Što učiniti s digitalnim fotografijama kad se vratite s putovanja


U današnje vrijeme digitalnih fotografija vratimo se kući sa stotinama slika, teško je uopće i pokazati odmah najbolje od najboljih znatiželjnim ljudima, dok par dana ne presjedimo pred računalom i uspijemo ih sortirati.

U vrijeme kad smo kupovali filmove za fotiće koji nisu bili jeftini i onda smo još morali platiti izradu slika, malo više smo pazili koliko slika ćemo uslikati na putovanju. U današnje vrijeme kada su memorijske kartice sve jeftinije, a memorijski prostor sve veći možemo se vratiti sa stotinama i stotinama slika.

Razlika je također što smo prije morali čekati da se vratimo s putovanja, da drugi dan možemo otrčati do lokalnog foto studija i predamo slike za izradu. Zatim pričekati još dan, dva da otiđemo po slike i napokon vidimo kako su ispale. Danas čim uslikamo nešto, ne samo da možemo odmah vidjeti, već možemo objaviti na društvenim mrežama, zahvaljujući mobitelima i internetu.

Nakon što smo napokon dobili fotografije, mogli smo ih pogledati i vidjeti što smo uslikali, nakon toga posložili bi slike u album ili kutiju za cipele i povremeno ih pregledavali. Što se danas događa sa stotinama slika koje smo uslikali?

Izrađujete li još uvijek svoje slike s putovanja ili ih povremeno pogledate na računalu? Problem s današnjim slikama je što uslikamo slike, prenesemo na računalo, ne izradimo niti jednu. Nakon nekoliko godina promijenimo računalo i sve to ostane tamo negdje. U najgorem slučaju pokvari nam se hard disk i izgubimo sve slike s putovanja. Također, kada sjednemo da gledamo slike, imamo jednu te istu znamenitost uslikanu 20-ak puta uz minimalno pomicanje fotića i još 20-ak slika iste znamenitosti slikanu iz različitih kuteva. Jer želimo ipak uhvatiti čar te veličanstvene građevine, što god to bilo. Ali kada kasnije gledamo slike, čini nam se da imamo 40 slika iste stvari i sigurno ih nećemo sve pregledati, jer imamo isto tako 40 slika svake druge stvari. Naravno, možda se jedan od rijetkih koji uslikaju sve jednom ili dva puta i dovoljno za naprave uspomenu i s time si olakšavate posao kod pregledavanja slika.

Kako ipak spremati slike na vidljivo da ne postanu samo jedan od mnogih foldera na našem računalu? Ovisno što vam se više sviđa, fleksibilnost, da možete redovito mijenjati i stavljati nove slike s putovanja ili nekoliko vama najboljih slika koje će uvijek biti izložene. Pa evo nekoliko ideja.

Fotoknjiga

Jedna od danas popularnijih načina izrade slika. Odlična ideja jer možete dodati uz to i tekst koji opisuje slike, što će pogotovo biti zanimljivo ako se netko od znatiželjnih gostiju zagleda u vaše police i fotoknjige. Možete od svakog putovanja napraviti jednu. Također uvijek su jednostavne za ponijeti ako želite nekome pokazati kako je proteklo vaše posljednje putovanje.

Ploča od stiropora ili pluta

Idealno ako želite redovito mijenjati izgled i slike. Možete ih jednostavno pričvrstiti pribadačama i lako zamijeniti, također možete dodavati razglednice, citate, račune i bilo što drugo što vam je uspomena s putovanja.

Pričvrstite ih magnetima na frižider

Još jedan brz i jednostavan način, uvijek ih možete brzo promijeniti, uz to, bit će zanimljivo pomiješati ih s magnetima koje ste donijeli s putovanja.

Album

Tradicionalan ali jednostavan način, izradite slike i poslažete ih u album i kada se želite podsjetiti nekog putovanja uzmete album u ruke i pregledate slike.

Posteri

Danas se nude različiti posteri u različitim veličinama koje možete ponosno objesiti na zid da budu predmet divljenja vaših gostiju.

Okviri za slike

Veći okviri za slike koje stavite na zid. Prednost jer također možete promijeniti slike s vremena na vrijeme. Osim toga možete uzeti veći okvir, a slike uredite tako da od njih više napravite jednu.

Video

Ako ste više digitalan tip, možete složiti video od najdražih slika uz neku pjesmu koja će vas podsjećati na putovanje i svako malo pustite i uživate u uspomenama.

Ako imate vama neki najdraži čuvanja fotografija, podijelite s nama. Voljeli bismo čuti i vidjeti kako ste vi bili kreativni s vašim slikama.

M.M.