Vedran Marijić: Strasbourg glavni grad Božića


Čitatelj Vedran Marijić poslao nam je svoj putopis iz Francuske, a u nastavku pročitajte kako se proveo u Strasbourgu.

 

Vedran, StrasbourgZa naše balkanske pojmove francuski grad Strasbourg je poznat kao centar Vijeća Europe, Europskog Parlamenta i Europskog suda za ljudska prava. Mimo politike i diplomacije Strasbourg je poprilična turistička nepoznanica iako onima koji ga posjete ima šta ponuditi. Ovaj francuski grad sam sa svojim kolegama polaznicima Škole političkih studija BiH posjetio u prosincu i uvjerio se zašto ga francuzi zovu glavnim gradom Božića.

Vedran, StrasbourgSmješten na samoj granici sa Njemačkom (10 minuta od Kehla) uz svoj francuski identitet je jednim velikim dijelom njemački grad, posebno zbog II. svjetskog rata.

Prvi dan nas je u Strasbourgu dočekala magla i temperatura od -3 stupnja, ali to nas nije obeshrabrilo u želji da upoznamo ulice ovog zanimljivog grada. Tokom cijelog boravka u Strasbourgu koristili smo se javnim prijevozom (tramvaj i autobus) koji je besprijekorno uređen i uistinu olakšava kretanje naročito kad su u pitanju udaljeniji dijelovi grada. Inače karta za jednu vožnju tramvajem ili busom košta 1,50 euro i vrijedi sat vremena.

Upoznavanje Strasbourga smo počeli (trojica najupornijih) sa najpoznatijom znamenitošću ovoga grada, Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg tj. katedralom Naše Gospe koja je do 19. stoljeća bila najviša građevina takve vrste u svijetu. Danas se ova katedrala sa 142 metra visokim tornjem nalazi na šestom mjesto po veličini u svijetu. Sama katedrala je smještena u strogom centru grada, a do nje se dolazi preko dva najznačajnija trga u Strasbourga, Place Gutenberg i Place Kléber na kojima se za vrijeme našeg posjeta otvarao božićni sajam.

Uske uličice koje vode do katedrale i zgrade koje je okružuju zapravo zaklanjaju pogled na čitavu građevinu, koja je uistinu veličanstveno zdanje. I samo fotografiranje katedrale pravi je izazov pa smo se potrudili koliko smo mogli da slikom dočaramo ono što oko vidi. Na moje veliko zadovoljstvo imali smo priliku crkvu obići i iznutra te vidjeti i poznati astrološki sat sa figurama koje plešu.

Vedran, StrasbourgVedran, StrasbourgVedran, Strasbourg

Prostor uz crkvu je uz kućice božićnog sajma okružen i mnogim suvenirnicama koje su kao i u svim europskim gradovima poprilično skupe za naše uvjete. Ukoliko hoćete kupiti maketu katedrale za najmanju ćete izdvojiti 3 eura, a za nešto veću i 6 eura. Magneti se kreću od 4 do 6 eura, a razglednice od 40 do 50 euro centi. U svakoj suvenirnici Vas čekaju i plišane rode, inače simbol pokrajine Alsace čiji je Strasbourg glavni grad.

Vedran, Strasbourg

Na istoj lokaciji, odmah iza katedrale nalazi se palača Rohan u kojoj se danas nalaze gradski muzeji. Palača koja je izgrađena između 1731 i 1742 godine ugostila je brojne poznate francuske ličnosti kao što su kralj Louis XV, Marie Antoinette, Napoléon Bonaparte, te kralj Charles X.

Strasbourg se smjestio u dolini rijeke Rajne koja se kroz grad teče mnogim kanalima. Najpoznatiji takav kanal, a ujedno i stari dio grada je La Petit France (Mala Francuska) u kojoj se isprepleću Francuski i Njemački korjeni ovoga grada. Drvene kućice smještene uz kanal rijeke su priča za sebe. Način na koji su izgrađene jednostavno podsjećaju na priče iz bajki. Uz kućice mene je osobno najviše impresionirao Ponts Couverts koji se nalazi u istom naselju, a predstavlja sustav prekrivenih mostova sa četiri divovske obrambene kule koje potječu iz 13. stoljeća. Sa vrha prolaza Georges Frankhauser se pruža najljepši pogled na kule, mostove i rijeku koja se na tome mjestu razdvaja u više kanala. Kao popularnu mogućnost obilaska grada imate i vožnju brodom, gdje ćete kroz brojne riječne kanale upoznati grad. Ta će vas vožnja koštati nekih 10 eura, ali ja nisam išao na vožnju, jer sam sa kolegama sve već obišao pješice.

Vedran, Strasbourg

Po svemu viđenom Strasbourg je uz grad mostova i specifičnu francusko-njemačku arhitekturu definitivno i grad crkava. Uz katedralu Notre-Dame svakako vrijedi prošetati i vidjeti i ostale jednako lijepe sakralne objekte kao što su crkva Sv. Pavla, crkva Sv. Thomasa i crkva Saint-Maurica.

Treći po značaju trg u Strasbourgu je trg Republike, koji je za razliku od Gutenbergovog i Kléberovog trga okružen zelenilom i cvijećem. Na trgu je smještana i palača Rhin koja je 1889. izgrađena povodom 87. rođendana Pruskog kralja William I.

Vedran, StrasbourgVedran, StrasbourgVedran, Strasbourg

Ukoliko ste željni opuštanja u prirodnom okruženju Strasbourg će Vam pružiti i tu mogućnost. Parc de l’Orangerie koji se nalazi nasuprot zgrade Vijeća Europe prekrasno je mjesto za aktivni odmor i šetnju po zelenim površinama, okružen cvijećem i drvećem na kojima se nalaze rodina gnijezda. U parku je smještena i rezidencija carice Josephine supruge Napoleona I. Bonapartea.

Za kraj sam namjerno ostavio najljepšu uspomenu iz Strasbourga, njegov božićni duh koji se samo može doživjeti i sajam koji je otvoren 29.12. kada su upaljena sva božićna drvca i ukrasi u gradu. Štandovi na kojima se prodaju domaći specijaliteti, kolači, kuhano vino, te brojne druge zanimljive stvari i suveniri taj su dan izmamili domaće stanovništvo i sve posjetitelje Strasbourga na ulice i trgove, te cjelokupnim zimskim ugođajem opravdali epitet Strasbourga kao glavnog grada Božića.

Vedran Marijić

Vedran, Strasbourg