmornica na svijetu izgrađena je u Rijeci, u brodogradilištu Danubius.

Hrvatsko otočje ima 1.244 prirodne tvorbe od kojih je 78 otoka, 524 otočića, 642 hridi i grebena i drugo je po veličini otočje Sredozemlja nakon Grčke i čini 5,8% ukupne kopnene površine Republike Hrvatske.

Najnagrađivanija vinska cesta na svijetu nalazi se u Međimurju Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u Međimurju se njeguju još od antičkog doba, a kvalitetu dokazuju prestižne Decanter nagrade i pohvale koje međimurski vinari nižu jednu za drugom. S više od 20 Decantera na 600 hektara vinograda, “Međimurska vinska cesta” je najnagrađivanija cesta na svijetu.

Pulska Arena po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu, te je jedina u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana i ima očuvane četiri bočne kule.

Istra se diči još jednom zanimljivošću – kad je o tartufima riječ, upravo je ovdje nađen najveći tartuf na svijetu, težak oko 1,31 kg. Pronašli su ga ugostitelj Giancarlo Zigante i njegova kujica Diana 2. studenog 1999. godine nedaleko od Buja te je uvršten u znamenitu Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći dotad nađeni tartuf na svijetu.

Španjolska i Hrvatska imaju najveći broj UNESCO-vih nematerijalnih dobara od bilo koje europske zemlje. Uključujući izradu čipke, pečenje medenjaka i rezbarije drvenih igračaka.

Hrvat Slavoljub Penkala izumio je mehaničku olovku nazvanu Penkala 1906. godine. Patent je registriran u 35 zemalja, a njegova tvrtka TOZ – Penkala još uvijek radi u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske.

Kravata koju nose poslovni ljudi diljem svijeta je iz Hrvatske. Nastala je od hrvatskih vojnika koji su služili kao plaćenici francuskog kralja.

Sfinga koju možete vidjeti u Splitu donesena je iz Egipta za Dioklecijana i stara je preko 3000 godina.

Dva dobitnika Nobelove nagrade za kemiju došla su iz Hrvatske – Lavoslav Ružička (1939.) i Vladimir Prelog (1975.)

Nikola Tesla jedan od najvećih izumitelja svih vremena rođen je u Smiljanu gdje možete posjetiti njegovu rodnu kuću koja je pretvorena u Memorijalni centar „Nikola Tesla”