Prag – grad za provod i raj za pivopije


Ako ste u potrazi za gradom u kojem ćete se dobro zabaviti, nešto i  vidjeti i uz to potrošiti malo novca onda je Prag definitivno nakon Berlina pravi izbor. Sa dvije prijateljice sam odlučila provesti produženi vikend u nekom od europskih gradova i izbor je pao na Prag by Lejla Brčaninović (Putovanje Snova)

Prve asocijacije na Prag su bile dobro pivo, stare tradicionalne pivnice i lijepa arhitektura, što je bilo dovoljno razloga da se uputimo prema ovom gradu.

Nismo uspjele naći povoljne direktne letove, pa smo se odlučile ići automobilom. U četvrtak smo prespavale u Beču i u petak smo stigle u Prag. Dočekao nas je sunčani proljetni dan po kojem je bilo prava uživancija istraživati centar grada.

Putovati-u-Prag

Centar Praga podsjeća na gradiće iz bajke. Čuveni astronomski sat iz 1410. godine koji se nalazi na trgu u starom gradu je danas je najstariji astronomski sat koji je još u funkciji. Atmosfera je bila toliko opuštajuća da su mnoge grupice sjedile na trgu slušajući izvedbe muzičara i gledajući umjetnike zabavljače koji su izvodili svoje performanse. Toliko smo se osjećale ugodno i opušteno da smo zanemarile upozorenja da pazimo gdje mijenjamo novac u Pragu i otišle do prve mjenjačnice na trgu. I tek kad smo zamijenile novac shvatile smo da je kurs bio veoma loš i da smo upravo doživjele ono od čega su nas upozorili.

Znamenitosti-Prag

Tako da evo i od mene preporuka da pazite gdje mijenjate novac (otprilike 28 kruna je 1 euro). Nije nam to pokvarilo raspoloženje nego smo nastavile šetnju kroz Židovsku četvrt, pa do Karlovog mosta. Most je veličanstven i danju i noću, a umjetnici i njihova djela su i ovdje u centru pažnje.

Karlov-most-noci

Pivo, kobasice i druge čarolije u Pragu 

Nakon kratkog istraživanja glavnih ulica bilo je i vrijeme da posjetimo neku pivnicu. Vodili smo se logikom da prave tradicionalne pivnice neće biti u glavnim ulicama, pa smo skrenule u sporedne i vesala atmosfera koja se čula kroz otškrinute prozore skrenula nam je pažnju na pivnicu “U zlateho Tygra. Bio je to pun pogodak. Pivnica je stara preko 200 godina, a uz odlično pivo služe i tradicionalnu hranu koja ide dobro uz pivo. U pivnici nema ništa drugo osim piva, pa tako ne možete dobiti ni čašu vode :). Smjestili su nas za stol sa veselom grupom i nakon nekoliko tura piva došao je konobar da nas obavijesti da je vrijeme da se gosti promijene i donio nam račun. Nikad nas niko nije istjerao u 19 h iz “kafane” ali razumijem i njihovu logiku. Red se već stvorio za mjesto u pivnici. Dobili smo upute od konobara za druga mjesta i nastavile istraživati Prag noću.

Pivnice-u-Pragu

Cijene su dosta niže nego npr. u Hrvatskoj ili Sloveniji, naročito ako novac promijenite po pravom tečaju :)

Morale smo se uvjeriti da li su i druge pivnice tako dobre ili smo samo imali sreće sa prvom, pa smo se uputili prema jednoj od preporuka koje smo dobile od konobara. Pivnica U Rudolfina (Křižovnická 60/10) nam je potvrdila da su pivnice u Pragu stvarno odlične i da u svakoj služe ukusne tradicionalne specijalitete. Imaju nekoliko vrsta kobasica koje su super, ali i sireve i salate koje idu odlično uz pivo. Bio je ovo super uvod za zabavnu noć u Pragu. Prešli smo ponovo Karlov most da istražimo i drugu stranu grada i tamo pronašli svirku lokalnog benda. Moj dojam je da se u Pragu stvarno dosta toga dešava, da su ljudi veoma opušteni i da vole da se druže i zabavljaju.

Prag-znamenitosti

Iako i u centru ima mnogo barova i pivnica, kao i u većini gradova najbolji klubovi se uvijek nalaze van centra. Mi smo srećom imali odličnog domaćina, prijatelja koji već godinama živi u Pragu, koji nam je otkrio dva odlična kluba koja sigurno ne bi našle same. Pa ako budete raspoloženi za ples do jutarnjih sati preporuka su Radost FX i Palac Akropolis.

Gdje i što jesti u Pragu i što još vidjeti 

Češka kuhinja mi je do ovog putovanja prilično bila nepoznata. Na putu prema Pragu zaključile smo da uopče i ne znamo šta možemo od hrane očekivati. Kuhinju u pivnicama svakako preporučujem ali smo željele probati i neko tradicionalno jelo. A to je na primjer  Svičkova, što je u stvari teletina u sosu sa pavlakom i brusnicama. Odlična kombinacija. To smo jeli u restoranu Potrefena Husa i sve je bilo vrhunsko.

Restorani-Prag

Prag-putovanje

Drugi dan u Pragu proveli smo šetajući kroz četvrt Vinohrady i ulice bez turističkih gužvi, diveći se arhitekturi i opuštenosti grada. Što više putujem sve više imam potrebu da izbjegavam gužve i turističke lokacije i više uživam u “običnim” dijelovima grada koji prikazuju stvarni život. Ako imate vremena prošetajte do parka Riegrovy Sady i prudružite se grupicama koje uživaju na travi i pogledu na grad. U blizini se nalazi i predivna i veoma neobična crkva Srce Isusovo Jože Plečnika

Dva dana u Pragu su zaista malo, ali opet dovoljno da se osjeti energija grada i da se napune baterije. Prag je sigurno grad koji preporučujem i za odmor ali i za provod.

Srce-Isusovo

 

 

Napisala: Lejla Brčaninović