Zbog napada na New York i Hrvatima će biti teže do Amerike


Donald Trump zatražio je jučer ukidanje programa viza za raznolikost, tzv. lutrije za zelenu kartu, pomoću koje je u zemlju ušao uzbekistanski imigrant koji je u utorak ubio osmero ljudi u New Yorku piše index.hr

Sayfullo Saipov (29), koji je svoj teroristički napad izveo u ime Islamske države, došao je u SAD legalnim putem iz Uzbekistana 2010. kroz navedeni program, kojim svake godine 50 tisuća imigranata dobiva zelenu kartu. Da bi se kvalificirali, podnositelji zahtjeva moraju imati četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje i dvogodišnje radno iskustvo. 
 
50 tisuća dobitnika godišnje, najviše iz Afrike i Europe
 
U programu viza za raznolikost mogu sudjelovati državljani zemalja ”s povijesno niskom stopom imigracije u SAD”, kako navodi američko državno tajništvo. Zemlje koje su prošlih godina imale veliki broj emigranata u SAD automatski se isključuju iz programa za tu godinu, a nijedna pojedinačna zemlja ne smije imati više od 7 % ukupnog broja dobitnika. Svake godine 50 tisuća podnositelja zahtjeva ili njihovih najbližih članova obitelji dobije zelenu kartu po principu lutrije, odnosno nasumičnim odabirom.
 
Većina dobitnika na lutriji za zelenu kartu prošle godine bila je iz Afrike (20 706) i Europe (15 207), iako je zemlja s najviše dobitnika bila Nepal s 3247 dodijeljenih viza, javlja CNN. Slijede Egipat s 2855, Iran i Kongo s po 2778 i Etiopija s 2143 vize. 
 
Hrvata samo 22, Uzbekistanaca 2379
Hrvatska je na samom začelju prema popisu za 2016., sa samo 22 dobitnika lutrije. To je nešto manje nego 2015. i 2014., kada je vizu dobilo 30, odnosno 41 Hrvat. Usporedbe radi, čak 1506 Albanaca, 1189 Moldavaca i 2379 Uzbekistanaca dobilo je vizu ovim putem 2016. 

Zemlje čiji je broj dobitnika prošlih godina najviše narastao su Uzbekistan, Sudan, Venecuela, Liberia, Iran, Moldavija i Kongo. Zahtjev je prošle godine podnijelo čak 11.4 milijuna osoba iz stotinjak zemalja. U slučaju ukidanja lutrije, imigrantima iz Hrvatske i ostalih zemalja preostaje mogućnost dobivanja zelene karte preko člana obitelji ili poslodavca. 
 
Program uveo demokrat, ali njegovo ukidanje zaustavili republikanci
Program vizne lutrije uveden je zakonom koji je 1990. sponzorirao demokratski senator Chuck Schumer, zbog čega ga sada žestoko prozivaju Trump, koji ga je sarkastično nazvao ”Schumerovom ljepoticom”, kao i njegovi republikanci te konzervativni mediji poput Fox Newsa. Društvenim mrežama šire se i poruke poput one da Schumer zbog ovog zakona ima ”krv na svojim rukama”. 
 
Međutim, originalni zakon je u Kongresu te godine prošao uz dvostranačku podršku, 231-192. Nadalje, Schumer je, kako podsjeća Washington Post, sudjelovao u dvostranačkoj zakonodavnoj inicijativi za imigracijskom reformom u sklopu koje je trebao biti ukinut i ovaj kontroverzni program lutrije. Umjesto toga, bio bi povećan broj viza koje se dobivaju prema zaslugama, što zagovara i sam Trump. Zakon je prošao u Senatu, ali je zaustavljen u Kongresu, u kojem su većinu imali upravo republikanci.