Savjeti za poslovne putnike u Zagrebu


Na poslovnim putovanjima najveći je izazov kako doživjeti grad koji ste posjetili u tako malo vremena. Ipak je primarni razlog vašeg putovanja posao, vjerojatno neka konferencija ili poslovni sastanak, ali ako se dobro i na vrijeme organizirate možete iskoristiti poslovni put i turistički, pa time spojiti ugodno s korisnim.

Zagreb je definitivno atraktivna destinacija kojoj popularnost sve više raste. Osvojene nagrade i priznanja samo su potvrda toga. Zagreb je i odlično poslovno središte gdje se odvijaju poslovni događaji razne vrste.

Ovdje možemo spomenuti Mobility Day. Konferencija koja slovi za vodeću ICT i poslovnu konferenciju u ovom dijelu Europe te koja iz godine u godinu donosi sve najnovije informacije o trendovima u poslovnom svijetu. Tu je i jedan od važnijih događaja u marketinškom svijetu – Marketing Kingdom. Upravo ovaj događaj krenuo je u svijet baš iz Hrvatske, a svake godine okuplja brojne stručnjake i najveća imena iz svijeta marketinga. Tu su još i Zagreb Connect za startup poduzetnike te poznata svjetska konferencija Zagreb Forum.

Nakon što se odabere neka od konferencija ili događanja na kojima imate priliku poboljšati svoje poslovne vještine i mrežu poslovnih partera, važno je doživjeti i drugu stranu Zagreba – kulturu i život. Iako je grad prepun kafića, klubova i restorana, tu su i neka posebnija mjesta za posjetiti. 

Donosimo nekoliko savjeta koje možete iskoristiti za bolju kvalitetu i iskustvo vašeg putovanja u Zagrebu.

Kako odabrati smještaj?

S obzirom na to da Zagreb raste kao turističko središte, prema tome raste i broj smještaja – hotela, hostela, apartmana itd. Cijene su pristupačne i lako je pronaći smještaj, ako se ne radi o ljetnim mjesecima.

No kako je priroda vašeg putovanja ipak posao, prema tome predlažemo i da odaberete poslovni hotel u Zagrebu. Ovdje možemo preporučiti hotel Aristos koji se nalazi blizu zračne luke te je namijenjen poslovnim gostima. Hotel Aristos je prepoznat kao kvalitetan biznis hotel na dobroj lokaciji.

Ako inzistirate na lokaciji u samom centru grada, niz je izvrsnih hotela u kojima možete odsjesti. Uvijek je dobra preporuka provjeriti AirBnB ili booking.com za ponudu smještaja.

Odaberite način putovanja

Zagreb je u svakom slučaju prometno odlično povezan i dostupan grad. Postoje razni načini da se putuje do Zagreba. Možete lako doći kopnom (busom, automobilom, rent a car) ili zrakom, odnosno avionom. Radi jednostavnosti, komfora i brzine, vjerojatno je avion najbolji izbor.

Na vrijeme organizirajte raspored

Kad unaprijed organizirate raspored ne samo da vam to pomaže organizirati misli, prioritete i ciljeve nego na taj način također motivirate sebe da što više napravite i od toga imate koristi. Pobrinite se da znate što trebate učiniti dok ste na putu, te kako, kada i gdje to učiniti. Odmah i prije puta provjerite svoj poslovni raspored (termine sastanaka, plan i program konferencije itd.) i planirajte koliko će vam ostati slobodnog vremena za upoznavanje grada.

Preuzmite aplikacije za učinkovitije putovanje

Prednost Zagreba je njegova prometna povezanost i gradski prijevoz. No još jedna velika prednost je i prisutnost Ubera. Tako da je to aplikacija koju trebate imati dok ste u Zagrebu.

Ako želite posjetiti lokalne događaje i upoznati lokalnu ekipu sličnih interesa instalirajte Meetup aplikaciju. Korisna aplikacija je i Currency. Aplikacija prati valute u realnom vremenu i pomaže vam pretvoriti bilo koje dvije međunarodne valute. Za lakšu organizaciju puta pogledajte aplikaciju TripIt.

Što obavezno vidjeti u Zagrebu

Kada dođete vrlo brzo ćete poželjeti produžiti svoj boravak ovdje. Za razliku od obalnih gradova, u Zagrebu je aktivno tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ljetnih mjeseci.

Prvi savjet turistima svakog Zagrepčanina zasigurno bi bila najveća i najpoznatija tržnica u Zagrebu – Dolac! Otvorena je 1930-e godine i svatko tko je posjeti osjetit će posebnu vibru. Izvrsna prilika za odmaranje od laptopa i poslovnih razgovora.

Par koraka od Dolca nalazi se i središnji trg Bana Josipa Jelačića, koji spada u Donji grad. Na koju god stranu krenuli od trga, dočekat će vas niz kulturnih i povijesnih vrijednosti. Tako ako odete prema jugu, naići ćete na Hrvatsko narodno kazalište, a ako krenete prema zapadu naći ćete se u najdužoj ulici u Zagrebu – Ilici. Kretanjem prema istoku možete doći do takozvanih pluća grada, park Maksimir.

Istražite Gornji grad koji je zaista romantični dio Zagreba. Tamo gotovo nikad nije prevelika gužva jer je promet ograničen. Ima puno povijesnih znamenitosti (kula Lotrščak, Kamenita vrata, crkva Svetog Marka, Strossmayerovo šetalište…) i tamo se nalazi zgrada hrvatskog Sabora. Katedrala grada Zagreba se nalazi u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga. Puna je gotičkih i arhitektonskih elemenata.

Kad razmišljate o stvarima koje treba vidjeti u Zagrebu, razmislite o posjetu nekim od zagrebačkih muzeja i umjetničkih galerija te kazališta.

Zagreb ima puno zelenih površina, parkova i šuma unutar granica grada stvoreno za sportske aktivnosti kao joggiranje, bicikliranje… što god vam padne na pamet.

Što se hrane tiče, tradicionalna hrana vas neće ostaviti gladnima. Domaći sir i vrhnje na Dolcu, mlinci s puretinom, popularni zagorski štrukli uz češnjovke ili krvavice, samo su neki od ukusa koji se trebaju isprobati!

Po čemu je Zagreb drugačiji od drugih poslovnih odredišta?

Bogata kulturna baština, dobra povezanost s ostatkom Europe, blizina Jadranskom moru… To su samo od nekih prednosti Zagreba nad drugim gradovima. Ujedno, glavni grad Hrvatske je u 2015. godini osvojio titulu najboljeg božićnog sajma! U bilo koje razdoblje došli, u Zagrebu ćete doista moći istražiti tradiciju, osjetiti opuštenost te u potpunosti kvalitetno iskoristiti dan.