Vinom kroz Istru


Branko iz foodwinebeer bloga nas vodi na jedno putovanje Istrom na upoznavanje sa njihovim vinima.

Čašnici su moslavačko udruženje ljubitelja vina. Ukratko rečeno, vinskom čašom putuju po Hrvatskoj i svijetu. Mnogi od njih dugogodišnji su proizvođači vina, te osvajači brojnih priznanja, a odabir teme njihovih druženja vrlo je jednostavan. Ime svakog člana ispisano je na komadiću papira, te su sva imena ubačena u “bubanj”. Nasumičnim izvlačenjem ceduljice s imenom ujedno se dobiva i domaćin idućeg čašničkog druženja, a njegovom maštom tema iduće radionice. Tako ih je jedno druženje odvelo u prelijepu Istru.

Malvazija je kraljica vinskih sorti istarskog poluotoka. Možemo je podijeliti u četiri osnovna stila: svježa malvazija istarska, zrela malvazija istarska, tradicionalna malvazija istarska, te desertna malvazija istarska.
U dubinske analize sorte ne bi želio ulaziti , pošto običnom konzumentu one nisu od pretjeranog značenja, ali bi volio ovdje navesti neke od karakteristika same sorte. Idući puta kada vam se u čaši nađe malvazija, pokušajte otkriti nešto od navedenih asocijacija u mirisu i okusu. Zaljubljenici u cvijeće, naviknuti na arome prirode mogli bi tako u njoj osjetiti akaciju, kamilicu, bazgu, lipu, jasmin, čaj ili travu. Možete već sada u nosu osjetiti neke od ovih lijepih mirisa prirode? Odlično.
Isto tako u aromi dolazi do nekih voćnih asocijacija: jabuka, breskva, marelica, banana, ananas, grejp i dinja, ali i med ili maslac. Naravno, arome mogu odstupati ovisno o stilu malvazije. Tako se u zreloj malvaziji mogu pronaći mirisi prosušenog ili orašastog voća.

casnici_01

Druga specifična autohtona istarska sorta teran predstavnica je crvenih vinskih sorti. Po nekim zapisima spominje se prije više od 600 godina, a karakterizira ju voćna aroma raznih vrsta bobičastog i jagodastog voća kao što su kupina, malina, borovnica i crni ribiz. U okusu odlika joj je dosta izražena kiselina. Prosječnom konzumentu možda netipična za crno vino.

Neka od najzvučniji imena istarskih proizvođača vina su Kozlović, Degrassi, Meneghetti, Cattunar, Matošević, Prelac, Trapan, Zigante, Radovan, Ritoša, Roxanich…
Čak i ako niste pretjerani ljubitelj vina zasigurno ste čuli za barem jedno od gore navedenih imena.

Krenimo s putovanjem. Ocjenjivanje se vrši OIV 100 metodom gdje je 100 bodova maksimalan broj bodova koje određeno vino može dobiti. Navedene cijene su maloprodajne. S police, rekli bismo.

  1. Kozlović Malvazija 2015, 13,0 % alk. , 80 kn

“Pomalo zatvoreno u početku, otvara se s vremenom. Primjetne arome zelene jabuke. Okus izraženije kiseline, dok alkohol nije toliko naglašen. Pomalo slano na nepcu.”

“U aromi akacija, cvjetno, uglađeno, gusto, gorčina na kraju i malo CO2.”

“U aromi akacija i dinja. Blago, svježe i jako dobro.”

Ukupna ocjena: 84 boda

  1. Coronica Malvazija 2015, 13% alk. , 71 kn

“Maslačna aroma, volio bi da je intenzivnija. U okusu izraženije kiseline, malo prebrzo nestaje.”

“U početku u aromi se osjeti zelena jabuka, ali nestaje prilično brzo. Pretanko. U padu, nekako izmućeno vino.”

“Kompleksno, nos na predikatno, ali opet svježe. Herbalno. Nemoderna malvazija svakako.”

“Na prvu na nos kao oksidacija, CO2, prezrele banane, jabuke, kruške. Fali gorčine. Jako mineralno. Nema svježine.”

Ukupna ocjena: 87 bodova

  1. Kozlović Muškat momjanski 2015. , 12,0% alk., 87 kn

“Svježe, voćno, intenzivno, bazga i cvijeće. U okus slatko, intenzivno, punih usta.”

“Na miris odličan, na okus slatkasto, nekako ušminkano”

“Na početku CO2, dinja, citrus. Ne traje dugo, ima previše šećera i fali kiseline za kontru”

Ukupna ocjena: 91 bod

  1. Cattunar Teran, 2011, 13% alk. , 75kn

“Lijep miris. Šumsko voce, pekmez od šljiva, vanilija, malo alkohola u nosu. Gorčina u okusu, suši usta, intenzivno na nepcu.”

“Izvrstan miris. Posloženo, na okus nekako previše gorčine i drveta. Kao da žvačem dasku od bačve.”

“Odličan nos, na izgled malo mutno. Koža, liker, još uvijek živo. Srednje tijelo. Da je tijelo konkretnije bilo bi odlično.”

“Džem od šljive, previše daske u ustima, gorčina, okus prema mirisu razočaravajući”

Ukupna ocjena: 86 bodova

  1. Trapan Teran, N/V, 13% alk., 110 kn

Napomena: Ovo vino je ostavljeno za kraj, iako je imalo gore naveden redni broj u degustaciji. Dali smo mu još vremena kako bi se prozračilo.
Brett ( Brettanomyces )  sintetizira komponente loših mirisa u vinu, točnije rečeno, sintetiziraju se hlapivi fenoli. Kvarenje se očituje u promjenama mirisa vina životinjskog karaktera, miris na divljač, konjski znoj, plastiku, spaljeno, mokraću itd.

“Kada je smiren u čaši osjeti se začinsko bilje i trave. Vrtnjom dolazi do izražaja lagano Brett i ljepilo. Okus dosta slab, neintenzivan i prolazan. Malo gorčine u početku, s vremenom sve izblijedi.”

“Brett ne toliko prenaglašen. U aromi koža, svježe šljive, pokošena trava i karbofix ljepilo.”

“Začinske trave i kadulja u aromi. Primjetan Brett, šumsko voce, svježe na okus, ali kontroverzno.”

“Miris mokre krpe, vlaga, plijesan, ljepilo, lagani Brett. Nebalansirano i kontroverzno vino.”

Ukupna ocjena: 75 bodova

  1. Coronica Gran Teran 2012, 14% alk. , 174 kn

“Ne toliko intenzivan miris. Suho voće, malo grožđica, kao malo ljepila u pozadini? Okus malo trpkoga u početku, prelazi u blagu slatkoću.”

“Drveno, širivo, iako u početku malo zatvorenije, otvara se s vremenom. Još dekantirati?”

“Razvija se, ide prema boljem. Nos ne toliko jak. Nepuno grožđe. Fali 3-5 godina u boci. Ali dosta dobro”

“Drvo, gorčina, izražena kiselina i zeleni tanini. Miris jak, okus slabiji”

Naravno nismo mogli pokriti većinu poznatijih istarskih proizvođača vina, pošto bi nam za to trebalo nekoliko radionica i puno opsežniji budžet, no nadam se da ste dobili dojam što očekivati od malvazije i terana.

Ako Vas put ikada navede u Istru, preporuka je posjetiti neke od prekrasno uređenih podruma istarskih proizvođača vina. Mnogi uz dobru kapljicu nude i specijalitete specifične za ovaj prekrasan kraj.

I za kraj, želite li znati koje vino do sada stoji na samom vrhu Čašničkog ocjenjivanja i do kojeg su mnogi po bodovima uspjeli doći, ali ga nisu mogli “skinuti” ? Ovo vino dolazi nam upravo iz Istre:

Meneghetti, White (ch+bp), 2011., 14% alk. , Cijena: 140 kn, 90 bodova

vino 2

foodwinebeer