Zatvara se Filipinski otok Boracay


Koraljni greben na kojem leži Boracay je ozbiljno oštećen od aktivnosti vezanih za turizam, a problem je i voda koja je zagađena zbog direktnog ispuštanja kanalizacije u blizini obale.

Filipinski otok Boracay je doista posve blizu onome što možemo zamisliti – raj Južnih mora. Barem je to bio: rijeke turista su toliko ugrozile taj otok da mu prijeti zatvaranje za sve domaće i strane posjetitelje do šest mjeseci od kraja travnja ove godine!

Zatvaranje dolazi mjesec dana nakon što je predsjednik Filipina, Rodrigo Duterte, posjetio popularno turističko odredište i nazvao ga “cesspool”, naglašavajući teške probleme otpadnih voda i materijalnog otpada zbog učinka neodrživog turizma.

Konačne detalje o zatvaranju Boracaya, uključujući trajanje turističke zabrane bit će objavljene na sastanku vlade u petak (6. travnja 2018.)

Međutim, otok Boracay nije jedini jugoistočni azijski otok koji će zatvoriti svoja vrata u nadolazećim tjednima.

Popularni Maya Bay u Tajlandu, poznat po filmu iz 1999. godine, The Beach, u kojem glumi Leonardo DiCaprio, također će se privremeno zatvoriti ove godine u lipnju. Prema odjelu za nacionalne parkove i divljinu, ovo rade kako bi omogućili da fragilne kolonije koraljnih grebena i morskog života na tom području imaju priliku da se oporave od štetnih posljedica povećanja temperature oceana i prekomjernog turizma.

Kada se Maya Bay ponovo otvori, dužnosnici Tajlandske vlade provodit će kontrolu dnevne kvote od 2.000 posjetitelja na otok, uz druge potrebne mjere za očuvanje ekosustava otoka.

Zatvara se plaža Maya Bay u Tajlandu