Zavirite u čudesan riječni svijet – posjetite karlovački slatkovodni akvarij – jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj!


Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC nastala je u okviru projekta pod nazivom „SLATKOVODNI AKVARIJ I MUZEJ RIJEKA – KAQUARIUM“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. u iznosu 36,2 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je 36,7 milijuna kuna.

Riječni tok od izvora do ušća

Raspored bazena u karlovačkom akvariju prati tok tipične krške rijeke, pružajući detaljan, zanimljiv, poučan i uzbudljiv pogled u čudesan slatkovodni svijet. Svaki posjetitelj moći će doživjeti riječni tok od izvora do ušća. 

Ribe u vodi najprije se promatra odozgo, u šetnji uz rijeku, a zatim se sa strane gleda ispod vodene površine. Dok posjetitelj prati riječni tok, čuje rijeku kako teče. Nakon toga zvukovi se stišavaju, a posjetitelj ponire u špilje gdje može vidjeti endeme koji se u hrvatskim rijekama uglavnom nalaze u ponornicama. Nakon špilje rijeka ponovno izvire u donjem toku, vide se ribe koje zajedno s biljem žive u toplijim dijelovima rijeke. Zatim se prolazi ispod tunela akvarija, te mostićem preko jezerca s lopočima, šašem i vrstama koje je dopušteno dodirivati. Na kraju izložbe dolazi se do sedrene barijere, sustava od nekoliko akvarija koji se prelijevaju preko slapova. 

Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka – Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre.

Nijedna europska zemlja nema tako raznolike i očuvane rijeke kao Hrvatska. Naše rijeke su ogromno, ali još uvijek nedovoljno otkriveno blago.7

U akvariju možete saznati odgovore na neka od pitanja: koliko ribe žive? Koja je riba najbrža, a koja najsporija? Piju li ribe vodu? Glasaju li se ribe? Kako ribe plivaju, u jatu ili plovi? Mogu li ribe plivati unatrag? Kakva je veza između ruža za usne i ribljih ljusaka?

Sve informacije o rezervacijama, cijenama ulaznica i radnom vremenu potražite na službenoj stranici Turističke zajednice grada Karlovca.

Radno vrijeme akvarija:

ljetno (01.04.-15.10.)   svaki dan od 10-20h,
zimsko (16.10.-31.03.)  svaki dan od 10-18 h

(svaki dan osim Božića, Nove godine i Uskrsa)

Radno vrijeme caffe bara Aquatika:

ljetno (01.04.-15.10.)    svaki dan od 8-20h, petkom 7-20h
zimsko (16.10.-31.03.)  svaki dan od 8-18h, petkom 7-18h

(svaki dan osim Božića, Nove godine i Uskrsa)