10 sati na San Andres-u


Arhipelag San Andrés, Providencia y Santa Catalina, koji UNESCO identificira kao svjetski rezervat biosfere, nalazi se na 720 km sjeverozapadno od kolumbijske karipske obale. Sastoji se od otoka San Andres, Providence i otoka Catherine, Bolivar i Albuqueque, Pamuk, Haynes, Johnny, Serrana, Serranilla, Quitasueno, Rocky i Crab cays i Alicia i Bajo
Tekst i fotke: Berin Hodzic
 
Bliže Nikaragvi i Jamajci, ovaj arhipelag je postao kolumbijski teritorij nakon ratova nezavisnosti, ropstva, imigracije, šećera, pamuka i religije. 
 
Imao sam prilike da razgovaram sa lokalcima, koji ne žele ni da čuju da njihovo otok pripada Kolumbiji, valjda je to sve stvar politike i povijesti… ko zna. Svi govore engleski što je jos jedan znak da otok uopće ne liči na nešto što pripada Kolumbiji.
 
Uglavnom priča počinje prošle godine, bio sam sa društvom u Cartageni, plan je bio ostati 5 dana, ali mi smo u 3 dana uspjeli da vidimo sve što nas zanima.
 
Počeli smo da googl-amo gdje provesti 4. dan. Ne znam ni ja na koju foru smo iskopali povratnu kartu Cartagena- San Andres za nešto manje od 100€. U pitanju je direktan let koji traje nekih sat i pol vremena. Tako da smo kartu kupili dan prije leta…
 
Prvi utisci bili su nerealni, pogled iz aviona na sam otok se ne može opisati. Ovo je jedan od najmanjih aerodroma na kojem sam bio. Na samom izlasku sa aerodroma čekala nas je prelijepa plaža koja je udaljena 50-ak metara. 
 
San Andres zauzima 2. mesto u Kolumbiji zbog svojih prirodnih atrakcija i smatra se najpopularnijim ljetovalištem u državi. Teritorij otoka je prekrivena mangrovim šumama, naseljen raznim gušterima, rakovima, mekušcima i brojnim jatima ptica.
 
Otok je okružen ekstenzivnim koraljnim grebenima sa gejzirima, a blizu obale leže olupine (Nikaraguense i Blue Diamond), koje privlače ronioce iz cijelog svijeta. Tu su morski psi, delfini, barakude i druge tropske ribe. Prilikom ronjenja, trebalo bi da nosite gumene cipele na nogama, kako ne bi došlo do povrede zbog morskih ježeva.

Fotogalerija: