Predstavljen program 54. izdanja Porcijunkulova u Čakovcu


Veličinu ove manifestacije dokazuju i poznati izvođači koji će ove godine nastupiti i dodatno uveličati vrijednost Porcijunkulova

U utorak, 3. srpnja u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija za novinare na temu ‘Porcijunkulovo 2018.’

Ovogodišnju manifestaciju predstavili su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak i pomoćnica direktora Turističke zajednice Grada Čakovca Boška Ban Vlahek.

54. izdanje, ove svim Međimurcima srcu drage manifestacije, 2018. godine potpomognuto je i s financijskom nagradom koju je zaprimila proglašenjem TOP događajem u Hrvatskoj.

Veličinu ove manifestacije dokazuju i poznati izvođači koji će ove godine nastupiti i dodatno uveličati vrijednost Porcijunkulova.

– Vjerujem da je ova manifestacija prepoznatljiva ne samo sjeverozapadnoj regiji Hrvatske, već i šire te van granica Lijepe naše. Dugi niz godina imamo izlagače koji nam dolaze iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Italije. Svake godine dolazi ih sve više, a već je prijavljeno nešto više od 250 izlagača. Vjerujem da će Porcijunkulovo i ove godine biti uspješno i da ćemo opravdati priznanje, rekao je gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač.Porcijunkulovo 2018. trajat će i jedan dan više, pa tako sve započinje u petak 27. srpnja i nastavlja se do četvrtka, 2. kolovoza.

Niz koncerata 27. srpnja otvara Mirko Švenda Žiga sa svojom obiteljskom pričom. Idućeg dana, u subotu, 28. srpnja u Čakovcu će zapjevati Nina Badrić, dok je nedjelja, 29. srpnja rezervirana za Žeru i Crvenu jabuku. U ponedjeljak, 30. srpnja na Porcijunkulovo stižu Četiri tenora (Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Škugor i Marko Pecotić). Posljednjeg srpanjskog dana na pozornicu će izaći legendarni Massimo. Svi fanovi Zvonka Bogdana doći će na svoje 1. kolovoza, dok će ovogodišnje Porcijunkulovo velikim koncertom zatvoriti Tony Cetinski.

– Porcijunkulovo je vezano i uz duhovni program. To je glavno proštenje u Međimurju, a program će započeti u ponedjeljak, 30. srpnja s početkom Ispovijedi u 17.30 sati te 18.30 Večernjom misom kojom započinje trodnevna priprava za blagdan BI. Dj. Marije, Kraljice Anđela – Porcijunkula, najavio je fra Željko Železnjak.

Nakon mise slijedi otvorenje Porcijunkulovskog proštenja. Trodnevnicu će voditi fra Mijo Šarčević iz Varaždina. Svečana procesija održat će se 2. kolovoza u 9.30 sati.

– Očekuje nas 7 dana bogatog programa, a broj izlagača i posjetitelja iz godine u godinu raste što osim kulturnog i turističkog pokazuje i visok gospodarski značaj. Zaista se moramo ponositi s titulom top događanja u Hrvatskoj. To je veliko priznanje za naš rad, zapravo najveće u povijesti Turističke zajednice grada Čakovca, kazala je pomoćnica direktora Turističke zajednice Grada Čakovca Boška Ban Vlahek.

Priznanje je to svima, građanima, posjetiteljima, a zasigurno najveće priznanje dugogodišnjim djelatnicima TZ grada Čakovca, Boški Ban Vlahek, Mariju Krčmaru i Kseniji Zrna na čelu s predsjednikom TZ grada Čakovca Stjepanom Kovačom. Ljudi su to koji ulažu maksimalni trud, odricanja, motive, volju te dužnu dozu sreće za uspjeh entuzijazmom i kreativnošću.

Posjetitelji će moći uživati u brojnim novitetima. Osim što će kafići imati pozornice za nastupe raznih izvođača, Perivoj Zrinskih bit će mjesto održavanja besplatnih koncerata velikih zvijezda, a Trg Republike predodređen je za štandove s bogatom enogastronomskom ponudom te izborom tradicionalnih proizvoda.

Duh Porcijunkulova obuzeo je cijeli grad i proširio se na još veći broj ulica, kao i šareni kišobrani koji su postali zaštitni znak čakovečkih ulica. Nedjeljno poslijepodne iskoristit će se za druženje s posjetiteljima manifestacije uz besplatan roštilj, a neće nedostajati ni međimurske pogače, autentični međimurski kolač koji će se i ove godine prodavati u humanitarne svrhe, za Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Organiziran je i bogat program za djecu u prijepodnevnim satima.

Za sam kraj pomoćnica direktora TZ grada Čakovca Boška Ban Vlahek zamolila je sve građane centra grada, a i okolice za razumijevanje zbog gužve, te naglasila da Turistički ured stoji na raspolaganju svima od 0 do 24 sata