Zašto austrijske turiste toliko mami Hrvatska?


Austrijsko istraživanje potvrdilo je da im je Hrvatska hit inozemna destinacija, a slijede Italija i Španjolska

U Hrvatskoj trenutačno boravi oko 475 tisuća turista, najviše njih iz Njemačke, Hrvatske i Austrije. Najpopularnija odredišta su, već tradicionalno, Rovinj, Dubrovnik i Poreč. Podaci za prvih šest mjeseci pokazuju da nas očekuje još bolja sezona od rekordne prošlogodišnje. 

U dolascima i noćenjima porast je 10 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva. Najčešće odsjedaju u hotelima, a zanimljivo da se u prvoj polovici godine među najpopularnije destinacije na drugo mjesto ugurao Zagreb.

Najpopularniji je Dubrovnik, a nakon Zagreba idu dva istarska grada – Rovinj i Poreč, te iza njih Split. Pita li se Austrijance – Hrvatska im je zakon, bar kada je u pitanju odabir inozemne turističke destinacije. 

Ovdje Austrijanci na godinu ostvare gotovo 8 milijuna noćenja. Podaci su to austrijskog nacionalnog auto-moto kluba koji istraživanje provodi već sedam godina. 

Video prilog:

Austrijancima tako danas nije smetala niti kiša koja se spustila na Kvarener. Bračni par iz Beča,uživa u svakoj sekundi. U luksuznom hotelu, nedaleko Opatije, u posljednje tri godine boravili su najmanje trideset puta. 

“Ovdje imamo sve što nam je važno, ljudi su jako ljubazni, ali doslovno svi. Svaki grad ima povijesnu jezgru, prelijepo. Imate divno more, najljepše more uopće, ovdje mi je hrana bolja nego u Italiji, jezik je fora, glazba također, sve”

Jedan od glavnih aduta je, kažu, sigurnost. Austrijsko istraživanje potvrdilo je da im je Hrvatska hit inozemna destinacija, a slijede Italija i Španjolska.

“Austrijsko istraživanje potvrdilo je da im je Hrvatska hit inozemna destinacija, a slijede Italija i Španjolska”, kazao je Kruno Kapetanović, vlasnik hotela na Preluku. Dolaze čitavu godinu i ostvare osam milijuna noćenja. Kvarner vole, osobito Opatiju, nekadašnje zimovalište austrijske monarhije.

“Oni su nama ukupno drugo tržište po redu s udjelom od čak 17 %. Ono što je iznimno pozitivno je da u prvih pet mjeseci ove godine imamo porast od 25 posto s autrijskog tržišta”, kazala je Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

U jednom opatijskom hotelu čine četvrtinu prometa. “Mi volimo naglasiti da su Austrijanci uvijek gospoda, oni su jako dobri potrošači, ne samo u hotelu, nego i van hotela”, kazao je Ilija Turić, direktor hotela u Opatiji.

Vole i Istru gdje su lani ostvarili najviše noćenja. Pita li se Austrijance u pulskom kampu aduta nam ne manjka. Od početka godine već su ostvarili plus od 6 posto. Austrijanci su po tome Hrvatskoj na visokom trećem mjestu, a Hrvatska njima na još višem – prvom!