Park prirode Učka – “Land art staza Stražica – Sapaćica”


Umjetničke instalacije na novoj stazi na Učki koja prolazi kroz lijepe šume i pašnjake Ćićarije

 

Vodič (besplatno preuzimanje) —> OVDJE
 
Duž 6,5 km duge staze, koja prolazi kroz lijepe šume i pašnjake Ćićarije te izbija na čak četiri vidikovca s divnim pogledima na Istru, nalazi se 20 land art radova, na mjestima gdje bi najmanje očekivali da ćete naići na umjetničko djelo. Umjetnik Boris Pecigoš i djelatnici Parka prirode Učka htjeli su da ovo bude lagana staza kojom mogu proći i ljudi koji nisu vični planinarenju, obitelji s djecom i starije osobe.
 
land art 3
Staza priča priču o čovjekovu utjecaju na prirodu, ali ne samo o onom negativnom utjecaju koji se danas toliko naglašava, već i o pozitivnom. Tako instalacija pod nazivom Otisci dlanova ukazuje da ne bi bilo planinskih pašnjaka i raznolikosti njihovog biljnog i životinjskog svijeta da čovjek ovdje nije krčio šume za sjenokošu i ispašu stoke.
 
Na stazi za koju vam treba otprilike 3 sata laganog hoda, ili duže ako ćete se zadržavati na svakoj land art točki, a vjerujemo da hoćete jer ćete htjeti uživati u prirodi i snimiti koju fotografiju, vidjet ćete raznolike i zanimljive radove, primjerice Vilinsko sijelo, Crveno stablo, Kamene zube, Labirint, Stražara, Kamenu šumu i druge.
 
Sve ključne informacije o land art stazi: osnovne podatke o stazi i land artu; opis, značenje i fotografije svake od 20 land art instalacija; detaljnu kartu staze; upute kako doći do lokacije staze uz priloženu Google kartu; preuzimanje brošure u pdf formatu; možete pronaći ovdje: https://boris-pecigos.com/2016/08/10/land-art-trail-land-art-staza/
land art 2