Vodič za putovanje Transsibirskom željeznicom


San mnogih putnika, Transsibirska željeznica, sigurno je na listi želja milijunima putnika diljem svijeta. Iako se malo putnika i odluči na ovaj pothvat, no oni koji su jednom doživjeli čari ovoga putovanja, zasigurno nikada neće zaboraviti to nezaboravno iskustvo. Goran nam donosi detaljan vodič kako da jeftino organizirate ovo putovanje

 

Napisao: Goran Gasparovic – metropolis.simplesite.com

Goran Gasparovic – Facebook

Još više ovakvih vodiča za hrpu destinacija od Gorana možete vidjeti –> OVDJE

Maštate o jednom od najvećih avanturističkih putovanja na svijetu, putovanju Transsibirskom željeznicom?

No ipak vam se nekako samostalna organizacija ovakvog putovanja čini kompliciranom, dok su cijene turističkih agencija od 3.000€ (ili i više) koliko uglavnom iznose njihove ponude vama vrtoglavo visoke i nedohvatljive?

Tada ste na pravom mjestu! Jer u ovom vodiču za putovanje Transsibirskom željeznicom pokušat ću vam korak po korak objasniti kako možete ostvariti svoj veliki san i svih 9288 kilometara putovanja najdužom željezničkom prugom na ovoj planeti organizirati potpuno sami i to ukupno za manje od 1.000 €.

Krenimo redom: 

Početkom siječnja 2016. godine, nakon već priličnog broja putovanja u nogama, glavom mi se intenzivno počela vrtjeti misao o realizaciji jedne od velikih želja mnogobrojnih putnika. Transsibirskoj željeznici. Kako je želja postajala sve jača, krenuo sam pretresati sve domaće putopise, blogove, internet članke pa i one u bliskom nam okruženju pokušavajući prikupiti što više korisnih informacija. No, nakon što sam polomio prste istražujući, shvatio sam da sam na početku, jer sve što sam od informacija uspio pronaći svodi se na ukrcavanje u Moskvi, prepričavanje vožnje vlakom, druženje s lokalcima u kupeu, pa opet prepričavanje vožnje vlakom, opisivanje 3.785 breza koje promiču kraj prozora, pa opet lagano prepričavanja vožnje vlakom 37. puta i iskrcavanje nakon sedmodnevnog non-stop tandrkanja vlakom u Pekingu. Kako je moj prijatelj i budući suputnik na ovom putovanju također nemirnih nogica željnih istraživanja i pustolovnog duha željnog upoznavanja ljudi, kultura, gastronomija i povijesti krajeva kroz koje ćemo prolaziti, odmah se složio sa mnom da je drndanje vlakom 7 dana u komadu, a da osim breza i kolodvorskih zgrada ništa drugo ne vidimo čista ludost. Dakle, zaključak: 7/24 = 0

Ok, prvu bitnu odluku za ovo putovanje smo donijeli, a nakon novog seta raskapanja po internetu donijeli smo još jednu važniju. Putovat ćemo Transsibirskom željeznicom. Sigurno se ovog trena pitate: Čekaj, pa to ste znali i prije? E nismo, jer kao mnogi, tako smo i mi u početku živjeli u zabludi da Transsibirska željeznica vodi od Moskve do Vladivostoka jednim pravcem, preko Ulanbatora do Pekinga drugim i preko Harbina također do Pekinga trećim pravcem te da se mi moramo odlučiti kojim ćemo pravcem Transsibirske željeznice putovati. No međutim, Transsibirska željeznica je samo jedna. Ona koja vodi od Moskve do Vladivostoka. Ostale dvije zovu se Transmongolska željeznica i Transmanđurijska željeznica. I ne nisu to nikakve jednakovrijedne rute jedne te iste željeznice kako će vas oni koji su njima prošli pokušati uvjeriti, već su Transmongolska i Transmanđurijska kako englezi kažu: connecting branch jedne jedine Transsibirske željeznice, one koja počinje u Moskvi i nakon 9288 kilometara završava na obalama Tihog oceana u Vladivostoku. Znate kako se kaže: Tko je bio u Rimu, a nije vidio Papu, kao da u Rimu nije ni bio. E, isto je i s Transsibirskom željeznicom i Vladivostokom. 

Da skratim. Bilo je nešto malo posla. Sve smo pronašli, posložili i otputovali. Dobro smo se proveli. Upoznali hrpu Rusa, Tatara, Buryata i Kineza. Nešto naučili o povijesti i kulturama. Fino klopali i sretno se vratili kući. Čitava priča koštala nas je manje od 1.000 € i to bi uglavnom bilo to.

– Kraj –

Samo se šalim 🙂

U nastavku ću vas provesti kroz sve što smo napravili prije puta, kako smo ga isplanirali i organizirali, uz tips & trix onog što smo na putovanju naučili, a vama može dobro doći.

1. NAJVAŽNIJI INFO za sve vas koji želite proputovati Transsibirsku da provedete dan, dva ili više u pojedinim gradovima ili krajevima jest da ne možete kupiti jednu kartu za čitavu trasu od Moskve do Vladivostoka pa izaći iz vlaka u nekom gradu na ruti i onda se jedan od narednih dana ukrcati u neki potpuno drugi vlak nastavljajući svoje putovanje (Transsibirska nije Hop on – Hop off), nego ako se želite ukrcavati i iskrcavati tada ćete morati kupiti više pojedinačnih karata. To jest, morat ćete kupiti pojedinačnu kartu za svako putovanje od grada gdje mislite ući u vlak pa do grada gdje izlazite, te opet novu kartu za neki drugi datum od tog grada do idućeg u kojem ponovno silazite … i tako sve do Vladivostoka. Napomena: Svaki vlak ima svoju oznaku i vrijeme polaska i možete putovati samo tim vlakom za koji ste kupili kartu. Ne ni onim koji polazi 2 sata ranije od vlaka za koji imate kartu, ni onim koji polazi pola dana kasnije. Ukoliko želite promijeniti vlak, možete to direktno na kolodvoru, najkasnije 8 sati prije polaska vlaka za koji imate kartu ili online putem svog profila. Procedura: Otkazat ćete svoju kartu, dobiti povrat novca umanjen za 20% administrativnih troškova i onda ćete kupiti novu kartu za novi vlak.  

2. SELEKCIJA GRADOVA I KRAJEVA KOJE POSJETITI

Nakon više potrošenih dana na pregled trase Transsibirske (Web stranice: Way toRussiaWanderlustCulture Trip), te za istraživanje znamenitosti gradova i krajeva kroz koje ćemo proći (Tripadvisor) kako bi dobili selekciju gradova koje ćemo posjetiti i kalkulaciju potrebnog vremena boravka u pojedinom gradu. Krajnji rezultat ovog posla je bio:

  1. Moskva (1 dan s putom iz Zg – jer tamo smo već kuhani i pečeni, ako vi niste tad planirajte 4 dana)
  2. Nizhny Novgorod (1 i pol dan)
  3. Kazan (1 i pol dan)
  4. Yekaterinburg (1 i pol dan)
  5. Novosibirsk (1 i pol dan)
  6. Krasnoyarsk (1 dan)
  7. Irkutsk (1 dan)
  8. Baikal (1 dan)
  9. Ulan Ude (1 dan)
  10. Vladivostok (1 dan – željeli smo 2, al smo se našli u vremenskom škripcu)

      UKUPNO: 12 dana

Popis atrakcija i znamenitosti po gradovima možete vidjeti u zadnjem dijelu vodiča. 

a) Ako želite skrenuti do Mongolije. To trebate napraviti iz Ulan Udea, no na žalost karte za vlak od Ulan Udea do Ulanbatora i nazad ne možete kupiti online, već ćete to morati napraviti na željezničkom kolodvoru u Rusiji. Predlažem da to napravite odmah u Moskvi. Računajte da put od Udea do Batora traje 15 sati vlakom i 15 sati nazad i da vlak ne vozi svaki dan, da vam za razgled Batora treba najmanje 1 dan i ako ćete se s nekom lokalnom agencijom uputiti u Mongolske stepe da vam za to treba 2 do 3 dana. Dakle računajte s nekih 5-6 dana.

b) U slučaju da se odlučite otići do otoka Olkhon na Bajkalskom jezeru, dodajte putovanju još 2 dana

c) Ako želite presjeći ova zadnja 3 dana koja smo mi putovali u komadu od Ulan Udea do Vladivostoka, napravite stop u Khabarovsku, računajte s jednim danom.

d) Za Vladivostok uzmite 2 dana. Naše iskustvo je pokazalo da je jedan dan ipak premalo.

