Veličanstveni Oresundski most


Oresundski most je najduži kombinirani most-tunel za automobilski i vlakovni promet u Europi te najduži most na svijetu koji prelazi neku državnu granicu.

 

Oresundski most je kombinirani most-tunel nad Oresundskim vratima koji povezuje gradove Kopenhagen u Danskoj i Malmö u Švedskoj. Most prenosi automobilski (4 trake) i vlakovni promet (2 kolosijeka).Oresund bridge1

Izgradnja mosta počela je 1995., a posljedni dio je ugrađen 14. kolovoza 1999. Most je službeno otvoren 1. srpnja 2000. te je pušten u promet istog dana. Na samom početku promet na mostu nije dostigao očekivani intenzitet čemu je u najvećoj mjeri doprinijela skupa mostarina. Tijekom 2005. i 2006. zabilježen je brz rast intenziteta prometa na mostu. Taj se fenomen djelomično objašnjava selidbom određenog broja Danaca iz Danske u Švedsku (zbog nižih cijena života i povoljnijih nekretnina) koji mostom redovno putuju na posao u Dansku.

Na polovici puta između dvaju kopna nalazi se umjetni otok Peberholm gdje ujedno i završava mostovni dio konstrukcije te počinje tunelski dio koji uranja u more. Otok je dug oko 4 km, širok nekoliko stotina metara te službeno pripada Danskoj. Otok je nenaseljen i na njemu se nalazi prirodni rezervat.

Najviši stup mosta visok je 204 m. Mostovni dio je ukupne duljine 7,845 m što je otprilike polovica udaljenosti danskog i švedskog kopna. Masa mostovnog dijela iznosi 82,000 metričkih tona. Vlakovni kolosijeci se nalaze ispod cestovnih traka. Plovidbena visina mosta je 57 metara no unatoč tome većina morskog prometa se odvija preko Oresundskih vrata koja se nalaze nad tunelom.

 

Izvor: Wikipedia