TENERIFE – Otok sreće, sunca, vulkana i drevnog zmajevog drva


 

Mnogima, prva pomisao na ovaj predivni španjolski otok najveći od svih Kanara; to si mogu samo bogati priuštiti! Ne znajući uopće gdje se otok nalazi i kako je zapravo vrlo jednostavno i jeftino doći. Čak i s nekim hrvatskim standardima možete si pružiti odmor na tjedan dana tko zna dobro raspodijeliti ušteđevinu. Ovoga puta putovala sam iz Irske na ljetovanje s društvom te sam odabrala upravo ovu destinaciju. Inače većina Iraca i stranaca koji tamo žive i rade prva destinacija im je upravo ovaj otok. S vrlo povoljnim kartama s uključenim povratnim letom i smještajem za tjedan dana uputili smo se u dosad nama nepoznato.

Nakon dolaska na našu destinaciju Costa Adeje na južnom dijelu odlučili smo odmah malo obići mjesto. Bili smo očarani prekrasnim palmama kojih ima stvarno na svakom koraku, a i kaktusa pa smo u jednom trenutku pomislili da smo došli u Meksiko. Najpopularnije plaže na jugu Tenerifa su Playa LasVistas, Playa Las Americas, Playa Fañabe i Playa del Duque. Kako smo došli u listopadu iznenadili smo se što je vrlo toplo, a ocean je još topliji za taj period u godini. Inače otok je nastao vulkanskom erupcijom prije 12 milijuna godina s najvišim vrhom Pico del Teide, vulkanske planine El Teide. To je ujedno i najviši vrh Španjolske i treći po veličini vulkan na svijetu s 3 718 metara nadmorske visine(prva dva su na Havajima). Temperature su tokom cijele godine oko 25°C, a iako se čini da nisu temperature pogodne za kupanje i sunčanje pogotovo u listopadu prevarili bi ste se jer otok je smješten bliže Afričkoj obali(Maroko). Na vrlo plodnom tlu otoka uzgajaju se banane, agrumi, bademi, duhan, vinova loza i žitarice. Glavni grad Tenerifa je Santa Cruz de Tenerife.

Tenerife je ‘otok suprotnosti’ kako ga mnogi nazivaju. Naime južni dio ima više sunčanih sati te na tom dijelu otoka dominiraju polupustinjska prostranstava i vulkanski pejzaž dok je na sjeveru više vlage i kiše. Kako nismo vozači odlučili smo se za turističku turu oko otoka. Iskreno ni sekunde nismo požalili što smo platili tih 30 eura za cjelodnevni obilazak otoka. Prekrasni pejzaži, lokalno stanovništvo, priroda u svom prirodnom obliku točnije vulkanskom ostavila nas je bez daha. Planina El Teide do koje nam je trebalo sat i pol vremena uspinjući se s juga prema sredini otoka u kojem se i nalazi svojom ljepotom i neobičnim oblicima kamenja vratila nas je u prošlost kada nije postojalo apsolutno ništa naravno mi to ne znamo ali vrijedilo je zamišljati te trenutke na pola sata koliko smo bili tamo. Odmah nakon toga smo se uputili na sjever otoka u mjesto Icod de Los Vinos.
Icod na jeziku Guancha, starosjedioca otoka znači dragocjena stvar ili predmet. Icod je glavna vinarska zona na otoku, a sam Icod je postao simbol Tenerifa zbog zmajevog drva ili zmajevca (dracena draco). Zovu ga El Drago i cvjeta jednom do dva puta godišnje. Plodovi su narančaste boje veličine graška. Zmajevac je visok oko 16 metara i star oko 2000 godina po bilješkama.

Tko god se uputi na ovaj predivni otok ovo vrlo mirno mjesto s oko 23 tisuce stanovnika vrijedi posjetiti. Slika govori 1000 riječi ali uživo vidjeti nešto tako rijetko i staro je neopisivo. Nakon kraće stanke nastavili smo put prema mjestu Masca na zapadnoj obali otoka. Mjesto je skriveno između stijena tako da se ne vidi od mora ali se može doći na sami vrh vrlo zastrašujućim putem kojim se ledi krv u žilama. Preživjevši taj put nimalo nismo zažalili jer prekrasne panorame tog mjesta i s pogledom na ocean u daljini nikad nećemo zaboraviti. Imate i suvenirnicu-restoran u kojem možete probati slavni koktel ili sladoled od kaktusa.Također postoji legenda koja kaže da su gusari sakrili svoje blago u jednu od špilja u blizini mjesta. U tu avanturu se nismo htjeli upuštati 🙂

Vraćajući se zapadnom obalom nazad prema jugu, stali smo u mjesto Los Gigantes. Pomalo zastrašujuće ali čarobno mjesto čije se crne litice dižu okomito iz mora u visinu od 600 metara.(slično nešto kao klifovi u Irskoj).U blizini se nalazi i Loro Parque Pingvini, delfini, morski lavovi, papagaji, gorile, tropske i kanarske ribe smješteni su na površini od 13 ha. Životinje žive u područjima koja su uređena kao njihovo prirodno stanište.Mi nismo uspjeli obići taj dio ali vjerujem da vrijedi posjetiti.
Obišli smo i najveći vodeni park Siam Park s oko 15 vodenih atrakcija pa oni koji su željni avanture mogu se okušati i ovdje. Dnevna ulaznica je oko 20 eura.  Pred kraj našeg putovanja uplatiti smo i 3-satnu turu brodom oko jednog dijela otoka i tu smo se maksimalno opustili. Sunčali, probali najpoznatije pivo Doradu i gledali delfine te se i okupali u oceanu pri povratku.
Od svega,osobno mene su se najviše dojmili nestvarni zalasci sunca, a za noćne ptice kao što sam ja promatranje mjesečine iznad ovog prekrasnog otoka kojemu ću se vjerojatno još jednom vratiti je užitak.

 

By:Lejla Os