3. IZRAČUN UKUPNOG VREMENA PUTOVANJA

Nakon što smo dobili računicu od nekih 12 dana koje ćemo provesti u gradovima, tome dodali 7 dana koje ćemo provesti u vlaku na čitavom putu od Moskve do Vladivostoka (jer radili mi stopove ili se vozili čitavo vrijeme vlakom, da bi od Moskve došli do Vladivostoka u vlaku moramo provesti 7 dana (6 dana treba najbržem vlaku naziva Rossia) i 1 dan za put od Vladivostoka preko Moskve do Zagreba, dobili smo UKUPNO 20 DANA PUTOVANJA. 

4. KUPNJA AVIONSKI KARATA

Kad smo dobili precizan pregled trajanja čitavog putovanja Moskva-Vladivostok, mogli smo krenuti podešavati konkretne datume ovisno i o avionskim kartama. Pretraga se odnosila na traženje letova Zagreb-Moskva-Zagreb, te Vladivostok-Moskva. Sreća nas je pomazila pa nam je tražilica letova: Skyscanner izbacio upravo idealne letove za idealne datume.

Let iz Zagreba preko Beča stizao je u Moskvu u 13:45. i ostalo nam je prilično vremena za lagano guštiranje u Moskvi do polaska vlaka u ponoć. 

Let iz Vladivostoka stizao je u Moskvu na Sheremetyevo u 10:45 

Let iz Moskve s Domodedova  preko Munchena do Zagreba bio je u 16:05 

5 sati i 20 minuta koliko smo imali za transfer sa Sheremetyeva gdje smo sletjeli iz Vladivostoka do Domodedova s kojeg trebamo poletjeti za Zagreb je više nego dovoljno Aeroexpress vlakom.

Povratna karta Zagreb-Moskva = 200 €

Karta Vladivostok-Moskva = 130 €

Aviokarte kupljene početkom veljače za srpanj/kolovoz 

Transfer od Domodedovo aerodroma na koji smo sletjeli iz Zagreba do Pavletsky kolodvora u Moskvi prvi dan našeg putovanja obavili smo Aeroexpress vlakom. Također Aeroexpress smo koristili i zadnji dan u povratku iz Vladivostoka, kada smo trebali napraviti transfer sa Sheremetyevo aerodroma na koji smo sletjeli iz Vladivostoka do Domodedovo aerodroma s kojeg trebamo poletjeti za Zagreb. Napomena: nema direktnog transfera s jednog aerodroma na drugi, već sa Sheremetyevo aerodroma putujete Aeroexpress vlakom do Belorussky kolodvora u Moskvi, a onda se metroom trebate prebaciti do Pavletsky kolodvora od kuda polazi Aeroexpress vlak za Domodedovo aerodrom.

Vrijeme potrebno za transfer sa Sheremetyeva do Domodedova je 2 do 2 i pol sata, a uz to računajte na pola sata do sat vremena na sletnom aerodromu (ovisno da li morate podizati prtljagu ili putujete s hand luggage)  i da morate doći barem 2 sata prije leta, jer morate proći graničnu kontrolu i check in (ako niste to napravili online), tako da ukupno vrijeme potrebno za transfer je 5 do 5 i pol sata.  

Cijena karte za jednu vožnju je 420 rub. Bile su nam potrebne 3 karte po osobi.

Karte smo kupili online na webu str: Aeroexpress.ru

Transfer Aeroexpress vlakom je brži i jeftiniji nego taxi za rutu Sheremetyevo – Domodedovo.

5. KUPNJA ŽELJEZNIČKIH KARATA

a) Službene stranice Ruskih željeznica dozvoljavaju pregled samo do 3 mjeseca unaprijed od dana pretrage, a mi smo krajem siječnja krenuli s planiranjem putovanja za kraj srpnja. Stoga smo krenuli u potraga za tražilicom konkretnih polazaka i dolazaka vlakova u sve gradove. Ono što smo tražili, pronašli smo na stranicama Real Russia. Nakon što se otvori naslovnica na jednom od tabova naziv je Trains. Doticanjem miša otvaraju se opcije od kojih je meni trebala Trans-Siberian Planner. Klikom na nju, otvara se tražilica u kojoj sam izabrao Trans-Rusian route, upisao Moskvu kao polazišni grad i Nizhny Novgorod kao prvi grad u kojem smo planirali provesti dan i pol. Izabrao sam datum početka putovanja, pod Time zone izabrao sam local time i uključio tražilicu. Nakon što smo pronašli vlak koji će nam svojim vremenom polaska iz Moskve i dolaska u Nizhny najviše odgovarati, zabilježili smo datum, njegovu oznaku i vrijeme polaska iz Moskve i dolaska u Nizhny. Isti postupak smo napravili i s vlakovima za ostale dionice: od Nizhnyeg do Kazana, od Kazana do Yekaterinburga i tako sve do Vladivostoka … gledajući datume ovisno o vremenu koje smo predvidjeli da ćemo provesti u pojedinom gradu. Napomena: Na ovoj web stranici ne kupujte karte. Ona vam treba poslužiti samo za planiranje putovanja ako isto planirate više od 3 mjeseca prije putovanja. Karte za vlak kupit ćete na službenim stranicama Ruskih željeznica kad se otvori opcija za kupovanje, a to je najranije 3 mjeseca prije željenog datuma za vaše putovanje. 

U nastavku slikovni prikaz svih koraka

Slika 1 (Web Real Russia i odabir Trains), 
Slika 2 (Odabir Trans-siberian planner),
Slika 3 (Unos parametara u tražilicu),
Slika 4 (Izlist vlakova prema zadanim parametrima)

b) Preporuka: Karte kupite online jer u 95% slučajeva za ovo putovanje izabrat ćete ljetne mjesece, a tada je sezona godišnjih odmora u Rusiji pa se veliki broj Rusa koji žive i rade daleko od svog rodnog kraja odlučuje za posjet svom roditeljskom domu. Uz to treba imati na umu da djelatnici brojnih državnih tvrtki i Ruske vojske imaju pravo na besplatne karte pa je sve što trebaju napraviti rezervacija mjesta u vlaku. Imajući sve ovo u vidu ako ćete čekati kupovinu karata na licu mjesta, možda ćete samo poljubiti prozor šaltera za prodaju karata na kolodvoru.

