Danas pogledajte – Super dokumentarni filmovi kroz cijeli dan


Danas (03.9) možete pogledati tri zanimljiva dokumentarca: U potrazi za Markom Polom, Idemo na put s Goranom Milićem: Kanada,  Maklowicz na proputovanju: Škotska

 

HRT3 14:05h – Maklowicz na proputovanju: Škotska

Putujući kroz Škotsko visočje imamo priliku diviti se čarobnim pejzažima, jezerima i dvorcima te saznati kako lososi svladavaju riječne kaskade i kako se proizvodi plemeniti viski. Umjetnički dojam upotpunit će živa glazba na gajdama i kuharska poezija Roberta Burnsa dok će na jelovniku biti i haggis, tradicionalno škotsko mesno jelo od ovčetine i luka, serviran na klasičan način – u ovčjem trubuhu. Makłowicz neće zaboraviti ni na čudovište iz Loch Nessa, dok će na obali jezera praviti lososa paniranog u žitaricama s umakom od senfa.

HRT2 18.00h – Idemo na put s Goranom Milićem: Kanada

Na rekordnoj vrućini od 49 stupnjeva Celzija Goran Milić nam pokazuje legendarni zatvor u Yumi. Zatvorenici su patili, ali su kazne bile kraće nego danas. Gdje se u Americi može kupovati oružje bez dozvole? Zapadnjačka tradicija dopušta nošenje pištolja na ulici pod uvjetom da su vidno istaknuti! Susret s Indijancima u Arizoni i Nevadi. Ratna sjekira s bijelcima nije zakopana, sjećanja na nepravde još su aktualna. Indijanci se sude s državom, kakvi su im izgledi – o tome govori predsjednik Federalnog suda za žalbe.

HRT1 20:06h – U potrazi za Markom Polom

Saznajemo kakvo je to rogato groblje i je li moguće proći kroz vrata pakla u Turkmenistanu.
Tko je ubio milijun ljudi u Mervu? Upoznajemo tehniku gradnje i proizvodnje keramike u Buhari, kako se rade poznati sagovi i koga su bacali s minareta.
U Samarkandu pratimo proizvodnju papira, upoznajemo Otrar koji je uništio Džingis-kan.
U Kirgistanu posjećujemo muzej na otvorenome, pijemo kumis, tražimo ovcu Marka Pola.