10 najprepoznatljivijih znamenitosti u svijetu


Da li su nastali prirodno ili ljudskom rukom, ove znamenitosti su definitivno među najprepoznatljivijima. Koliko ste ih do sada vidjeli uživo, podijelite s nama brojku?

Svaki grad ima svoju neku posebnu znamenitost, no neke od tih znamenitosti poznate su diljem svijeta na prvi pogled.

Kip Slobode, SAD

Spomenik koji je izrađen u Parizu te je bio poklon Francuske za potpisivanje stote godišnjice Američke deklaracije o nezavisnosti, te od 1886. godine predstavlja pozdrav mnogim useljenicima koji su pristigli u SAD. Također nezaobilazni simbol američkih filmova ako se radnja odvija u New Yorku.

Kineski zid, Kina

Dugačak 8800 km od čega je sam zid dugačak 6200 km, ostalo čine razne prirodne barijere kao što su brežuljci i rijeke, visina varira od 10 do 16 metara, a širina mu je 8 metara. Proteže se od stepa srednje Azije pa sve do Žutog mora. Zid je bio izgrađen za obranu, te se duž zida nalaze kule u kojima se mogla smjestiti grupa vojnika i zalihe za njihovo preživljavanje. Zanimljiva je činjenica da su, topovi koji se također nalaze duž zida, bili zidani tako da se nisu mogli okretati, odnosno mogli su pucati samo ravno.

Mutianyu great wall Mutianyu great wall

Eiffelov toranj, Francuska

Eiffelov toranj izgrađen je 1889. godine povodom Svjetske izložbe i danas je najviša građevina u Parizu sa svojih 320 metara. Jedna je od najpoznatijih atrakcija u svijetu sa preko 7 milijuna posjetitelja tijekom godine. Toranj se nalazi na Champ de Mars pokraj rijeke Seine, a ime je dobio po svom dizajneru, inženjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu.

Piramide u Gizi, Egipat

Jedne od najstarijih i najpoznatijih građevina. Oko famoznih piramida vrte se svakojake priče, što je istina nikada se neće saznati, sve su to samo pretpostavke. Jedino što je sigurno da su piramide bile građene za faraone kao zadnja počivališta na njihovom putu između ovozemaljskog života i života nakon smrti. Najveća i vjerojatno najpoznatija piramida je Keopsova piramida, pored nje se nalazi Velika sfinga i treća je Mikerinova piramida.

Egyptian pyramids Great Sphinx of Giza

Taj Mahal, Indija

Svatko već zna da je Taj Mahal simbol ljubavi. Nakon što mu je preminula treća žena prilikom porođaja, Džahan-šah je počeo izgradnju mauzoleja. Gradnja je počela 1632., a dovršena je 1648. godine. Mauzolej se smatra jednim od ostvarenja mogulske arhitekture, a kombinirani su elementi perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova.

Sydney operna kuća, Australija

Jedna je od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svijetu. Operna kuća je najimpresivnija kad se joj približite, tek onda vidite da je to pravo arhitektonsko čudo. S opere se pruža prekrasan pogled na Harbour Bridge, još ako uhvatite zalazak sunca, savršen završetak dana.

Katedrala sv. Vasilija Blaženog, Rusija

Izgrađena za vrijeme Ivana groznog, uz koju je vezan i mit kako je oslijepio talijanskog arhitekta kako više nikada ne bi nitko mogao napraviti sličnu građevinu. Katedrala se sastoji od ukupno 9 kapelica. Iako je početna boja bila bijela, dok su kupole bile od zlata, u 17. stoljeću počelo je bojanje katedrale i kupola, te je polako počela poprimati današnji prepoznatljivi izgled.

Grand Canyon, SAD

Grand Canyon je kanjon nastao djelovanjem prirode i to uglavnom rijeke Colorado. U prosjeku u parku se dogodi 12 smrtnih slučajeva, ali u to su uključeni i zdravstveni problemi, prirodna smrt, vrućina, utapljanje, samoubojstvo… Od toga 2-3 slučajeva su pad u kanjon i to uglavnom zbog nepažnje posjetitelja – skakanje po liticama, traženje boljeg mjesta za fotku itd. Male su to brojke, ako uzmemo u obzir da park godišnje posjeti preko 4 milijuna ljudi.

Kip Krista Otkupitelja, Brazil

Skulptura je visoka 39,6 metara i teška 700 tona, a nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Osim impresivne veličine, impresivno je i okruženje gdje se kip nalazi. Ideja o gradnji pojavila se još 1859., dok je gradnja tek započela 1926. Kip je izgrađen u Francuskoj, te je prenesen u Brazil u dijelovima, radovi su trajali 5 godina, te je kip svečano otvoren 12. listopada 1931.

Stonehenge, Engleska

Jedno od najpoznatijih i najintrigantnijih mjesta na svijetu, sastoji se od kamenih blokova postavljenih u krugove. Iako su bila razna nagađanja tko i kada je postavio kamenje, danas se smatra da su neolitski narodi britanskih otoka započeli gradnju Stonehengea prije 5000 godina.

 .

M.M.