Napomena: Svi vlakovi u Rusiji na ovoj dionici dolaze i kreću po oficijelnom Moskovskom vremenu pa je to vrijeme navedeno i u tražilici na službenim stranicama Ruskih željeznica i na svim displayevima na kolodvorima diljem Rusije, a znamo da Rusija ima 9 vremenskih zona, pa da se ne dogodi da misleći da vam vlak polazi iz Novosibirska u 22:00 kako vam piše na karti provedete na kolodvoru 4 sata, jer je tih 22:00 Moskovskih sati, u stvari 02:00 Novosibriskih. Na službenim stranicama Ruskih željeznica možete vidjeti lokalno vrijeme dolazaka i odlazaka, samo prije kupovine karate trebate postavke vremena staviti na LOCAL

c) Kupnja karata online na stranicama Ruskih željeznica moguća je 3 mjeseca prije datuma vašeg putovanja. Ne prije. I preporuka je da obavite kupovinu 1. dan čim se opcija bookiranja za datum vašeg prvog putovanja otvori, jer se mjesta jako brzo popunjavaju. Pa onda redom dok ne kupite sve karte.

d) Procedura kupovine željezničkih karata: U Google upišite Rzd.ru, otvorite web, prebacite na engleski jezik, kliknite gore lijevo u ekranu na opciju Passengers i kad se otvori nova stranica, u gornjem desnom kutu ekrana kliknite na Registration. Nakon što ste se registrirali i ulogirali, u tražilicu upišite grad iz kojeg putujete, grad u koji putujete, te datum polaska. Tražilica će vam izbaciti sve vlakove koji na selektirani datum polaze iz selektiranog grada. Obratite pozornost da li vam kraj vremena polaska i vremena dolaska piše crvenim slovima local, jer to znači da je i vrijeme polaska i vrijeme dolaska po vremenu u gradu iz kojeg krećete i vremenu grada u koji dolazite. Ako ne vidite crvenu oznaku Local, iznad izlista vlakova nalazi se tražilica u kojoj trebate prebaciti vrijeme (Time) s Moscow u Local. Ovisno od vlaka do vlaka, možete birati između 1. klase (kupe s dva ležaja), 2. klase (kupe s 4 ležaja) ili 3. klase (vagon s 54 ležaja bez kupea). Cijene ovise o klasi. Broj slobodnih mjesta za svaku klasu naveden u izlistu kraj svakog vlaka. Kad izaberete klasu klikom na nju otvorit će se opcija izbora vagona, pa nakon što ste izabrali vagon, birate ležaj (gore ili dolje). Svakako bi vam preporučio da neovisno o klasi izbjegavate početak i kraj vagona zbog mirisa toaleta koji se tamo nalaze i buke koje izaziva lupanje vratiju koja odvajaju toaletni od putničkog prostora vagona. Nakon što ste izabrali svoje mjesto, kliknete na: Go to passenger data entry, te upisujete svoje osobne podatke, prihvaćate neko od osiguranja ili odbijate i potvrđujete uvjete, te kliknete na plaćanje. Plaćanje se može izvršiti Visa, Visa Electron i MasterCard karticama. Nakon što ste isprintali ili pospremili PDF svoje elektronske karte završili ste s kupovinom prve karte. Ovaj postupak trebate ponoviti i za kupovinu preostalih karata. U praksi, kondukteri ili provodnici kako im je naziv u Rusiji koji su zaduženi za vaš vagon (svaki vagon ima 2 provodnika) imat će vas na popisu pa vam je dovoljna putovnica koju ćete pokazati provodniku prije ulaska u vagon, a on će vas pronaći po broju putovnice na popisu i uputiti vas do vašeg mjesta. No, ako ćete biti mirniji, uzmite isprint svoje karte sa sobom. 

U nastavku slikovni prikaz svih koraka kupovine karata

Slika 1 (Prebacivanje na engleski, 
Slika 2 (Odabir putničkih vlakova), 
Slika 3 (Odabir registracije za kupovinu), 
Slika 4 (Obrazac za registraciju)

Slika 1 (Odabir mjesta polaska i dolaska te datum putovanja), 
Slika 2 (Odabir lokalnog vremena), 
Slika 3 (Odabir vlaka, klase, vagona i mjesta), 
Slika 4 (Popunjavanje osobnih podataka)

Slika 1 (Prihvaćanje uvjeta i potvrđivanje rezervacije), 
Slika 2 (Pregled odabranog vlaka, vagona, mjesta, cijene), 
Slika 3 (Potvrđivanje rezervacije), 
Slika 4 (Online plaćanje karticom)

Cijene naših karata bile su:

III. Klasa:

1. Moskva – Nizhny = 1.370 Rub

2. Nizhny – Kazan = 1.880 Rub

3. Kazan – Yekaterinburg = 1.850 Rub

4. Yekaterinburg – Novosibirsk = 2.400 Rub

5. Novosibirsk – Krasnoyarsk = 1.400 Rub

6. Krasnoyarsk – Irkutsk = 1.470 Rub

II. Klasa:

7. Ulan Ude – Vladivostok = 13.500 Rub

Ukupno = 25.000 Rub (tečaj tada 1kn=10rub) = 2.500 kn = 333 €

Ukupna cijena pojedinačno kupljenih karata (od grada do grada) za čitavu rutu Moskva-Vladivostok viša je nego da kupujete jednu karte za čitavu rutu. No, kao što sam objasnio, s kupovinom jedne karte za čitavu rutu osuđeni ste na sedmodnevni boravak u jednom te istom vlaku, samo s mogućnošću protezanja nogu 30-45 minuta na kolodvorima u većim gradovima i proučavanju breza koje će vam promicati kraj prozora.

Također su cijene u sezoni (srpanj, kolovoz) više nego van sezone.

6. KAKO IZABRATI KLASU I MJESTO

Ne želim vam savjetovati da li da odaberete putovanje 2. ili 3. klasom, jer je taj odabir osoban i ovisi samo o vama, no mogu vam dati informacije koje vam mogu pomoći u donošenju odluke obzirom da smo moj suputnik i ja tijekom našeg putovanja isprobali obje klase.

3. klasa je napravljena tako da je čitav vagon jedna velika spavaonica (fotografija dolje lijevo). Preko dana posteljina se pospema u spremište iznad gornjeg kreveta, a ti gornji kreveti se dižu, te sjedite po dvoje na donjem ležaju koji postaje klupa za sjedenje. Navečer obrnuta procedura. Gornji ležaj se spušta, skida se posteljina i vi ili vaš suputnik selite gore, a drugi ostaje dolje. Vagoni 3. klase samo u pojedinim vlakovima su klimatizirani, pa ako putujete tijekom ljeta može biti prilično vruće. Ono što vam mogu savjetovati je da svakako izaberete smještaj u sredini vagona, jer putnici kako tijekom dana, tako i tijekom noći na pojedinim stanicama izlaze i novi ulaze u vagona pa je u sredini najmanje prometno, a osim toga toaleti se nalaze na početku i kraju vagona pa vas neće toliko ometati buka otvaranja i zatvaranja vrata koja dijele smještajni prostor vagona od toaleta, kao ni mirisi koji iz njih dolaze. U 3. klasi nećete imati baš previše privatnosti, no njenja prednost je ako ste i malo komunikativni i pokušate s kombinacijom hrvatsko-ruskog da ćete sigurno upoznati priličan broj suputnika i doznati mnogo zanimljivih pojedinosti o njima, njihovom načinu života, kulturi, povijesti, samoj Rusiji, te pojedinim krajevima i gradovima.

2. klasa vam donosi nešto malo (ne i znatno) veći komfor (ležajevi nisu bitno udobnji, no 2. klasa je u potpunosti klimatizirana), već  i veću privatnost, jer za razliku od 3. klase u 2. su putnici smješteni u kupee koji su namjenjeni za 4 putnika. Ako vas putuje upravko toliko imat ćete potpunu privatnost, no ako vas putuje manje, imat ćete nepoznate suputnike ili suputnika s kojim ćete dijeliti prilično mali prostor, a taj vaš suputnik može biti smrdljiviji, bučniji i neugodniji nego možda svih 50-ak drugih s kojima bi dijelili 3. klasu, te ste ga u tom slučaju prisiljeni trpjeti sve dok ne izađe ili dok vi ne izađete u nekom gradu. Otkrit ću vam i malu tajnu za 2. klasu. Na početku vagona je mali prostor za provodnika, odmah iza njega nalazi se kupe s 2 ležaja. Jednim gore i jednim dolje. Oni su uglavnom namjenjeni upravo provodnicima. No, na pojedinim long distance vlakovima Ruske željeznice zbog udobnosti za svoje provdnike na tako dugom putovanju namijenile su u vagonu 1. kupe s četiri ležaja upravo njima, pa u tom slučaju ovaj kupe s 2 ležaja slobodan za prodaju. Upravo to smo i mi napravili na zadnjoj trećini našeg puta kada nam je zbog nakupljenog umora tijekom putovanja stvarno trebao nešto veći komfor i privatnost koju smo tamo i dobili (fotografija dolje desno). Nedostatak boravka u 2. klasi je taj da ćete bili izolirani od svih drugih putnika sa minimalnom šansom da upoznate lokalce i doznate nešto zamimljivo.

