Rhapsody of the Seas – plutajući grad


Nismo nikad krstarili pa nam je taj svijet totalna nepoznanica. No. imali smo priliku posjetiti kruzer Rhapsody of the Seas i vidjeti na koji način funkcionira takvo putovanje, odnosno što je sve potrebno kako bi putnici bili zadovoljni.

Dana 27.5.2017. gotovo smo prekrižili dvije stvari s naše TO DO liste – posjet Veneciji i putovanje kruzerom. Gotovo. Veneciju smo posjetili, ali kruzerom nažalost nismo otputovali. No, zahvaljujući Svijetu krstarenja imali smo mogućnost, barem na nekoliko sati, vidjeti kako izgleda život na kruzeru Rhapsody of the Seas u vlasništvu Royal Caribbean International.

Na prvu kruzer je izgledao zaista impresivno, kasnije smo saznali da ga zovu i „light and airy ship“ jer omogućuje pogled od 360 stupnjeva kroz staklene površine posljednjeg kata, a ima ih ukupno 11. Inače spada u starije kruzere u vlasništvu kompanije, što se može i zaključiti po unutrašnjosti broda, no unatoč tome odiše elegancijom, ali što je najvažnije i pozitivnom atmosferom koju smo osjetili odmah pri samom ulasku.

Nakon sigurnosne kontrole, gotovo jednake kao i one kod ukrcaja na avion, ušli smo u svijet prekooceanskih putovanja, bar na kratko 🙂 Pomislila sam čovječe, pa ovo je zaista plutajući grad. Tko se ovdje snalazi i koliko je vremena potrebno da shvatiš kamo krenuti da bi došao do cilja?

                         

A u ponudi ima sveeeega. Tako je recimo na 11. katu smješten japanski restoran s panoramskim pogledom, dok 10. kat izgleda onako kako ja zamišljam raj, tj. sastoji se od spa prostora, nekoliko jacuzzija, različitih dvorana za relaksaciju, teretane, prostora za pilates, jogu, solarija. Tu se nude i usluge različitih vrsta masaža, pedikure, manikure, izbjeljivanja zubi i tako u nedogled. Na otvorenom dijelu nalazi se najveći bazen na brodu i pozornica gdje odlični glazbenici nastupaju uživo i stvaraju posebnu atmosferu. Drugi dio ovog kata rezerviran je za djecu i dječje sadržaje koji su organizirani sukladno dječjoj dobi, a ima prostora za igru na otvorenom i zatvorenom, diska za tinejdžere, zida za penjanje. Nude se i različiti sadržaji poput seminara, kreativnih radionica i sl., dok se roditeljima nudi i usluga čuvanja djece. Na 8. katu nalazi se galerija slika, na 6. kazalište na kojem se prikazuju predstave nalik onima na Broadway-u te shopping centar u kojem trgovine rade samo kada brod plovi. Na 5. katu pomislite da ste u Las Vegasu.

Kako smo bili gosti broda samo 4 sata, nismo uspjeli obići i vidjeti što sve brod nudi. No, imali smo čast upoznati kapetana broda g. Johana Malmberga, dragog i pričljivog Šveđanina, koji nam je pojasnio kako zapravo izgleda njihov radni dan i tko obavlja koji posao. Također, upoznali smo i Viktora Nasteskog glavnog šefa kuhinje, izrazito simpatičnog i vedrog Makedonca. On nas je proveo po prostorijama u koje „obični gosti broda“ ne smiju zalaziti. Tako smo vidjeli gdje se hrana skladišti, gdje se i kako priprema te nam je otkrio kako se svježa hrana nabavlja pretežno na području Europe i to Nizozemske, dok se smrznuta hrana (meso) nabavlja na tržištu SAD-a. Kazao je kako su svi meniji zadani i dobiveni od strane kompanije, a prilagođavaju se mjestu gdje se brod nalazi. Upravo hrana je zapravo i ono što me najviše oduševilo – od čistoće, organiziranosti kuhinje do okusa i izbora ponuđene hrane. Mljaaac!

Viktor nas je proveo i kroz prostore namijenjene za druženje članova posade i mogu reći da sve skupa izgleda vrlo simpatično, a svi zaposlenici bili su iznimno susretljivi, ljubazni i uvijek s osmjehom na licu.

Na dan naše posjete, na brodu je bilo 2.107 gostiju (i 791 član posade). Cijena krstarenja ovisi o datumu rezerviranja, veličini i klasi sobe te popunjenosti broda, a uglavnom se kreće od 800-2.000eur. Većina sadržaja na brodu je uključena u cijenu, dok se dio usluge (npr. alkohol, internet, hrana u gore spomenutom japanskom restoranu) naplaćuje. Npr. cijena opcije surf+stream po danu iznosi 17,99eur.

Predvečer smo ispratili brod koji je krenuo prema Crnoj gori u nadi da ćemo i mi na skoro prekooceansko putovanje, a utjehu smo pronašli u preeeekrasnoj Veneciji.

Nina Smiljanić