Više se pamti prvo putovanje nego dan kad su stekli novog prijatelja


Booking.com otkriva kako većina putnika iz Hrvatske više pamti prvo putovanje nego dan kad su stekli novog prijatelja

Istraživanje koje je proveo Booking.com, globalni lider u povezivanju putnika, otkriva puno interesantnih činjenica o iskustvima putnika iz Hrvatske na njihovim prvim putovanjima. Bilo da putuju po prvi puta u životu ili na neku novu, nikad posjećenu destinaciju, ili da putuju na drugačiji način od uobičajenog ili odsjedaju u neobičnom smještaju – svi se sjećaju svojeg prvog putovanja. Booking.com proveo je istraživanje u kojem je pronašao odgovore na pitanja o tome kad su putnici iz Hrvatske prvi puta išli na put, što najviše pamte na tim prvim putovanjima, s kime vole putovati i što preporučuju onima koji će tek krenuti na putovanja.

Najveći postotak ispitanika (40%) počeli su putovati kad su imali manje od 10 godina, većina je imala svoje prvo iskustvo s putovanjima u adolescentskoj dobi (42%), a samo 1% ispitanika doživjelo je iskustvo prvog putovanja tek nakon 30-te godine života. Čak 70% ispitanika iz Hrvatske prvo putovanje proveli su unutar svoje domovine. Najveći postotak ispitanika izjavilo je da su najsretniji kada putuju s partnerom (45%) ili s obitelji (42%), ali bilo je i onih ispitanika koji vole putovati sami jer se tada osjećaju slobodno (26%). Četvrtina ispitanika (25%) preferira putovati na lokacije koje su već posjetili, a većina (80%) ispitanika želi otkriti nove i zanimljive stvari o lokacijama koje su već posjetili.

S obzirom na to da je većina ispitanika počela putovati u veoma ranoj dobi, zanimljivo je saznati koje su im uspomene s tih putovanja najtrajnije i najdraže. 58% ispitanika sjeća se svog prvog putovanja jasnije i bolje nego prvog dana škole. Rezultati istraživanja pokazuju da ispitanici iz Hrvatske svoje prvo putovanje pamte više nego što pamte događaje poput dana kad su upoznali novog prijatelja (66%) ili kad su dobili prvog kućnog ljubimca (55%). Unatoč tome, većina ispitanika smatra da je preseljenje u novi dom (72%) i prvi poljubac (75%) više uzbudljiv od iskustva prvog putovanja. Stvari koje ispitanike podsjećaju na putovanje i bude lijepe uspomene su foto albumi (76%), suveniri (67%) i planovi grada kojeg su posjetili (17%). Što se tiče najljepših i najdugotrajnijih iskustava koja su putnici iz Hrvatske doživjeli na prvim putovanjima, provođenje kvalitetnog vremena s prijateljima ili obitelji (51%), samo putovanje (51%), smještaj (40%), neobični mirisi, zvukovi i vidici (39%) i upoznavanje novih ljudi (34%) su ono što iskustvo na putovanju čini savršenim. Ispitanici cijene vrijeme koje provode s onima do kojih im je stalo jer 48% njih tvrdi da im je to jedna od najdražih stvari koje dožive prilikom putovanja.

Društvene online platforme omogućile su putnicima da lako komuniciraju o svojem putovanju.  Recenzije o uslugama ili interakcija s putničkim brendovima, dijeljenje fotografija i iskustava s putovanja s prijateljima i mnoge druge stvari ono su što planiranje putovanja i samo putovanje čini drugačijim nego prije. Ispitanici iz Hrvatske, za razliku od prosjeka, koristit će društvene mreže kako bi unaprijed istražili sve detalje vezane uz putovanje (50% naspram prosjeka ostatka ispitanika globalnog istraživanja – 40%). Korištenje društvenih mreža prilikom planiranja putovanja najviše se prakticira u Tajlandu (75%), a najmanje u Nizozemskoj i Danskoj (17%).

Svatko bi trebao otputovati s vremena na vrijeme pa makar i na nekoliko dana. Putovanja nas opuštaju ili uzbuđuju ovisno o tome u kakvu smo se pustolovinu odlučili zaputiti. Putovanja nam šire perspektivu i kreiraju nove uspomene koje ćemo pamtiti cijeli život. Savjeti koje putnici iz Hrvatske daju onima koji prvi puta kreću na putovanje su opuštanje i uživanje u svakoj minuti (51%), isprobavanje lokalne hrane (31%) te obavezno nošenje putovnice sa sobom (28%). Kako bi se osjećali ugodno i sigurno prilikom putovanja ispitanici iz Hrvatske savjetuju   organiziranje smještaja prije samog putovanja (21%) kao i pregled broja pozitivnih ocjena smještaja ili prijevoznika na online platformama (30%) te unajmljivanje lokalnog turističkog vodiča na odredištu (21%).

Putovanjem otkrivamo druge kulture i povezujemo se s novim ljudima, pauziramo svakodnevnu rutinu, mijenjamo navike, dobivamo priliku za opuštanje, ali i za edukaciju o raznim lokacijama i njihovoj povijesti. I stoga, spakirajte svoje kofere i uživajte. Svijet čeka da ga otkrijete