Još par korisnih informacija vezanih uz vožnju vlakom. Svaki vlak ima restoran s ne baš sjajnom hranom, no za popiti kavu ili pivo, sasvim je ok. Svaki vagon na svom početku (nasuprot prostora za provodnika) ima tzv. Samovar tj. kotao s vrelom pitkom vodom pa možete napraviti kavu, čaj ili instant juhu. Toaleti su kako u 3., tako i u 2. klasi toliko čisti koliko ih često provodnici čiste. Ne znači, ako je vlak noviji i ako se vozite u 2. klasi da će nužno i toalet biti čistiji, jer može se dogoditi da ga je netko upravo prije vas prilično uneredio. Preporuka: kupite prije ulaska u vlak nešto za jelo (zbog spomenute restoranske hrane), bocu s vodom, toaletni papir, maramice za dezinfekciju ruku, kavu ili čaj. Na ploči na početku vagona nalazi se popis svih stanica i koliko vlak na kojoj stanici stoji pa ovisno o dužini stajanja možete ili na kratko protegnuti noge ili čak otići do trgovine koja se nalazi u sklopu svih većih stanica i dopuniti svoje zalihe. Na pojedim većim stanicama lokalne domaćice prodaju domaću kuhanu hranu, pa ako ste za kušati lokalnu gastronomiju, eto vam prilike. 

Lijevo III. klasa
Desno II. klasa

7. SMJEŠTAJ Bookirajte hotele/hostele što bliže željezničkom kolodvoru jer će vam to maksimalno olakšati život da ne morate tegliti prtljagu kroz čitav grad, jer možda ćete doći rano ujutro kada se još nećete moći checkirati u hotelu, no ipak ćete moći ostaviti prtljagu i neopterećno ići u razgled bez da je morate vući sa sobom, a može se dogoditi da ćete rano ujutro imati ukrcavanje na vlak za nastavka putovanja pa će vam dolazak do kolodvora biti brz i lagan. Gradovi koji imaju metro poput Nizhnyeg, Kazana, Yekaterinburga i Novosibirska, imaju i metro stanice odmah uz željezničke kolodvore, dok Irkutsk ima tramvaj, a u Vladivostoku kolodvor nije daleko od centra, tako da vam neće biti nikakav problem doći od hotela do centra. Cijene metro karata i općenito javnog prijevoza u čitavoj Rusiji su gotovo simbolične. Za rezervaciju smještaja koristili smo Booking.com Rezervirali smo u veljači za srpan/kolovoz.

Popis hotela koje smo koristili:

  1. Nizhny Novgorod Marins Park Hotel, Sovetskaya 12
  2. Hotel Moskovskaya Kazan, Moskovskaya Ulitsa 11
  3. Yekaterinburg Marins Park Hotel, Cheluskintsev 106
  4. Novosibirsk Marins Park Hotel, Vokzalnaya Magistral 1
  5. Irkutsk Mini-hotel Panda, Ulitsa Profsoyuznaya 10/2
  6. Ulan Ude Victoria Hotel, Ulitsa Tsivileva 33
  7. Vladivostok Optimum Hostel (dvokrevetna soba), Aleutskaya 17

Hotele smo odabirali po kriteriju: lokacija, pa cijena/kvaliteta i ocjene na Booking.com. Dakle bitna nam je bila lokacija, da je smještaj solidan i da cijena nije visoka.

Opcija u svakom gradu je bilo. I jeftinijih i skupljih.

Ako stižete rano ujutro, predlažem da pošaljete hotelu notifikaciju jer u neke ćete moći ući prije check in vremena (ako imaju raspoloživih i pripremljenih soba), za neke ćete to morati nešto sitno doplatiti, a neki nemaju opcije early check in-a.

Cijena hotela: 110€ po osobi u prosjeku: 16€ po noćenje po osobi

Za popust od 10% na Booking.com-u kliknite ovdje ili copy/paste:

https://www.booking.com/s/34_6/77858eb

8. VIZA

Za državljane Republike Hrvatske viza za Rusiju je obvezna. Turistička viza izdaje se za jednokratni ili dvokratni ulazak u Rusku Federaciju. U slučaju da planirate samo putovanje od Moskve do Vladivostoka, dovoljna vam je jednokratna turistička viza. Ako vam je plan odlazak do Mongolije, te povratak na transu Transsibirske, tad će vam trebati turistička viza za dvokratni ulaz. Turističku vizu moguće je dobiti za boravak u Ruskoj Federaciji do maksimalno 30 dana.

Za izdavanje obične jednokratne ili dvokratne turističke vize potrebno je priložiti:

  1. Potvrda o prihvatu turista od ruske organizacije koja obavlja turoperatorsku djelatnost, čiji su podaci uneseni u Jedinstveni federalni registar turoperatera;
  1. Putovnica koja ima najmanje dvije čiste stranice za vize i koja vrijedi 6 mjeseci po završetku valjanosti vize;
  1. Obrazac za vizu, koji treba ispuniti na stranici visa.kdmid.ru, ispisati te osobno potpisati;
    (Prilikom odabira mjesta gdje se predaju dokumenti treba navesti vizni centar u kojem planirate predati dokumente tj. Ruski vizni centar u Republici Hrvatskoj – VHS Croatia) 
  1. Fotografija u boji 3,5х4,5 cm sa svijetlom pozadinom, s jasnim prikazom osobe s lica (en face), bez naočala s tamnim staklima i bez pokrivala za glavu;
  1. Polica zdravstvenog osiguranja koja vrijedi na teritoriju Ruske Federacije i pokriva rok trajanja vize na iznos osiguranja 30.000€

Za dokumente od točke 2. do točke 5. vjerujem da neće biti nikakvog problema, no kako doći do Potvrde o prihvatu turista od ruske organizacije koja obavlja turoperatorsku djelatnost? Imate tri mogućnosti. Potražite putem Google-a koje agencije u RH imaju ovlaštenje da izdaju ovu potvrdu (cijene potvrde kreću se od 50 do 75€ ovisno da li samo trebate tu potvrdu ili želite da vam agencija obavi i posredovanje za dobivanje vize). Druga opcija su strane online agencije koje imaju dozvolu da izdaju taj dokument. U Google upišite “Russia tourist voucher online” i izlistat će vam se niz online agencija (Cijena od 10€ na više). Treća mogućnost da hotel koji ste rezervirali ima mogućnost izdavanja predmetne potvrde, a što će vam dodatno naplatiti. Print rezervacije na Booking.comu nije prihvatljih Konzulatu Ruske Federacije u RH kao pravovaljani dokument. 

Cijena vize (jednokratne ili dvokratne) je 35€, cijena posredovanja Viznog centra (VHS Croatia) je 200 kn, cijena putnog osiguranja na iznos 30.000€ je cca 50€ + trošak Potvrde o prihvatu turista od ruske organizacije koja obavlja turoperatorsku djelatnost. 

Rok za izradu vize od dana predaje zahtjeva je do 10 radnih dana.

