Razlika između turista i putnika


U koju kategoriju svi spadate i smatrate li uopće da postoji istina u podijeli na putnike i turiste?

U čemu je dakle razlika? Oboje i putnik i turist putuju na neko novo mjesto, no razlika je u načinu na koji se ponašaju dok dođu na odredište.

Definicija kaže ovako:

Dok turist posjećuje samo najpoznatije znamenitosti mjesta u većini slučajeva to možete vidjeti na turističkim busevima, brodovima i zamkama za turiste. A naravno tu su neizbježni selfiji kako bi svi znali u kojem trenutku i gdje se osoba nalazi. Ako ste imali ikada priliku ili ići na neki turističku turu busom ili vidjeti. To u principu izgleda ovako. Bus pokupi turiste odveze ih na mjesto A, tamo ih ostavi sat, dva koliko je potrebno da poslikaju sve što treba, pa dalje prijevoz do mjesta B i tako dok tura ne završi. Turisti u tom smislu ne planiraju da upoznaju dublje kulturu grada ili države u kojoj se nalaze ili samih stanovnika.

Putnik u ovom slučaju ne ide po ničijem planu, već ima svoj plan ali isto tako svjestan je da postoji odstupanje od plana ako ga put odvede u drugom smjeru. Putnik je spreman zavući se u ulice koje nisu u top 10 turističkih atrakcija. Spreman je više komunicirati s ljudima koje sretne na putovanju, saslušati prijedloge gdje ići, što vidjeti te tako možda i zaobići neke od popularnih turističkih atrakcija, ali vidjeti neke nove veći još neotkrivene. Oni stvaraju svoje iskustvo, a ne slijede tuđe.

Turisti će se više isticati od lokalnog stanovništva, što po načinu odjeće jer se ne pokušavaju uklopiti previše u lokalno stanovništvo, a vrlo vjerojatno neće pokušati pričati na lokalnom jeziku, jer dok god posjećujete turistička mjesta engleski je u većini slučajeva sasvim dovoljan jezik (ako engleski nije lokalni jezik).

Putnik će se probati više i odjećom uklopiti u domaću atmosferu, već unaprijed je naučilo nešto jezika i pokušat će ga primijeniti, pričati s ljudima, naučiti neke nove riječi.

Dok turisti samo želi pobjeći od svakodnevice i uživati u odmoru, putnik će manje gledati to samo kao odmor a više kao novu avanturu i priliku za učenjem nečeg novog.

Svatko ima svoj stil putovanja i ni jedno od ovih nije krivo ako se vi s putovanja vratite zadovoljni. Kakva su vaša iskustva na putovanju? Slijedite li turistički vodič ili istražujete manje otkrivene zanimljivosti grada i države u kojoj se nalazite? Komunicirate li s domaćim stanovništvom ili slijedite turističkog vodiča?

M.M.