Šri Lanka – proglašeno izvanredno stanje zbog sukoba


Šri Lanka je proglasila izvanredno stanje u trajanju od deset dana radi zaustavljanja nasilja, rekao je vladin glasnogovornik, nakon što su izbili sukobi između većinskih budista i pripadnika manjinske muslimanske zajednice piše index.hr

Napetosti između dviju zajednica porasle su prošle godine, a neke tvrdolinijaške budističke skupine optužuju muslimane da prisiljavaju ljude na preobraćenje na islam te da vandaliziraju budistička arheološka mjesta. 

Neki budistički nacionalisti također prosvjeduju protiv prisutnosti Rohindža tražitelja azila iz većinski budističkog Mjanmara, gdje je također porastao budistički nacionalizam.

“Na posebnoj sjednici vlade, odlučeno je da se proglasi izvanredno stanje na 10 dana kako bi se spriječilo širenje nemira među zajednicama”, rekao je glasnogovornik vlade. 


Nasilje u Šri Lanki buknulo je u nedjelju nakon pogreba muškaraca pripadnika većinske budističke zajednice koji je umro nekoliko dana nakon sukoba s muslimanima.

Muslimani čine oko 9 posto stanovništva Šri Lanke, budisti oko 70 posto a etnički Tamili, koji su većinom hindusi, oko 13 posto.