U kojim zemljama ostaviti napojnicu, a gdje ne?


Gdje su napojnice prihvatljive, a gdje zbog njih možete doživjeti neugodnosti?

Odrediti koliku napojnicu treba ostaviti i kada ju dati, najčešće je dovoljno komplicirano i u zemlji u kojoj živimo, a kamoli kada negdje otputujemo. Različiti običaji, pravila te načini obračuna napojnica šaroliki su u svim zemljama svijeta, a svaka od njih ima svoj set nepisanih pravila s kojima turisti najčešće nisu dovoljno upoznati.

Pa tako primjerice, Amerika ima već dobro poznatu reputaciju države s najvećom tradicijom davanja napojnica, dok su mnoge Europske zemlje poznate po politici ne ostavljanja istih. Ako pak promatramo Azijske zemlje, čije se kulture u potpunosti razlikuju od onih na zapadu, ostavljanje napojnica može nas dovesti u vrlo neugodne situacije. Još veću konfuziju stvaraju zemlje koje nemaju ovu tradiciju, ali su neki od njihovih gradova uvršteni u turističke destinacije svijeta gdje se očekuje da turisti ostavljaju napojnice radnicima.

Kako bi izbjegli neugodne situacije i saznali u kojim su zemljama napojnice dobrodošle, a u kojima ne, donosimo vam listu Business Insidera sa svim pravilima ponašanja.

Rusija

Ako ste odlučili posjetiti Rusiju uoči Svjetskog prvenstva u nogometu pripremite se da će se od vas u restoranima očekivati napojnica od 5 do 10 posto iznosa računa. U hotelima te napojnice kreću se od 2 kune do 10 kuna ovisno o broju prtljage, dok napojnice sobaricama iznose 5 kuna.

Kina, Japan, Island, Novi Zeland

Ove četiri zemlje specifične su po svom poslovanju bez napojnica. Tako će primjerice u Japanu vašu napojnicu pristojno odbiti, dok se u Kini ostavljanje napojnica smatra nepristojnim. Na Islandu i Novom Zelandu možete pronaći posude ‘zahvale’ u kojima možete ostaviti napojnicu prema vlastitoj procjeni. Jedina mjesta gdje su napojnice prihvatljive u ovim zemljama su skupocjeni hoteli, ali ni tamo niste dužni istu ostaviti. 

Sjedinjene Američke Države

Zemlja poznata po tradiciji ”bakše”. Svatko će vam reći da je pravilo ostavljati 10 posto računa ili iznos PDV-a, no evo kako zapravo njihov komplicirani sustav funkcionira.

U restoranima se ostavlja 15 do 20 posto iznosa računa, a ako je usluga bila nezadovoljavajuća preporučuje se ostavljanje ”bakše” i ispod 10 posto iznosa računa. Konobarima se napojnice mogu davati na dva načina. Možete ostaviti dolar po piću ili 15 do 20 posto po računu, a isti postotak od računa ostavlja se i vozačima taksija. U hotelima su ta pravila nešto drugačija i razlikuju se ovisno o kvaliteti hotela u kojem se nalazite. No, opće pravilo je da se ostavlja od 10 do 30 kuna ovisno o vrsti usluge koja vam je pružena, a napojnice se ostavljaju svima, od sobarica, vratara, osoblja koje vam dostavlja hranu u vašu sobu pa čak i recepcionerima.

Tajland, Bali, Tunis, Maroko, Kuba

Često ne poznajemo dovoljno kulture ovih destinacija što ponekad može izazivati zbunjenost ili čuđenje, no njihov sustav ostavljanja napojnica je, s druge strane, vrlo jednostavan.

U restoranima ovih zemalja očekuje se da ostavite od 10 do 15 posto iznosa računa, ovisno o kvaliteti usluge. Za usluge taksi prijevoza poželjno je ostaviti od 3 pa čak i do 20 kuna što je praksa na Kubi. U hotelima se napojnice ostavljaju i osoblju i sobaricama, a one se kreću od 3 do 10 kuna. Napojnice za sobarice možete ostaviti ispod jastuka ili u pepeljarama.

Nizozemska, Belgija, Češka, UK, Austrija, Italija, Francuska, Grčka, Njemačka, Španjolska

Kao i u većini europskih zemalja, uobičajena je praksa da se u restoranima ostavlja napojnica od 10 do 15 posto cjelokupnog iznosa računa. Drugačiju politiku možete očekivati jedino u Francuskoj. U ovoj zemlji poznatoj po romantičnim destinacijama, dobrim vinima i mirisnim poljima lavande, uobičajena je praksa ostavljanja ”bakše” od 10 pa i do ekstremnih 140 kuna u restoranima, dok se u kafićima napojnice ostavljaju po dobivenom piću u iznosu od 10 do 30 kuna, ovisno o luksuznosti bara i kvaliteti usluge.

Prilikom korištenja taksi usluga najčešće se ne očekuje ostavljanje napojnica, ali je poželjno zaokružiti račun na veći iznos i tu razliku ostaviti kao simboličnu napojnicu. Što se tiče hotela uobičajeno je ostavljati od 10 do 20 kuna, dok se primjerice u Nizozemskoj i Belgiji ne očekuje davanje dodatnih napojnica s obzirom da je trošak usluge uračunat u samu cijenu boravka.

Hrvatska

Iako su po pravilu kod nas napojnice uključene u cijenu računa i najčešće nisu očekivane, pristojno je ostaviti 10 posto od iznosa računa ili iznos računa zaokružiti na okruglu brojku. Ovakva praksa opće je prihvaćena u restoranima i kafićima te taksi prijevozu, dok se u hotelima očekuje napojnica od 5 do 10 kuna po usluzi.

Cijelu listu možete vidjeti –> OVDJE

Izvor: Jutranji.hr