Više informacija o vizama za Rusiju nalazi se na stranicama VHS Croatia 

9. OSTALI TROŠKOVI:

Aeroexpress 3 karte = 1.260 Rub

Hidrogliser Bajkalsko = 1.600 Rub

Viza, posredovanje, osiguranje = 1.100 kn

Marshrutke, Metro, taxi = 2.200 Rub

Ukupno = 216 €

SVEUKUPNI TROŠAK PUTOVANJA:

1. Avio karte 330€

2. Karte za vlak 330€

3. Smještaj 110€

4. Ostali troškovi 216€

UKUPNO: 986 € 

Kako učiniti ove troškove još nižim:

  1. Ako se odlučite da čitavu dionicu provedete u III. klasi (mi smo 2/3 putovanja proveli u III., a 1/3 u II. klasi, trošak može biti niži za 500kn,
  2. Ako bookirate jeftinije hotele ili hostele, trošak možete smanjiti još za 200-300 ili više kn,
  3. Ako putem online agencija dobavite turistički voucher (10-tak Eura), trošak posredovanja hrvatskih agencija ćete smanjiti za cca 300kn   

10. SIGURNOST 

Nakon objave ovog vodiča dobio sam priličan broj upita o sigurnosti u vlaku i općenito o sigurnosti u Rusiji, pa ću ovim poglavljem dopuniti vodič te odgovoriti i na ta pitanja. U Rusiji sam kao turist boravio 3 puta i sva 3 puta osjećaj sigurnosti bio je kao da sam u Hrvatskoj. Bitan razlog tome je što Rusi kao narod još uvijek nose duboke ožiljke sovjetske represije i strahove koje im je usadila policija i KGB. U Ruskim gradovima neće vam se dogoditi da kad zamaknete dvije ulice dalje od glavnih sretnete sumnjive tipove kao što vam se može dogoditi u Parizu, Berlinu ili Briselu, pa čak i u nekim kvartovima Beča i nećete imati onaj neugodni osjećaj koji vam govori: “možda bi se trebao okrenuti i vratiti”. U Rusiji vas sigurno nitko neće tlačiti da od njega nešto kupite poput zemalja na sjeveru Afrike, a također vas nitko neće vući za rukav da mu udijelite kakvu siću kao u zemljama jugoistočne Azije. Ima Rusija doduše svoje “bad boyse” poput kriminalaca i nogometnih huligana, no nemate se razloga bojati ni jednih, ni drugih. Za prve ste presitan zalogaj, a drugima niste uopće nikakav izazov. Da skratim. Nakon što sam proputovao pola svijeta, mogu bez sekunde zadrške konstatirati da je Rusija u samom vrhu najsigurnijih turističkih destinacija.  

Sigurnost u vlaku. Za red i sigurnost birnu se provodnici (kondukteri). Svaki vagon ima dvoje. Svaki Ruski “long distance” vlak u pratnji ima barem dvojicu policajaca. Garancije da nekome neće nestati nešto od stvari nema. Kao uostalom što nema garancije ni za što u našim životima. Suputnici u vlaku se smjenjuju. Jedni silaze ne nekoj od stanica, a novi ulaze. U toj masi ljudi nikad se ne zna tko je kakav. No, zato budite mudri i najvažnice stvari koje vam trebaju na putovanju (novac, putovnica, mobitel) držite u džepu. Ili poput mene koristite tajni novčanik koji se objesi oko vrata, pa ispod majice ide u hlače. Prtljagu držite u pretincu ispod donjeg ležaja jer na taj način je teže dostupna. Ako želite prošetati vlakom, otići do vagona s restoranom ili na nekoj stanici protegnuti noge, ostavite nekog od svojih suputnika da ostane na vašim mjestima i pripazi na stvari. Isto vrijedi kako za 3. razred, tako i za 2. razred, jer kupe se može zaključati samo iznutra, a izvana ga može zaključati samo provodnik. Obzirom da sam probao i 2. i 3. klasu, promijenio 8 vlakova i prošao svih 9288 kilometara Transsibirske željeznice mogu reći da ni moj suputnik, ni ja nismo čuli tijkom čitavog putovanja, a kamo li doživjeli da se nekome od putnika nešto neugodno dogodilo ili da su nekome nestale njegove stvari. Nadam se da sam odovorio na sve nedoumice u vezi sigurnosti u Rusiji i vlakovima Transsibirske željeznice i da ćete se sad moći u miru pripremati za svoju veliku avanturu.

 

TOP 30 – ŠTO TREBATE ZNATI O PUTOVANJU TRANSSIBIRSKOM ŽELJEZNICOM

  1. Vlakovi Transsibirske željeznice prometuju po Moskovskom vremenu
  2. Podesite u tražilici na Rzd.ru vrijeme na „local“
  3. Vlak 9288 km od Moskve do Vladivostoka prijeđe za 6 (najbrži) do 7 dana
  4. Karte je moguće kupiti online max 3 mjeseca prije datuma putovanja
  5. Kartice kojima se mogu kupiti karte su: Master, Visa, Visa Elektron
  6. Izbjegavajte sjedala/ležajeve na početku i kraju vagona (buka i toalet)
  7. Donji ležajevi po danu su sjedala za dvoje, a navečer se vadi posteljina i spuštaju gornji ležajevi i onda se vaš suputnik ili vi selite gore. Gornji ležajevi imaju zaštitu da ne padnete.
  8. Ljeta u Sibiru su prilično vruća, 2. klasa je klimatizirana, a 3. samo pojedini vagoni u pojedinim vlakovima
  9. Neki gradovi imaju više kolodvora pa obratite pažnju koji kolodvor vam je naznačen na karti.
  10. Nema potrebe da dolazite na kolodvor (ruski: Vokzal) ranije od 45 min prije polaska vlaka, jer često vlak dođe tek pola sata prije vremena polaska.
  11. Kolodvori su svi uređeni, uredni, klimatizirani s displejima za obavijesti o dolascima/odlascima vlakova, trgovinama …
  12. Imajte bocu s vodom za piće u vlaku.
  13. Uzmite nešto za grickanje jer hrana u restoranu nije nešto
  14. Uzmite vrećice s kavom ili čajem (ima vrele vode)
  15. Uzmite 5m USB kabla i adaptere, jer utičnice se uglavnom nalaze samo na krajevima/počecima vagona ili samo u sredini
  16. Prebacite na karticu filmove i knjige u Pdf-u
  17. Trebat će vam dobri čepići za uši pogotovo ako putujete u 3. klasi
  18. Tablete za spavanje ako loše spavate u prijevoznim sredstvima
  19. Imajte sa sobom toaletni papir u listićima i dezinfekcijske maramice
  20. Nakon Moskve zaboravite na engleski sve do Vladivostoka. Hrvatski puno više koristi. Skinite offline Hr-Ru translator i naučite nekoliko osnovnih fraza: Kolodvor-Vokzal, Vlak-Pojezd, Sada-Sjiječas, Sutra-Zaftra, Ovdje-Zdes, Hrvatska-Horvatija
  21. Skinite Maps.me aplikaciju i karte regija i gradova kuda ćete prolaziti.
  22. Kupite još u Moskvi karticu nekog lokalnog operatera s roamingom (zbog gps navigacije). Za jako malo novaca možete dobiti puno minuta poziva i nekoliko giga interneta. Mi smo koristili Tele2 Rusija
  23. S backpackom će vam biti lakše manevrirati
  24. Smještaj tražite što bliže željezničkom kolodvoru jer možda ćete doći rano ujutro pa možete ostaviti prtljagu u hotelu i neopterećeno ići u razgled, a možda ćete rano ujutro putovati dalje pa će vam dolazak do kolodvora biti brz i lagan.
  25. Cijene u restoranima su niže, a u supermarketima dosta niže od Hr cijena.
  26. Kava u caffe-ima i restoranima je iznenađujuće skupa (cca 20kn).
  27. U gradovim koristite metro i marshrutke. Cijene karata su simbolične.
  28. Za lokalne buseve koristite  Wikiroutes ili pitajte lokalce ili u hotelu
  29. Ako koristite taxi, rušite cijene drastično i ne popuštajte. Uglavnom na kraju trče za vama i popuste.
  30. Muzeji uglavnom nemaju natpise izložaka na engleskom, pa ako ne znate rusku ćirilicu bit ćete osuđeni na gledanje i nagađanje. 

U nastavku sam vam pripremio mali opis svakog grada koje smo posjetili, pregled znamenitosti i atrakcija u svakom od tih gradova, te za svaki grad i popis povoljnih i solidnih restorana.

