Srdačnost i toplina Irana


Iran je država u jugozapadnoj Aziji. 7.000 godina duga povijest učinila je Iran jednom od najzanimljivijih svjetskih destinacija, a priče iz povijesti isprepletene su s brojnim legendama i bajkama. Iranci kažu da je njihova prekrasna zemlja stara kao sama povijest...

persepolisPutovanje u Iran savršena je prilika za uklanjanje svih možebitnih pogrešnih pretpostavki o toj zanimljivoj zemlji te se osobno uvjeriti da nije istina baš sve što kažu na televiziji (Iran je jedna od najsigurnijh zemalja svijeta, a Iranci nevjerojatno srdačni domaćini). Iza stereotipa i predrasuda skriva se zemlja koja gotovo vapi za pažnjom i željom da ju se doživi onakvom kakva uistinu jest. Na vama je samo osmjeliti se na jedno zaista posebno putovanje.

Čarobni Perzepolis utjelovljenje je druge značajne dinastije, odnosno carstva Ahemenida. Veličanstvena stubišta, precizni reljefi i zadivljujući ulazi u grad jasno daju do znanja kako je ovaj grad nekoć bio veličanstven, i kako je bila snažna dominacija carstva tijekom kojeg je nastalo. Nakon šetnje poviješću povratak u uvijek užurbani Teheran predstavlja ujedno i povratak u sadašnjost, u moderno doba kojem Teheran još uvijek pomalo odolijeva. Prometne gužve, moderni klubovi, dobri restorani i galerije u Teheranu čine se miljama daleko od pješčanih dina ili od planina u središnjem Iranu. To nije sve – stanovnici Irana dočekuju svoje goste toplinom i gostoljubivošću, a kultura koja je stvarana kroz stoljeća dala im je izražajnu notu profinjenosti. Mjesta poput Yazda, Shiraza ili Isfahana u potpunosti će dočarati najbolje od Irana.isfahan

Shiraz je grad koji u potpunosti ocrtava profinjenost koja se u srcu perzijske kulture snažno veliča već tisućljećima. Poznat kao “grad ruža”, “grad ljubavi” i “grad vrtova”, tijekom povijesti bio je jedan od najvažnijih gradova srednjovjekovnog islamskog svijeta i iranski glavni grad tijekom vladavine dinastije Zand, tijekom koje je sagrađena većina prekrasnih zgrada. Ujedno, Shiraz je mjesto hodočašća velikog broja stanovnika, koji ujedno vole pohoditi ovaj grad zbog iznimno gostoljubivih domaćina.

Utvrda Alamut poznata je i kao Orlovsko gnijezdo. Alamut je bio srce misterioznog pokreta Asasina, čiji je vođa bio Hassan Sabbah, borac protiv arapske dominacije. Kreirao je najveću organizaciju koja je stvorila strah na istoku i na zapadu, zbog čega se oko njegovog imena danas pletu brojne legende i mitovi. Arhitektonski dragulji koje je stvorio perzijski narod kroz povijest oduševljavaju i nadahnjuju brojne pjesnike i umjetnike, a putnika namjernika ostavljaju bez daha.

06_yazdyazdteheran

Premda je svaki njegov grad i svako mjesto priča za sebe, ono što ih sve povezuje srdačnost su i toplina njihovog stanovništva. Iran se može istraživati mjesecima i godinama, no ako za to nemate dovoljno vremena, 16-dnevno putovanje pokazat će vam najvažnija mjesta ove zemlje koju je tako lako zavoljeti. Uz sve ljepote koje je ostavila prošlost, Iran je zemlja koja i danas ima dušu, u kojoj će narod prigrliti kao nigdje drugdje na svijetu. Ne bojte se prihvatiti njihov poziv na čaj ili neobavezno čavrljanje.

alamut

Izvor: Moja Putovanja