Špancirfest 2016


Ovogodišnji Špancirfest počinje u petak 19.kolovoza, a završava u nedjelju 28. kolovoza. Kao i svake godine, ulice i trgovi povijesne jezgre Varaždina će se pretvoriti u pozornice raznolikog i bogatog programa namijenjenog svim ukusima i uzrastima

U proteklih godina održavanja, Špancirfest je od lokalnog događanja izrastao u međunarodno prepoznatljivi turistički brand ne samo Varaždina i varaždinske regije, već i cijele kontinentalne Hrvatske.

Radi se o jedinstvenoj kulturno-turističkoj manifestaciji čiji je program sastavljen od kombinacije ulične umjetnosti, bogatog koncertnog programa, umjetničkih nastupa, kreativnih radionica za sve uzraste i mnogih drugih popratnih događanja. Špancirfest u Varaždin svake godine privlači sve više posjetitelja i turista. Posljednjih se godina taj broj kretao oko  200 tisuća gostiju u 10 dana festivala.

Za svoj će osamnaesti rođendan varaždinski festival kreativnosti Varaždince i njihove goste počastiti s mnoštvom noviteta. Zasigurno je najveća novost širenje programa festivala na Kapucinski trg, čime Špancirfest osvaja cijelu varaždinsku povijesnu jezgru i postaje jedini hrvatski festival koji se održava na 35 hektara površine. Tu je i festival hrane i pića na Starom gradu na kojem će neki od najboljih hrvatskih restorana ponuditi svoje inačice ulične hrane, a tijekom noćnih sati taj će se prostor pretvarati u klub na otvorenom. Špancirfest 2016 započet će rođendanskom zabavom iznenađenja, a svoju će punoljetnost festival obilježiti i izdavanjem parfema 18, kao i poštanskim žigom kojim će se Hrvatska pošta koristiti u petak 19. kolovoza.

Uz pozornice na Starom gradu i Kapucinskom trgu te pozornicu  ispred vile Bedeković na ovogodišnjem će Špancirfestu biti postavljene i manje pozornice na Trgu kralja Tomislava i na Trgu Miljenka Stančića na kojima će se svakodnevno odvijati glazbeni programi. Kao što je već uobičajeno, glazbeni program na Špancirfestu obuhvaća širok raspon naizgled nespojivih stilova i izričaja, a osnovna linija koja povezuje četrdeset izvođača na tri velike pozornice je umjetnička posebnost te dosljednost u promišljanju i izvođenju glazbe. Glazbeni dio ovogodišnjeg Špancirfesta obilježit će Manu Chao i njegova La Ventura, a od izvođača na Pan pozornici na Starom gradu svakako treba izdvojiti i Dub Fx-a koji je koristeći svoj glas kao osnovni instrument prošao put od uličnog izvođača do headlinera najvećih svjetskih festivala. Svi oni koji nisu nabavili sedmodnevnu ulaznicu za Pan pozornicu po early bird cijeni od 220 kuna tu će ulaznicu od ponedjeljka 18. srpnja moći kupiti za 350 kuna, a cijene dnevnih ulaznica kreću se od 70 kuna do 175 kuna za Manu Chao La Ventura.

Pogledajte PROGRAM ŠPANCIRFESTA

Stand-up nastupi i humoristične predstave na Špancirfestu

Ljubitelji smijeha i satiričkog pogleda na društvo doći će na svoje od 22. do 25. kolovoza na osamnaestom izdanju Špancirfesta gdje će moći uživati u predstavama i nastupima poznatih hrvatskih glumaca i komičara.

Za vrijeme trajanja festivala u svim busevima Autobusnog prijevoza na redovnim linijama ZG-VŽ-ZG moguća je vožnja s jednosmjernom kartom u dva smjera – Cijena 80 kn – Više informacija o prijevozu možete vidjeti OVDJE

Uska ulica ponovno kreativno središte Špancirfesta

Posebno mjesto na svakom Špancirfestu zauzima Uska ulica, koja u deset festivalskih dana postaje pravo kreativno središte Varaždina. Nije ni čudno stoga, da gotovo i nema posjetitelja Špancira koji njom barem jednom ne prođe tijekom Festivala. Mjesto je to već tradicionalno rezervirano za umjetnike i kreativce, a tako će biti i ove godine.

Više informacija i novosti možete vidjeti OVDJE