MOSKVA

Bez obzira što smo obojica već detaljno upoznali znamenitosti Moskve odlučili smo da ćemo pola dana od dolaska odvojiti za lagani Moskovski highlight. Za sve koji u Moskvi nisu bili, preporučio bih da za upoznavanje grada odvoje 3-4 dana jer Moskva je jako velika i ima izuzetno puno toga za ponuditi svojim posjetiteljima, pa ću u nastavku pokušati navesti sve ono što onako subjektivno smatram vrijednim posjete. Osim highlightsa poput Crvenog trga, Kremlja, robne kuće GUM, Lenjinovog mauzoleja, Aleksandrovih vrtova s fontanama, Boljšoj teatra, ulice Arbatska, Gorki parka, Tretyakove galerije, Katedrale i Moskovskih metro stanica koje su same za sebe umjetnička djela, svakako bi vrijedilo posjetiti velebno zdanje Sveučilišta Lomonosov koje je dom čak 29 fakulteta i koje je dalo 11 nobelovaca, a kad ste već tamo u povratku možete vidjeti Lužniki stadion na kojem je Hrvatska igrala finale Svjetskog prvenstva, te nedaleko od njega i samostan Novodevichy u čijem kompleksu se nalazi groblje na kojem su svoje zadnje počivalište našli poznati rusi poput Jeljcina, Hruščova, Gogolja, Čehova, Tolsoja … Na jugoistočnoj periferiji nalazi se nekadašnji carski posjed Kolmenskoye s palačama koje su pripadale caru Ivana IV. poznatijem kao Ivan Grozni. Na sjeveroistočnoj periferiji u distriktu Izmailovo na otočiću usred jezera okružen najvećim Moskovskim parkom nalazi se još jedan posjed Romanovih s palačama iz 17. stoljeća. U neposrednoj blizini smjestio se i živopisni Izmailovski Kremlj. Moskva obiluje muzejima. Onaj koji bi izdvojio je Kozmonautički muzej u kojem između ostalog možete vidjeti i svemirsku stanicu Mir. Odmah pored nalazi se ogroman kompleks naziva VDNKh koji je u stvari Moskovski EXPO centar u kojem se danas nalaze paviljoni robotike, nuklearne energije, transporta, te muzej iluzija, tehnički muzej, oceanarij …

Park pobjede je možda jedna od znamenitosti koja posjetiteljima nekako promakne „ispod radara“, a nikako to ne zaslužuje. Impresivnih dimenzija ovaj park sadrži Trijumfalna vrata, spomenik i muzej Velikog domovinskog rata, crkvu sv. Jurja i muzej na otvorenom ruske vojne tehnike iz 2. sv. Rata. Za kraj nikako nemojte propustiti plovidbu Volgom. Traje cca sat vremena i vrlo je pristupačne cijene. Brodovi kreću s doka ispod Katedrale.

U Moskvi koristite metro maksimalno da vam noge ne otpadnu od hodanja … ma da će vam i s njim noge otpasti 🙂 Imate izbor kupnje karata za 1 vožnju, 1 dan ili 3 dana. Cijena karte za 1 dan je kao za 4 vožnje. Cijena karte za 3 dana je manja nego cijene dvije dnevne. 1 vožnja 55 rub, 1 dan 218 rub, 3 dana 415 rub

Klopanje: Ako imate viška para možete u Čajkovski ili nekad omiljen Putivnov restoran Dorian Gray hrvatskih vlasnika, ako ne, onda lanac restorana Mu-Mu.

NIZHNY NOVGOROD

NIZHNY NOVGOROD je prvi veliki grad na putu prema Vladivostoku. U prijevodu njegovo ime bilo bi otprilike Donji Novi Grad. Nizhny Novgorod se nalazi na ušću rijeke Oke u Voglu. Stari dio grada nalazi se s desne (istočne) strane Oke, dok se  noviji dio grada, gdje se nalazi i željeznički kolodvor nalazi s lijeve (zapadne) strane Oke. Oba dijela grada sa sjevera omeđuje Volga. Iz novog u stari dio i obrnuto možete stići metroom ili mnogobrojnim marshrutkama preko 3 velika mosta koji spajaju oba dijela grada. Od najzanimljivijih atrakcija Nizhnyeg treba izdvojiti Kremlj (Kremlj je ruski naziv za utvrdu i imaju ga brojni ruski gradovi), šetnicu s pogledom na ušće Oke u Volgu, kuću Maksima Gorkog, nekoliko jako lijepih crkava i manastira, muzej na otvorenom stare arhitekture ovog kraja i gondolu koja vodi iz starog dijela grada preko Volge do novog naselja Bor i daje jako lijepi pogled na grad i svu impozantnost rijeke. Ovdje je prilika posjetiti negdašnju tvornicu automobila Volga u kojoj se danas nalazi muzej sa svim modelima GAZ-a.

Preporuka hotela: Marins Park, Sovetskaa 12 – 1km od željezničkog kolodvora 

Preporuke za razgled:

  1. Lenin Monument
  2. Nizegorodskaya yarmarka
  3. Spao-Staroyarmarsky katedrala
  4. Cathedral of Alexander Nevskiy
  5. Annunciation Monastery
  6. Kremlin
  7. Chkalov Steps (view point) Chkalov monument
  8. Eternal Flame
  9. Ivanovo Tower Museum
  10. Minin and Pozharsky monument
  11. Fedorovsky embankment
  12. Maxim Gorky Monument
  13. Jules Verne Monument
  14. Church of Nativity of Most Holy Mother of God
  15. Minin and Pozharsky Square
  16. Bolshaya Pokrovskaya Street
  17. Theater Drama 
  18. State Bank 
  19. Sirotkin House
  20. Historical-Architecural Museum (Rukavishnikov House)
  21. Pecharsky Ascension Monastery
  22. City museum of equipment and defensive industry –
  23. Maxim Gorky Museum – House
  24. Maxim Gorky Square
  25. Monument to St. Sergius of Radonezh
  26. Museum of Arhitecute and Life of the People of Volga
  27. GAZ museum (Volga automobili)
  28. River Cruise

Preporuka restorana u centru:

1. Freakdely – Oktobarska 6

2. Kudyablishnaya – Bolshaya Pokrovskaya 22

Preporuka restorani oko hotela Marins park:

1. Kayuta – (splav na Oki ispred hotela)

2. In Yan – Bulvar Mira 11 – 500m od hotela

KAZAN

KAZAN je glavni grad Tatarstana, republike u sastavu Ruske Federacije. Nalazi se na ušću rijeke Kazanke u Volgu. Zbog bogatstva plinom kojim obiluje ova republika Kazan je planski izuzetno lijepo posložen, a količina novaca kojim raspolaže očituje se u zaista divnoj arhitekturi i uređenosti grada. Pravi biser Kazana je njegov Kremlj upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine kao jedinstven. I stvarno jest. Ništa manje vrijedno nije ni negdašnje carsko, a danas federalno drugo najstarije sveučilište na području Ruske Federacije. Dok vam uvid u povijest Tatarstana jako dobro može dati Nacionalni muzej, ugodan odmor od razgleda gradskih znamenitosti možete pronaći kraj jezera Kaban.

