Putuje svijetom slijep – do sada je posjetio više od 125 zemalja


Tony Giles iako je slijep i gluh ne posustaje sa svojim putovanjima, do sada je posjetio više od 125 zemalja

Tony je vid izgubio s 10 godina, a putovati solo je naučio kao tinejdžer kad je putovao u posebnu školu.

Postavio si je cilj da će posjetiti svaku zemlju na svijetu jer je to najveći izazov za slijepe osobe. Putuje od 2000. godine i do sada je posjetio 125 zemalja diljem svijeta uključujući svaku državu u Americi.

Tijekom putovanja dogodile su mu se i brojne avanture pa je tako bio uhićen prilikom prelaska granice s Etiopijom, lutao je glavnim gradom Malija tijekom vojnog udara. Na putovanju je upoznao i ljubav svog života Tatianu iz Grčke koja je također slijepa. Napisao je i dvije knjige pod svojim imenom “Tony the Traveler”.

Prvo putovanje bilo mu je u New Orleans gdje je shvatio da može sve sam i od onda su mu putovanja ostala u krvi. Nakon toga 5 mjeseci je putovao Australijom, Novim Zelandom, Tajlandom i Vijetnamom.

Najjasnija vizualna memorija koje se sjeća još kao dječak je zalazak sunca iznad njegovog rodnog kraja. Tony nije dopustio da zbog oštećenja vida i sluha ne slijedi svoje snove pa je tako završio i diplomirao na Američkom studiju Sveučilišta Northampton 2001. godine. Nakon toga Tony je posjetio svake godine neku novu zemlju od svog prvog putovanja. 2004. do 2005. godine posjetio je Južnu Afriku, Lesoto, Swaziland, Mozambik, Zimbabve, Zambiju i Malawi.

2007. godine je posjetio Island i Šri Lanku, a nakon toga Tursku i Grčku gdje je i upoznao svoju djevojku. Svako putovanje financira od mirovine koju mu je ostavio tata koji je umro kad je Tony imao samo 16 godina. Putuje što je moguće jeftinije pa koristi couchsurfing, low budget hotele i javni prijevoz gdje je to moguće. 

Bez slušnog aparata njegova putovanja vrlo vjerovano ne bi bila moguća.

Njegova putovanja možete pratiti –> OVDJE