Transsibirska željeznica ali na luksuzan način


Putovanje Transsibirskom željeznicom ulazi u red najvećih turističkih avantura i nešto što svaki putoholičar mora doživjeti bar jednom u životu. Danas postoji mogućnost i da vožnju od Moskve do Vladivostoka provedete u luksuznim vlakovima. Ruski vjesnik vam predstavlja vodič kroz ovo ne baš jeftino zadovoljstvo.

Krenite na put raskošnim vlakom po Euroaziji – od Moskve do Vladivostoka – i uživajte u udobnosti i luksuzu. Moći ćete osjetiti okus roštilja na obali Bajkalskog jezera, upoznati nomadski način života u Mongoliji i posjetiti veličanstvenu drvenu arhitekturu u selu Taljci. Dok putujete, promatrat ćete zadivljujuću divljinu Sibira, a pojam “udobnosti na kotačima” dobit će ovdje sasvim novo značenje. Pogledajte ukratko što vas sve čeka na ovom putu – od cijene karata do mogućnosti obilaska Zimskog dvorca.

U čemu je razlika?

Vožnja ovom prugom predstavlja nezaboravno iskustvo – putnici mogu vidjeti prizore od kojih zastaje dah i upoznati način života lokalnog stanovništva. Imat ćete osjećaj kao da po Rusiji, Mongoliji i Kini putujete u elitnom Ritz-Carlton “hotelu na kotačima”. Nudi vam se izvrsna hrana, uzbudljiva predavanja tijekom putovanja, kupe s kupaonicom i prilika da se sprijateljite s putnicima iz cijelog svijeta.Trenutno postoje četiri luksuzna transsibirska vlaka u vlasništvu privatnih tvrtki: “Zlatni orao”, “Carsko zlato”, Grand Trans Siberian Express, kao i najnoviji – “Carska Rusija”.

trans3

“Carska Rusija”

Počet ćemo od “Carske Rusije”. Zbog svoje jedinstvenosti, jedan je od najtraženijih vlakova za ovu vrstu putovanja. Prvo, ovo je najnoviji vlak. Osim toga, odvest će vas izvan uobičajenih turističkih ruta, do prelijepih gradova poput Omska, Toboljska i Novosibirska. Ovo su manje popularne, ali ništa manje privlačne destinacije na najdužoj željezničkoj pruzi na svijetu.

U smislu udobnosti, “Carska Rusija” može se usporediti s hotelima Hilton ili Mariot, koji nisu najluksuzniji, ali se odlikuju visokim komforom. Kupei su prostrani i lijepo uređeni. Putovanje višom klasom podrazumijeva kupee opremljene tuš-kabinom, a u dva luksuzna vagona za ručavanje služe se izvanredna jela ruske kuhinje. Vlak je sasvim nov. Hoteli u kojima se odsjeda tijekom putovanja su među najboljima.

“Zlatni orao”

Vlak “Zlatni orao” vrhunac je luksuza. Za razliku od modernog vlaka kao što je “Carska Rusija”, izgled “Zlatnog orla” podsjeća na neka prošla vremena. Sama njegova pojava je veličanstvena i može se reći da zaslužuje počasno mjesto među vlakovima. Radi se o jednoj od najboljih željezničkih kompozicija luksuzne klase na svijetu. Od svih vagona koji se koriste na Transsibirskoj željeznici, oni koji pripadaju “Zlatnom orlu” imaju najprostranije kupee, a izbor pogodnosti za putnike je impresivan. Spomenimo samo da se tijekom vožnje služi šampanjac, u kupaonicama se nalaze sredstva za higijenu proizvođača L’Occitane, a osoblje putnicima stoji na raspolaganju 24 sata svih 7 dana u tjednu. Zanimljiv detalj je da kompoziciju vuče lokomotiva P36 – jedan od najstarijih parnih motora u uporabi. Za “Zlatnog orla” može se slobodno reći da je to hotel Four Seasons na pruzi. Sve u svemu, ako želite vrhunski luksuz, vaša očekivanja će biti sigurno ispunjena. Naravno, ovo ima svoju cijenu – karta za dvotjedno putovanje Transsibirskom prugom stoji i više od 20.000 dolara. Usporedbe radi, za sličan program, osnovna cijena karte za “Carsku Rusiju” iznosi 5.000 dolara.

“Carsko zlato”

“Carsko zlato” je najstariji privatni vlak koji prometuje ruskim prugama. Ovo ne znači da je i manje udoban, jer se gotovo svake godine renovira. Raspolaže prostranim kupeima, a kako je u vlasništvu njemačke tvrtke, usluga putnicima odlikuje se preciznošću i kvalitetom karakterističnima za tu zemlju. Ono što je Kempinsky među hotelima, to je “Carsko zlato” u kategoriji željeznica. Osim prostranih kabina, putnici mogu očekivati i odličan komfor. Jedna od posebnosti vlaka je “nostalgični vagon”. Njegovi kupei opremljeni su u stilu nekadašnjih sovjetskih vlakova kojima su putovali visoki funkcioneri Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Putovanje u ovom vagonu bit će poseban doživljaj ako vam ne smetaju zajedničke tuš-kabine.

Grand Trans Siberian Express

Na Transsibirskoj pruzi putnike prevozi i Grand Trans Sibirian Express, još jedna luksuzna željeznička kompozicija čiji je vlasnik njemačka kompanija. U smislu udobnosti može se usporediti s “Carskom Rusijom”. Nudi širok izbor kupea i povoljnije cijene od “Carskog zlata”. Ono što ovaj vlak izdvaja od drugih jest pravi klavir u salonskom vagonu.

Na cijelom svijetu gotovo da ne postoji turistička ponuda koja se može usporediti s luksuznom željezničkom turom po Sibiru. Putovanje podsjeća na krstarenje u “hotelima s 5 zvjezdica na vodi”, jer su i ovi vlakovi “hoteli s pet zvjezdica na tračnicama”. Dok u udobnosti i privatnosti klizite vlakom kroz Sibir, osjećate se kao da ulazite u neki sasvim novi svijet.

trans2

Izvor: Ruski Vjesnik

Izvor: lernidee.de, Vostock Photo, Getty Images, Legion Media, The Imperial Russia Press Photo