Preporuka hotela: Moskovskaya, Moskovskaya ulitsa 11 je 600 m od željezničkog kolodvora i 1km od Kazanskog Kremlja

Preporuka za razgled:

  1. Kremlin
  2. State Circus
  3. Central stadion
  4. 1. May Square
  5. City Municipality
  6. National Museum of Tatarstan
  7. Tolstoy Museum
  8. Icon of Our Lady of Kazan
  9. Kazan Bogoroditsky Monastery
  10. Sport Palace
  11. Pyramid – Entertainmend Complex
  12. Kazan GUM
  13. Cathedral of Peter and Paul
  14. Alexander Passage
  15. Cabinet of ministers of Tatarstan
  16. State Council of Tatarstan
  17. City Hall
  18. Grand Concert Hall
  19. Kekin House
  20. State Opera and Ballet
  21. Dinamo Stadium
  22. National Library
  23. University
  24. Museum of Soviet Life
  25. Ring Shopping Complex
  26. National Bank
  27. Church with Bell Tower
  28. Hotel Kazan Grand i Tatarstan
  29. Millenium park
  30. Basketball Hall

Preporuka restorana u centru:

  1. Pashmir restaurant – Hadi Taktash St 30 – Tatarska hrana,
  2. Dobraya Stolovaia, Baumana, 21,
  3. Kazan Askhane-Chai Yorty – Baumana 64 – Tradicionalni Tatarski

Preporuka restorana oko hotela Moskovskaya:

  1. Dobraya Stolovaya, Rustema Yakhina, 13,
  2. Priyut Kholostayaka, Chernyshevskogo, 27A, 

YEKATERINBURG

YEKATERINBURG se formalno nalazi u Aziji. Izgrađen je na obalama rijeke Iset. Ime je dobio po Katerini I. ženi Petra Velikog. Poznat je kao grad Borisa Jeljcina u kojem je nakon njegove smrti podignut impresivni muzej Jeljcin, ali i kao grad u kojem su tijekom Oktobarske revolucije komunisti pogubili posljednjeg ruskog cara i čitavu njegovu obitelj. Na tom mjestu danas se nalazi Crkva na krvi. 20 kilometara sjeverno od tog mjesta nalazi se Ganina Jama. Tamo su nakon pogubljenja bačena tijela svih sedmero Romanovih. Njima u čast 2000. godine na tom mjestu podignut je kompleks sa 7 crkava. Do Ganine Jame možete lokalnim busem 223 na koji se ukrcate na posljednoj stanici metroa Prospekt Kosmonavtov. Busevi idu dosta rijetko. Svaka 2 sata, pa točan raspored provjerite na Wikiroutes.info. 20 km zapadno od grada nalazi se obilježje koje označava Euro-Azijsku granicu. Do tamo možete jedino taksijem.  ili možete i Ganinu Yamu i Euroazijsku granicu taxijem u jednom potezu. Potrebno vrijeme cca 4 sata. Iznos ako ste dobar pregovarač 1.000 rub

Preporuka hotela: Marins Park, Cheluskintsev 106 je 200m od Glavnog željezničkog kolodvora

Preporuka za razgled:

  1. Sport Complex Dinamo
  2. Kosmos Building
  3. Rastorguyev-Kharitonov’s House & Park
  4. 14. Literary Quarter
  5. The Church on the Blood
  6. Philharmonic State Sverdlovsk Academic Hall
  7. Black tulip monument
  8. House of officers
  9. Museum of war history
  10. Headquarters of the Ural military okrug
  11. Iset hotel
  12. Regional museum
  13. Monument of Zhukov
  14. Ural state university
  15. Theater of opera and ballett 
  16. Uralsky rabochy
  17. Observation deck
  18. Pokrovsky passage
  19. Building of the city power station
  20. Monument of the Beatles
  21. House of Scriabina
  22. Keyboard monument
  23. House of Chuvildin
  24. Fine arts museum
  25. House of defence
  26. Bolshoy Zlatoust Church
  27. Ulica Vaynera
  28. The Square of 1905.
  29. Actor’s house
  30. Ekaterinburg gimnasium
  31. Embankment of Rabochaya
  32. Historical Square
  33. Residence of the governor of the Sverdlovsk oblast
  34. The chapel of the st. Yekaterina
  35. Boris Yeltsin Center
  36. Ganina jama (20 km sjeverno od grada)
  37. Europe-Asian Border (20 km zapadno od grada)

Preporuka reestorana:

  1. Kuznya, Melkovskaya, 3;
  2. Fabrika Kukhnya, Lenin Ave, 69/1,
  3. Ratatouille, Tolmachyova, 12, 

NOVOSIBIRSK se nalazi u središtu Sibira. Smjestio se na obalama rijeke Ob. Treći je grad po veličini u Rusiji. Nastao je tek krajem 19. stoljeća kao smještajno mjesto radnika koji su gradili Transsibirsku željeznicu i tad mu je ime bilo Novonikolaisk. Intenzivnije se Novosibirsk počeo razvijati tek sredinom prošlog stoljeća nakon što je izgrađena pruga prema zemljama središnje Azije. Zbog činjenice da je grad prilično nov, osim ostataka sovjetske arhitekture ništa značajnije nećete pronaći. Jedine dvije stvari vrijedne spomena su povijesni muzej sibirske željeznice i Zoološki vrt u kojem ćete imati jedinstvenu priliku vidjeti bijelog Sibirskog tigra, Snježnog leoparda i bijelog risa.

Preporuka hotela: Marins Park, Vokzalnaya Magistral 1 je 100m istočno od Glavnog kolodvora

Preporuka za razgled:  

  1. Pervomayskiy Square
  2. Novosibirsk State Museum of Local History and Nature
  3. Lenin Square
  4. National Ballet and Opera
  5. Central park
  6. Theater of Musical Comedy
  7. Spartak Stadium
  8. USSR Science Academy
  9. Monument to the Heroes of the Revolution
  10. Globus Theater
  11. One Houndred Units House
  12. Alexandar Nevski Cathedral
  13. 1st Bridge of Ob
  14. Alexander III Monument
  15. Burginsky Bridge
  16. Museum of the History of Siberia shipping
  17. Museum of Connections Siberia
  18. House of Merchant Surikov
  19. Zoo
  20. Museum of USSR (and Museum of Fairy Tale)
  21. Museum of History of Oktyabarsky District
  22. Pimenova Square
  23. The State Public Science and Tehnology
  24. Monument to the First Date
  25. Ploshchad Karla Marxa
  26. Water Tower
  27. Sun City
  28. Glory Monument
  29. West Siberian Railway History Museum

Preporuka restorana:

  1. Baranzhar, Sovetskaya 18, kod Prvomajskog i Lenjinovog trga
  2. Adzhniki Ne Zhal, Krasnyy Avenue, 37 Gruzijski i Uzbečki

KRASNOYARSK

KRASNOJARSK je nakon Novosibirska pravo osvježenje. Ljepuškast grad kojeg je Anton Čehov nazvao Parizom istoka smjestio se na obalama rijeke Yenisey. Osnovali su ga Kozaci početkom 17. stoljeća kao graničnu utvrdu. Njegova povijest nije ni malo ljepuškasta jer je u doba Sovjetskog saveza bio vojno središte, središte Gulaga i metalurške industrije. Danas od svega pobrojanog ničeg više nema. Ostao je samo ovaj ljepuškasti grad s lijepim parkovima, šetnicama uz obalu Yeniseya, kazalištima i muzejima. Za jedan dan imate sasvim dovoljno toga za raditi, još ako vam se potrefi lijep dan, sjest na terasu uz obalu rijeke pravi je gušt.

Preporuka za razgled: 

  1. Krasnaya Ploshchad
  2. Central Park Gorky
  3. Puskhin Monument
  4. Revolution square
  5. Ploshchad Revolucii
  6. Prospekt Mira
  7. Monument of Pushkin and Goncharova
  8. Pushkin drama theater
  9. State Opera and Ballet
  10. City Hall
  11. Krasnoyarsk Big Ben
  12. Regional lokal museum
  13. Communal Bridge
  14. Yenisey river
  15. Intercession Chatolic Chatedral
  16. Triumphal Arch
  17. Ploshchad Mira
  18. Central Stadium (na otoku)
  19. Church of the Nativity

Preporuka restorana:

  1. Mate, Karla Marksa St, House 127;
  2. Svinya i Biser – Krasnoy Armii St. 16A
  3. alinka Malinka Stolovaya – Prospekt Mira 100 

IRKUTSK

IRKUTSK je još jedan grad koji je tijekom Sovjetskog saveza dobio nadimak Pariz istoka. No ne zbog svoje arhitekture, već zbog svojih stanovnika. Tijekom 50-ih godina u Irkutsk su se počeli nastanjivati mnogobrojni umjetnici i intelektualci koji su iz Moskve i St. Peterburga bili prognani od Staljina. Grad je osnovan u 17. stoljeću kao granična utvrda i postaja za ubiranje poreza od Burjata. Smjestio se na obalama rijeke Angare. Jedine rijeke koja izvire iz Bajkalskog jezera. U doba carske Rusije bio je glavni grad Sibira i u njemu je stolovao veliki knez. Za grad i njegove znamenitosti biti će vam dovoljan jedan dan. No, turistički je značajniji zbog toga jer je postaja za odlazak do Bajkalskog jezera.

