Urbanovo 2014 – Dani vina u županiji Zrinskih


URBANOVO je višeslojna manifestacija koja se svake godine održava tijekom svibnja, a sadržajno je podijeljen u tri dijela: Festival pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme), Dani otvorenih podruma, te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal.

 

Uz 15-godišnju tradiciju održavanja URBANOVO predstavlja jednu od najvećih gospodarsko – turističkih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske. U organizacijskom smislu, najveći obol daju Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae, kao strukovna udruga i Međimurska županija.

Centralni događaj je 6. Festival pušipela koji će se održati od 16. do 18. svibnja 2014. u sportskoj dvorani u Štrigovi. Festival je kao sajam vinarske i vinogradarske opreme u široj regiji prepoznat kao izvrsna platforma za promociju kulture pijenja vina i naše međimurske autohtone sorte Pušipel.

urbanovo2
U tri dana trajanja Festivala, Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika, tradicijskih obrtnika, te postaje medij za upoznavanje gospodarskih subjekata s najnovijim trendovima u proizvodnji i primjeni vinogradarskih i vinarskih uređaja i opreme. Svim sudionicima, izlagačima i posjetiteljima osiguran je besplatan internetski pristup, a organizirane prezentacije, stručni skupovi, vinske radionice i gastro show omogućuju transfer znanja, tehnologije i inovacija.

Dani otvorenih podruma održat će se 23. i 24. svibnja 2014. U tim danima svi gosti i posjetitelji Međimurske vinske ceste mogu uživati u 20-tak ugodno uređenih kušaonica ponajboljim međimurskih vinara.

Blagdan Sv. Urbana (zaštitnika vinara) obilježava se 25. svibnja 2014. uz svetu misu nakon koje je organizirana vinska veselica s vinskim igrama i bogatim kulturno-zabavnim programom.

Već tradicionalno, Urbanovo završava s Vinskim balom u kuriji Terbotz gdje ugledni gosti mogu uživati u kulinarskim i vinskim delicijama našeg kraja, a na balu se svečano i ceremonijalno otvara prva boca pušipela lanjske berbe. Riječ je o najbolje ocijenjenom pušipelu i za svakog vinara je čast da upravo njegov proizvod bude taj kojim će se označiti početak izlaska na tržište s ovom međimurskom autohtonom sortom vina.

urbanovo

Uz stalni porast broja izlagača i posjetitelja, URBANOVO je s godinama preraslo granice županije, te danas, zahvaljujući partnerstvu i suradnji s drugim županijama i vinskim regijama Hrvatske (dosad: Zadarska, Istarska, Primorsko-goranska, Osječko-baranjska) predstavlja manifestaciju od državnog karaktera i značaja, a stalnim sudjelovanjem stranih izlagača iz Slovenije, Austrije i Mađarske svoj utjecaj širi u susjedstvo, preko granica Hrvatske.
Veselimo se ovogodišnjoj suradnji s Osječko-baranjskom županijom i vinarima iz Burgenlanda (Gradišće) te vjerujemo da će ona biti na obostranu korist i zadovoljstvo. Cilj nam je na ovaj način povezivati hrvatske vinske regije i promovirati kulturu pijenja vina.

Program Urbanovo 2014

Više informacija možete naći na službenim stranicama Urbanovo.hr