Preporuka hotela: Mini Panda, Profsoyuznaya ulitsa 10 je 400m od kolodvora

Preporuka za razgled:

  1. Catedral of Epiphany
  2. Eternal Flame
  3. Monument to the founder of Irkutsk
  4. Moscow Gate
  5. Kirov Park
  6. 130 Kvartal
  7. Vladimir Sukachyov Estate Museum
  8. Irkutsk Reginal Museum of Local Lore
  9. History museum of Irkutsk city
  10. Lenin monument
  11. Irkutsk Academic Drama Theatre
  12. Yuri Gagarin Monument
  13. Alexander III Monument
  14. Stadion Trud
  15. Island Yunosti
  16. Znamensky monastery
  17. Monument of the admiral Alexander Kolchak
  18. House Feinberg
  19. Irkutsk Circus
  20. The Eiffel Tower
  21. Central Market
  22. Decembrits Square

Preporuka restorana: 

  1. Anterkot Shashlyk Bar – Sukhe-Batora 18
  2. Kimchi – Krasnoarmeyskaya 2
  3. Syty Shmel – Kievskaya 1

Do centra grada: 

S Glavnog željezničkog kolodvora bus 116 i tramvaji 1 i 2

Do luke za Bajkalsko jezero “Pristan Raketa”:

Bus 16 s glavnog željezničkog kolodvora (40 min) – 15 rub

BAJKALSKO JEZERO

BAJKALSKO JEZERO je najdublje jezero na svijetu. Dubina na mjestima doseže gotovo 1.700 metara. U njega se ulijeva više od 500 rijeka. Sadrži više od 20% svjetske zalihe slatke vode u tekućem stanju. U jezeru obitava više od 1.550 raznih životinjskih vrsta od kojih je gotovo 80% endemskih zbog izoliranosti jezera. Do Bajkalskog jezera možete iz Irkutska na dva načina. Marshrutkom 524 s glavnog autobusnog kolodvora u 11:00 sati (vožnja traje sat i pol) i povratak u 18:00 ili hidrogliserom s Pristana Raketa (do njega busom 116) u 08:45 i povratak u 12:45. Ako želite više vremena na Bajkalskom jezeru za razgled fantastičnog muzeja Bajkalskog jezera, mjestašca Listvyanka i uživanja u kavi uz obale Bajkalskog jezera, uputite se ujutro hidrogliserom, a povratak obavite marshrutkom. Karte uz pomoć Chroma translatora možete za hidrogliser kupiti online na stranici vsrp.ru a za marshrutku avtovokzal-on-line.ru

Za otok Olkhon trebat će vam dodatna 2 dana. Karte za brod možete također kupiti online na gore navedenoj stranici ili direktno na pristaništu. 

ULAN UDE

ULAN UDE je glavni grad Burjatske republike u sastavu Ruske Federacije. Osnovan u 17. stoljeću kao trgovačko središte Rusije s Kinom i Mongolijom. Izgradnjom Transsibirske željeznice, te njenog kraka prema Mongoliji, grad je sve više dobivao na značaju. 1923. godine postao je glavni grad tada osnovane Republike Burjatije. Kako svojom arhitekturom, tako i stanovnicima odiše Mongolijom. Pa ako se i ne uputite do Ulanbatora, Ulan Ude će vam ponuditi dašak mongolske egzotike. Možda i najveća atrakcija je Lenjinov spomenik. No ne onakav kakav ćete vidjeti u svim Ruskim gradovima, već 8 metara visoka i 42 tone teška statua Lenjinove glave.

Preporuka hotela: Hotel Victoria, Ulitsa Tsivileva 33 je 500m istočno od kolodvora. 

Centar je 1,5km južno od hotela.

Do od hotela do centra tramvaj 1 ili 2

Preporuka za razgled:  

  1. Ploshcad Sovietov
  2. Lenin Monument
  3. Buryat state academic opera and ballet theatre
  4. Sculpture of Mother Buryatia
  5. Music fountain
  6. Triumphal Arch
  7. Buryatia history museum
  8. Arbat street
  9. Victory memorail park
  10. Museum of History of Ulan Ude
  11. Central market
  12. Namsarayev state Buryat academical drama theatre
  13. Holy Odigitrievsky cathedral
  14. Republic of Buryatia central stadium
  15. Datsan Rinpoche Bagsha
  16. Ethnographic museum of the people of Transbaikalia

Preporuka restorana:

  1. Shene Buuzu – Lenina 44, 500m od Ploshchad Sovietov
  2. Dim Sam – Kirova, 28,
  3. Buryatiya – u Hotelu – Kommunisticheskaya 47A, 

VLADIVOSTOK

VLADIVOSTOK je najveći grad i najveća luka na istočnoj obali Rusije. Smjestio se u zaljevu naziva Zlatni rog. Njegovo ime s Ruskog u slobodnom prijevodu bilo bi „Vladar istoka“. Utemeljen je 1861. godine, nakon što je ovo područje do tada pripadalo Kini. Zbog svog položaja koji je Rusiji služio kao vrata istoka grad se brzo razvijao. Osim u gospodarskom smislu, grad je postao i vojno sjedište ovog dijela Rusije. U njegovoj luci smjestila se Ruska pacifička flota, a za njenu zaštitu izgrađeno je nekoliko utvrda koje su branile prilaz zaljevu i luci, a koje su danas pretvorene u muzeje. U samoj luci izloženo je  nekoliko civilnih i ratnih brodova, te jedna Sovjetska podmornica. Atrakcija Vladivostoka je uspinjača koja vas vodi do vidikovca sa sjajnim pogledom na zaljev i Zlatni most koji spada među najveće viseće mostove na svijetu. Uz kazalište, trijumfalna vrata i nekoliko reprezentativnih palača, Vladivostok nudi i lijepu šetnicu s terasama uz obalu oceana.   

Preporuka hotela: Hostel Optimum, Aleutskaya 17 je 300m sjeverno od kolodvora.

Centar je 300m sjeverno od hostela

Preporuka za razgled:

  1. Fortress
  2. Central Square
  3. Svetlanskaya street
  4. Tsesarevich embankment
  5. Monument of Vladivostok Founders
  6. Memorial ship Krasny vympel
  7. S-56 Submarine museum
  8. Admiral Square
  9. Vladivostok GUM
  10. Nikolai’s triumphal arch
  11. Viev of the Golden Horn Bay
  12. Golden bridge
  13. Funicular
  14. Monument of Cyril and Methodius
  15. Eagle’s nest
  16. Opera house
  17. Russian Bridge to Russky island
  18. Russian Island
  19. Voroshilovskaya batareya museum

Preporuka restorana:

  1. The Brother’s Bar – Bestuzheva St., 32,
  2. Zuma – Fontannaya St.,

Aerodrom je 50 km od grada – cca 90 min vožnje

Do aerodroma vozi Autobus 107 – Karta 100 rubalja 

Polazna stanica Zheleznodorozhnyy vokzal

TOP 10 THINGS TO DO:

  1. Prošećite Crvenim trgom u Moskvi
  2. Posjetite Kazanski kremlj
  3. Fotkajte se na Euro-Azijskoj granici kod Yekaterinburga
  4. Pogledajte u živo bijelog Sibirskog tigra u Novosibirskom ZOO-u
  5. Popijte kavu uz obalu Jeniseja u Krasnojarsku
  6. Provozajte se hidrogliserom do Bajkalskog jezera
  7. Kušajte Buryatsku hranu u Ulan Udeu
  8. Doživite 3. klasu vlaka
  9. Družite se s lokalcima
  10. Posjetite vidikovac u Vladivostoku

ŽELIM VAM SRETAN PUT i OSTVARENJE SVOG SNA